fbpx
User Story Mapping
Az Agilis szoftverfejlesztés személyes konzultációra és felhasználói visszajelzésekre épül és folyamatos sprintek során szállítja le az adott a termék egy-egy önállóan is működőképes funkcióját. A User story mapping egy eszköz a Product Owner számára, hogy a projektben lévő feladatok terjedelmét, a megvalósítás finomságát igazítja a rendelkezésre álló erőforrásokhoz, nem az időt menedzseli, hanem a szkópot.

A user story mapping lényege

Hagyományos vs Agilis projektmenedzsment

A hagyományos projektmenedzsmentben, az összegyűjtött igények alapján megoldásokat keresnek, amelyekhez feladatokat rendelnek, azok ráfordításigényét megbecsülik, és a munka során az előre megtervezett feladatokat követik.

Ezzel szemben az agilis projektmenedzsment esetében  kevésbé terveznek előre, kisebb lépésekben haladnak. A megrendelői oldalt általában két dolog érdekli: mikorra és mi fog elkészülni. A User story mapping segítségével könnyedén megfordíthatjuk a kérdést: mennyi pénz áll rendelkezésre a probléma megoldására, illetve, hogy mikorra szeretné a megoldást? Így a projekt során folyamatosan keressük azokat a megoldásokat, amelyek beleférnek az adott keretbe.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/sprintreview03.png
Product Owner Role Szereptréning
Trénereink gyakorló Product Ownerek

Product Owner tréning, tanácsadás, szolgáltatás

Hogyan kezdjünk a user story mappinghez?

Építsünk fel valamilyen grid-et, mátrixot ezekből a user story-kból, kifejezettem a felhasználói élményre koncentrálva, vagyis hogyan mozog a felhasználó egy szolgáltatás, egy termék igénybevétele során, annak teljes életútját tekintve.

Ahhoz, hogy ezt jól tudjuk értelmezni, mindig próbáljunk meg valamilyen iterációs köröket lehasítani. Ezt a csapat beszélje át egymással és ehhez képest a user story-kat valamilyen csoportokba kell összefogni, valamilyen logikai lépéssorozat mentén.

Itt nagyon sok ötlet megjelenhet, ezeket csoportosítsuk, a csoportokat nevezzük el epic-eknek és ezekből építsük fel a backlogot. Majd próbáljuk meg egy olyan sorrendet kialakítani, amelyeben a user journey nem sérül.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/10/pexels-thisisengineering-3861945-scaled.jpg
Agile Role Leasing
Nagyvállalati projekteken edzett munkatársaink segítik projekted

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Business Development Manager