fbpx
Tribe
Tribe eredeti jelentése: törzs, néptörzs. A tribe kifejezést a Spotify modell hozta be a köztudatba és a mai napig is előszeretettel használják azon vállalatok, ahol agilis módszertanban dolgoznak a kollégák. A tribe, több squad egységét jelenti, mely 30-100 főből álló szervezeti egységet jelent, ami egy termék vagy egy szolgáltatás biztosításáért felel.

Tribe-ok az agilis működésben

Napjainkban egyre több nagyvállalat nyúl részben vagy egészben az agilis módszertanhoz, amely a szervezeti felépítés gyökeres átalakításával, a hierechiák lebontásával segít lépést tartani a digitalizáció tempójával.

A Spotify esetében is a scrum csapatok törzsekké vagyis tribe-okba szerveződnek, például egy tribe dolgozik a Spotify zenelejátszóján, a háttér-infrastruktúrán…stb. A „Scrum at Scale” hangsúlyozza a csapatok kis létszámának fontosságát, ennek megfelelően a Spotify tribe-jainak méretét az úgynevezett Dunbar-szám (egy társadalmi egység méretének elméleti felső határa, ahol minden egyén nyomon követheti az egymáshoz fűzödő kapcsolatait) határozza meg.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/09/leanstartup02-e1600177862265.png
Agilis módszertani és szoftverfejlesztési tanácsadás
Módszertani tréningeket és felsővezetői támogatást nyújtunk, kollégáink megtervezik és közreműködnek az agilis IT infrastruktúra kialakításában.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

Miért van szükség rájuk?

A tribe tagoknak szükségük van az összetartozás érzésére és a személyes és vállalati célokra egyaránt.

Ugyanúgy, mint a squad-ok esetében a csapattagoknak, a tribe vezetőknek is vannak külön eseményei, melynek célja, hogy a benne lévő csapatok munkája összehangoltan történjen. A Scrum módszertan támogatja ezt a fajta létmódot, hiszen a tribe rengeteg kis scrum csapatból áll össze.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/09/man-in-black-shirt-sits-behind-desk-with-computers-2102416-1-scaled-e1600159931430.jpg
Általános Agile Scrum tréning
Az 1 napos elméleti és gyakorlati képzés során a résztvevők megismerkednek az agilis alapfogalmakkal, szerepkörökkel, ceremóniákkal és dokumentumokkal.

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development