fbpx

Versenyképesség és SEO – 1. rész: kezdeti mérések

Ügyfeleink többsége olyan területen tevékenykedik, – telekommunikáció, bank- és biztosítás vagy éppen az energiaszektor – ahol nagyon éles a piaci verseny.

Webszájtjaik kulcsfontosságúak az ügyfelekkel folytatott rendszeres kommunikációban, hiszen az ügyfélkezelés és a szolgáltatások nagy része ezen a csatornán zajlik. A webes megjelenés pedig az a terület, ahol a Shiwa csapata – évtizedes tapasztalattal a háta mögött – segíti őket. A weboldalak elkészítése, üzemeltetése, valamint a tartalomkezelő rendszer bevezetése és a betanítás mind-mind csak kezdeti lépések. A  valódi feladatunk a versenyelőnyük megtartása, folyamatos mérése és optimalizálása.

Milyen eszközökkel mérjük a versenyképességet?

A versenyképesség méréséhez olyan metrikákat vizsgálunk, amelyek segítségével az adott szektorban dolgozó hasonló cégek nyilvánosan elérhető eredményei összemérhetőek. Először nézzünk szét a technikai oldalon!

Mennyi idős a domain név, amelyen a website elérhető?

Minnél öregebb egy domain név, annál jobb a hitelességi mutatója. Ehhez a méréshez a DomainTools website Whois szolgáltatását használjuk:

http://whois.domaintools.com/

Adjuk meg a domain nevet, esetünkben egy teszt kedvéért adjuk meg a preview.shiwaforce.com domain nevet és ellenőrizzük a főbb adatokat. A domain rekordját 2011. januárjában hozták létre.

Google PageRank

A következő mérőszám a Google osztályozási mutatója a PageRank. Ez egy 1-től 10-ig terjedő érték, amely azt mutatja meg, hogy egy adott oldalra, egy website fő oldalára hány hivatkozás mutat, és ezek a hivatkozások milyen értékű (PageRank-kal rendelkező) website-okról érkeznek. Minnél magasabb a PageRank érték, annál hitelesebb, értékesebb az oldal, illetve website.

http://www.prchecker.info/check_page_rank.php

Esetünkben ez az érték 4/10. Összehasonlításként az egyik legnépszerűbb magyarországi hírportál, az index.hu PageRank-je 7/10.

Alexa

Az Alexa az Amazon által üzemeltetett nemzetközi elemző szolgáltatás. Az Alexa-val ellenőrizhető egy website országon belüli rangsora, népszerűség szerint. Minél alacsonyabb ez az érték, annál népszerűbb a website.

http://www.alexa.com/siteinfo

Esetünkben a shiwaforce.com website országos szinten a 4176. helyen áll. Összehasonlításképpen az index.hu országos szinten az 5. legnépszerűbb site Magyarországon.

seo-header

Moz Open Site Explorer

A Moz website ingyenesen elérhető elemző eszköze úgy ötvözi a korábbi eszközöket, hogy a domain megadása után a tartalom alapján ellenőrzi a site hitelességét, illetve megnézi a site-ra mutató hivatkozásokat is. A Moz az alábbi számokat határozza meg:

  • domain hitelessége
  • az egyes oldalak hitelessége
  • a feltérképezett hivatkozások száma

Minél magasabb a hitelességi mutató, illetve az egyes oldalak hitelessége, annál értékesebb, hitelesebb a website.

Esetünkben a domainünk hitelessége 27/100, a főoldal hitelessége 34/100, és összesen 65 hivatkozást térképezett fel.

Összehasonlításként az index.hu esetében a domain hitelessége 70/100, a főoldal hitelessége 75/100, és 325,000 hivatkozást számolt össze az elemzőrobot. Az oldal gyorsan változó tartalma viszont a website spam faktorát növeli: 2/17.

W3C ajánlásoknak való megfelelés

Technikai szempontból fontos, hogy a website oldalainak kódja mennyire hibátlan, mennyire áll közel a World Wide Web Consortium nemzetközi szervezet ajánásainak. Szerencsére a W3C egy hasznos eszközt is ad a kezünkbe – a rengeteg dokumentáció mellett – amellyel ellenőrizhetjük az oldalaink minőségét.

http://validator.w3.org/

A hibákat az ellenőrző eszköz két nagyobb csoportba sorolja:

  • valódi hibák (errors), amelyek javítása azonnal szükséges, hiszen a böngészők és keresőrobotok nem tudják teljes mértékben feldolgozni az oldalainkat, és
  • figyelmeztetések (warnings), amelyek nem kritikus hibák, azonban ha teljesen hibátlan, és az ajánlásoknak a legmesszebbmenőkig megfelelő kódot szeretnénk előállítani, akkor ezek javítása is javasolt.

A fenti eszközök mind elősegítik az összehasonlítást. Azonban – és ez a következő részekből mindinkább kiderül majd – a versenyképesség fenntartásához az alapvető technikai szabályok betartásánál sokkal fontosabb a közösségi médiában való aktív részvétel, valamint az egyedi tartalom, hiszen az ott elhelyezett linkek visszamutatnak a website-ra, így növelik annak PR-ját és hitelességét.

Mérésre fel!