fbpx

Változás alapú vezetés: így lehetsz úrrá a káoszon

A változással megbirkózni sosem egyszerű, de ha alkalmazkodás helyett ellenállunk, azzal csak a saját helyzetünket nehezítjük meg. Hogyan kezeljük helyesen a változásokat vezetőként és hogyan kovácsolhatunk előnyt belőlük?

Egyre gyakrabban botlunk a „transzformációs változás” kifejezésbe, ami nem meglepő, hiszen manapság rendszeresen kénytelenek vagyunk kilépni a komfortzónánkból és a megszokottnál jelentősebb változások mennek végbe az életünkben. Az igazat megvallva, a “transzformáció” szó a legtöbb ember számára pozitívan csengett azelőtt, hogy összekapcsolódott volna a „koronavírus” fogalmával. 

Ugyanakkor a vírushelyzetnek és az általa felgyorsult digitális transzformációnak kétségkívül sokmindent köszönhetünk. A legtöbb szervezet az utóbbi időben látványos, drámai fejlődésen ment keresztül, számtalan munkafolyamat digitalizálódott, rengeteg cég vált rugalmasabbá ás alkalmazkodóbbá. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez egy egyszerű folyamat, vagy hogy az első lépések megtétele után hátradőlhetünk. Bár szépen lassan elkezdünk visszatérni egy “új normálisba”, visszamegyünk az irodai környezetbe, a bizonytalanság és a válsághelyzet még hosszú ideig elkísér majd bennünket a vállalati működésben. Lássuk, mit tehetünk vállalati vezetőként, hogy kézben tudjuk tartani a legnehezebb helyzeteket és ellenállóbbá tudjuk tenni cégünket a legdrasztikusabb változásokkal szemben is.

A jó vezetés titka: magabiztosság és együttérzés megfelelő arányban 

A változás a legtöbb emberben erős félelmet kelt. A félelem pedig remek táptalajt képez a bizalmatlanságnak és az összeesküvés elméleteknek. A vádak pedig pillanatok alatt, futótűzként terjednek mint a vállalaton belül, mind az ügyfelek körében akkor is, ha alaptalanok.

Általában akkor ütik fel a fejüket a pletykák és összeesküvés elméletek, amikor egy nagyobb változás hatására megnövekszik a bizonytalanság és veszélybe kerül a vállalat egyébként stabil működése. Ilyenkor vezetőként egyetlen jó megoldás van: a folyamatos, tiszta, egyértelmű, transzparens kommunikáció, ami képes a kialakuló szorongást azelőtt orvosolni, csökkenteni egy egészséges szintre. Ha teljesen átlátható a működés és egyértelműek a célok, valamint az azokhoz vezető út, már a korai szakaszban minimálisra csökkenthetjük az alaptalan, kártékony pletykák elterjedését. 

A másik fontos szempont, hogy a keretek, alaptudás könnyen, mindenki számára elérhető és értelmezhető formában folyamatosan felkerüljön és friss maradjon egy közösen használható és szerkeszthető kollaboratív platformon. Az IT világban a fejlesztők számára már hagyományosnak mondhatók a nyitott csoportkommunikációs eszközök, naprakész közös tudástárak és a visszajelzéseket, segítségkéréseket kötegelve kezelő rendszerek. Ezek azonban más területen is relevánsak és hasznosak, ma már bármely irodai, akár HR, backoffice, pénzügyi vagy sales területen is működőképesek. 

Emellett vezetőként fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a nehézségekkek, amikkel nap, mint nap szembesül a csapatunk, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy segíteni tudjunk a félelmeik, akadályaik leküzdésében és a változáshoz való alkalmazkodásban.

A bátorság és a magabiztos, erős vezetés segít felülemelkedni a problémákon és biztonságos légkört teremteni a csapat hatékony működéséhez, azonban ez még nem elegendő ahhoz, hogy maximális produktivitást és boldogságot érjünk el a kollégáinknál. Együttérzésre, empátiára ugyanúgy szükség van, hogy segítsünk megküzdeni a pandémia okozta családi, egészségügyi és a financiális bizonytalanság valamint stressz terhével a dolgozóinknak. Az elmúlt időszak változásai ráadásul kétszer is sokkolták a dolgozókat, egyszer, amikor hónapokra home officeba küldték őket, másodszor pedig most, amikor egy vegyes irodai/távoli működésre húzzák vissza őket. Emiatt fokozott figyelemre van szükség: meg kell tudni hallgatni az embereket és az okokat kezelni, nem elegendő egy köremailben meglapogatni a vállát, hogy minden rendben lesz.

+1 tipp: A hangulatot mi egy StatuApp nevű saját szoftverrel követjük, ahol minden nap 3 kérdésre kell válaszolnia minden vezetőnek és alkalmazottnak egyaránt: tudja-e mi a dolga, tud-e haladni, milyen kedve van? Ez különböző, egyébként stratégiai szinten használt vezetési módszertanok esszenciája. Az eredmények transzparensek a teljes cégen belül, a vezetők pedig riportokat kapnak, a feszültségeket időben észlelik: eszkaláció helyett esztimáció. Ha gond van, odamegyünk és együtt találunk megoldást.

Legyünk úrrá a káoszon, befolyásoljuk a változás mértékét

Ha meghatározzuk a változáshoz kapcsolódó új stratégiai célokat, irányvonalakat és tudatosan abba az irányba tereljük a munkavállalóinkat is, akkor jó úton haladunk a káosz felszámolásához. Fontos, hogy a változásra mint lehetőségként, fejlődési potenciálként tekintsünk és ne pánikoljunk be a krízis okozta első sokkos állapot feldolgozása során. Ilyenkor a legjobb ha a rugalmas alkalmazkodást választjuk, és ezt várjuk el kollégáinktól is a tökéletességre való törekvés helyett. 

Az természetes, hogy a távoli munkára való hirtelen átállás mindenhol kaotikusan zajlott és az irodai visszatérést sem előzi meg hónapokon át tartó tervezési szakasz, részben azért, hiszen ezt a változást nem lehetett fokozatosan végrehajtani. Ugyanakkor néhány jó gyakorlattal, módszerrel és eszközzel folytonosságot tudunk biztosítani csapataink számára. Vezetőként nem engedhetjük meg magunknak, hogy az olyan rituálék, mint például a napindító megbeszélések, a csoportos ebédek, 1:1 megbeszélések háttérbe szoruljanak, hiszen nem is nehéz ezeket a távoli munkakörnyezethez igazítani. Jelentkezzünk be folyamatosan, beszéljünk a csapat tagjaival munkájukról, félelmeikről, akadályaikról, céljaikról, kihívásaikról és ne felejtsük el bátorítani, motiválni őket. 

Tanuljunk másoktól, de legyünk hűek önmagunkhoz

A változásmenedzsment és kríziskezelés rendkívül nehéz feladat, kiváltképp ha nem rendelkezünk elegendő tapasztalattal az adott területen, ilyenkor nem szégyen sőt kifejezetten bölcs dolog segítséget kérni. Íly módon számtalan értékes leckét megtanulhatunk sokat látott, több tíz éves vezetői tapasztalattal rendelkező vezetőktől, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nincs két egyforma cég és minden csapat, minden vállalat működése egyedülálló a maga nemében. Miközben növekszünk, folyamatosan tanulunk a hibáinkból és közös sikereinkből. 

Éppen ezért nem érdemes teljes egészében lemásolnunk mások gyakorlatait és megfogadnunk minden jó szándékú tanácsot, sokkal inkább a saját utunkat kell kikövezni a legfrissebb trendek és megoldások mentén ahhoz, hogy hosszú távú versenyelőnyre tegyünk szert és létrehozzunk egy jövőálló, stabil munkahelyet.

Még több szakmai tartalomra vágysz? Csatlakozz közösségünkhöz és rendszeresen megosztunk veled jó gyakorlatokat, eszközhasználati tippeket és trükköket küldünk neked, tájékoztatunk legújabb webinárjainkról, szakértői cikkeinkről, üzleti és fejlesztői podcastjeinkről és kedvezményes képzéseinkról.

CSATLAKOZOM