fbpx
A Tuckman modell
A csoporton belüli mechanizmusokat sokféleképpen vizsgálhatjuk. Létezik egy olyan népszerű, széles körben elterjedt és alkalmazott megközelítés, mely választ ad azokra kérdésekre, melyek egy csapat fejlődésével kapcsolatosak. Ez nem más, mint a Tuckmann modell.

A modell lényege

Mint bárhol máshol, ahol emberek együtt dolgoznak, legyen az sport, művészet vagy vállalati munkakörnyezet, úgy az agilis szervezeteknél is kialakulnak és változnak a csoporton belüli dinamikák, emberek egymáshoz és a munkájukhoz való viszonya. 
Agilis csoportdinamika

Az egyének bejárnak egy fejlődési utat, emberi értékeikben, szakmai kompetenciáikban az idő előrehaladtával változások történnek, melyek kihatással vannak a csapat fejlődésére is. Ezt a csapatfejlődést veszi górcső alá a Tuckman modell, mely 5 lépésben vizsgálja a csoporton belüli dinamikák változását, a tagok egymáshoz való viszonyát, az eredményességet és hatékonyságot befolyásoló tényezőket. 

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/tuckmannmodell-01.png
Általános Agile Scrum tréning
Az 1 napos elméleti és gyakorlati képzés során a résztvevők megismerkednek az agilis alapfogalmakkal, szerepkörökkel, ceremóniákkal és dokumentumokkal.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

A csapatfejlődés fázisai

Elengedhetetlen, hogy egy csapat életében fejlődési fázisokról beszéljünk, azonban nem törvényszerű, hogy minden csapat ugyanolyan tempóban halad át minden szakaszon.

A modell Bruce Tuckman pszichológia kutató nevéhez fűződik, aki a modell első, 4 lépésből álló változatát – Forming, Storming, Norming, Performing –  1965-ben publikálta, mely 1977-ben kiegészült egy ötödik, Adjourning (felbomlás) fázissal.  Az ötödik szakasz szerepe az új (agilis – lean – kollaboratív) működésmódok és a virtuális térben történő munkavégzés elterjedésével egyre jobban előtérbe kerül. Ma már nem csak arról kell gondoskodnunk, hogy egy adott csapat jól tudjon együttműködni, hanem arról is, hogy a tagok minél hamarabb, minél rugalmasabban és minél kevesebb energiaveszteséggel tudjanak ebből a csapatból kiszállni, hogy egy másik csapatot erősítve hamar eljuthassanak újra a Performing (teljesítés) fázisáig. 

 

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/tuckmannmodell-02.png
Általános Agile SAFe 5.0 tréning
Kezd átláthatatlanná válni agilis vállalatod működése? Gyere el Scaled Agile Framework tréningükre, és tanuld meg, hogyan működtetheted egy jól bevált keretrendszerben agilis csapataid.

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development