fbpx
User Story Mapping
Az Agilis szoftverfejlesztés személyes konzultációra és felhasználói visszajelzésekre épül és folyamatos sprintek során szállítja le az adott a termék egy-egy önállóan is működőképes funkcióját. A User story mapping egy eszköz a Product Owner számára, hogy a projektben lévő feladatok terjedelmét, a megvalósítás finomságát igazítja a rendelkezésre álló erőforrásokhoz, nem az időt menedzseli, hanem a szkópot.

A user story mapping lényege

Hagyományos vs Agilis projektmenedzsment

A hagyományos projektmenedzsmentben, az összegyűjtött igények alapján megoldásokat keresnek, amelyekhez feladatokat rendelnek, azok ráfordításigényét megbecsülik, és a munka során az előre megtervezett feladatokat követik.

Ezzel szemben az agilis projektmenedzsment esetében  kevésbé terveznek előre, kisebb lépésekben haladnak. A megrendelői oldalt általában két dolog érdekli: mikorra és mi fog elkészülni. A User story mapping segítségével könnyedén megfordíthatjuk a kérdést: mennyi pénz áll rendelkezésre a probléma megoldására, illetve, hogy mikorra szeretné a megoldást? Így a projekt során folyamatosan keressük azokat a megoldásokat, amelyek beleférnek az adott keretbe.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/sprintreview03.png
Product Owner Role Szereptréning
Trénereink gyakorló Product Ownerek

Product Owner tréning, tanácsadás, szolgáltatás

Hogyan kezdjünk a user story mappinghez?

Építsünk fel valamilyen grid-et, mátrixot ezekből a user story-kból, kifejezettem a felhasználói élményre koncentrálva, vagyis hogyan mozog a felhasználó egy szolgáltatás, egy termék igénybevétele során, annak teljes életútját tekintve.

Ahhoz, hogy ezt jól tudjuk értelmezni, mindig próbáljunk meg valamilyen iterációs köröket lehasítani. Ezt a csapat beszélje át egymással és ehhez képest a user story-kat valamilyen csoportokba kell összefogni, valamilyen logikai lépéssorozat mentén.

Itt nagyon sok ötlet megjelenhet, ezeket csoportosítsuk, a csoportokat nevezzük el epic-eknek és ezekből építsük fel a backlogot. Majd próbáljuk meg egy olyan sorrendet kialakítani, amelyeben a user journey nem sérül.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/10/pexels-thisisengineering-3861945-scaled.jpg
Agile Role Leasing
Nagyvállalati projekteken edzett munkatársaink segítik projekted

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development