fbpx

Tedd, ne tedd: így navigálhatsz jól az agilitás világában

Gyakorlatilag a világ minden szervezete valamilyen átalakuláson megy keresztül jelenleg, legyen szó digitális, kulturális vagy agilis transzformációról. Ügyfeleink azért fordulnak hozzánk, hogy útmutatást nyújtsunk ezeknek a változásoknak a megértésében és elindításában, hiszen a változásra való igény és törekvés még nem elegendő ahhoz, hogy eljussanak oda, ahová szeretnének a transzformációs folyamatban. 

Valóságos példákra és jó gyakorlatokra van szükségük hogy kirajzolódjon, miként hajthatják végre átalakulásukat.  A kereskedelmi vállalkozások új korszakában az alacsony belépési korlátok szinte korlátlan versenyt eredményeznek, ami több szempontból is megnehezítik a piaci szereplők dolgát: egyfelől a fogyasztók minden eddiginél tudatosabban hoznak döntést; másrészről pedig a vállalatok között folyamatos háború folyik a legjobb tehetségek felvétele érdekében.

Egy ilyen környezetben már nem működik jól a hagyományos vízesés típusú szolgáltatási modell, olyan eszközökre és folyamatokra van szükség, amelyek elősegítik a gyors szállítást, lehetővé teszik a szolgáltatások és termékek perszonalizálását és az innovációt. Erre jó a skálázott agilitás. Segítségével a nagy projekteket kisebb darabokra bontjuk, így gyorsabban piacra dobhatjuk, tesztelhetjük, vásárlói visszajelzéseket kaphatunk, és végül valami olyasmit szállíthatunk, amelyre a piac valós igényt tart.

Az agilitás nem csodaszer, nincs egyetlen út a sikerhez, de van néhány általánosan alkalmazható legjobb (és legrosszabb) gyakorlat, amelyet most megosztunk veled. 

Ezt a 3 dolgot tedd az előrelépés érdekében: 

Tisztában kell lenni azzal, hogy a skálázott agilitás egy soha véget nem érő út. – Ez nem egy tanúsítvány, amelyet csak úgy megkapsz. Nincs kapufa vagy célvonal – csak egy csomó mérföldkő az út során.

Vizsgáld meg, ki áll a szolgáltatásod fókuszában – ideális esetben ők lesznek az ügyfeleid. “A skálázott agilitás azt jelenti, hogy a szervezet egészében arra törekszünk, hogy a lehető leggyorsabb módon elégítsük ki (akár belső, akár külső)ügyfeleink igényeit.”

Együttműködés más csapatokkal. Ha csak annyit teszel, hogy optimalizálod a saját csapatod működését, akkor nem leszel sikeres. Lehet, hogy kompromisszumokat kell kötni, amelyek az egész rendszer javát szolgálják. Találj módot arra, hogy a szervezet egészében tudj dolgozni megosztott célokkal, megosztott eredményekkel.

A legtöbb vállalat ugyan eljut arra a pontra, hogy felismerje, változtatni kell, de nem mérik fel a változás súlyát. Egyszerűen meg akarják venni és implementálni akarják az új eszközöket, de nem ismerik fel, hogy azok nem fognak tudni maguktól működni anélkül, hogy elengedjék a régi rendszereket és szokásokat. 

Ezt a 3 dolgot ne tedd az előrelépés érdekében:

A képzés nem a kizárólagos válasz. Túl gyakran halljuk mostanában a vezetőktől: “De hiszen 1000 embert küldtem el agilis tanfolyamra, és semmi sem változott!” Ne feledd, hogy szervezeted munkavállalói és a kialakított munkakörnyezet, kultúra és eszközök mind kulcsszerepet játszanak egy új működési modell bevezetésénél. Ha kiküldöd az alkalmazottaidat egy tanfolyamra, ahol elmondják hogy miként dolgozhatnak agilisan, de nem segíted elő az agilisnak kedvező környezet kialakulását, nem lehetsz sikeres.

Ha a magas rangú vezetők azt gondolják, hogy az agilis transzformációból nem kell kivenni a részüket, nagyot tévednek. A vezetői példamutatás és folyamatos motiváció nélkül ekkora változások nem vihetők végbe a szervezetben. Fontos, hogy a menedzsment higgyen az agilis működés eredményességében és segítse a folyamatok átalakítását. 

Kerüld az agilis megfelelési rendszert. Néha, amikor a vezetők úgy döntenek, hogy az agilitás lehet a problémáikra a válasz, formai változásokat hajtanak végre. Reggeli standupokat ütemeznek be, agilis sprinteket indítanak – és bár ezek a gyakorlatok a felszínen agilisnak tűnhetnek, mélyebb megértés nélkül nem vezetnek eredményre. Ne mérd az agilitását rituálék alapján, elször gondold végig, mely folyamatok működnek jól és melyek szorulnak fejlesztésre. A meglévő hatékonyan működő folyamatokat ne bántsd, csak a fejlesztésre szoruló, elavult módszereken változtass. 

Az agilitás skálázása a kezdeti pilot projekteket követően biztosan előkerül. Mielőtt azonban felpattanunk az agilis vonatra, fontos végiggondolni azt a keretrendszert, ami a napi működési szint és a vállalat portfólió szintje felett működik. Illetve érdemes feltenni a kérdést: hogyan változnak meg a vállalati szintű prioritások a skálázott agilitás világában. 

Érdekel az agilis stratégiai tervezési folyamat mélyebben? Olvasd el erről szóló cikkünket ITT

Még több szakmai tartalomra vágysz? Csatlakozz közösségünkhöz és rendszeresen megosztunk veled jó gyakorlatokat, eszközhasználati tippeket és trükköket küldünk neked, tájékoztatunk legújabb webinárjainkról, szakértői cikkeinkről, üzleti és fejlesztői podcastjeinkről és kedvezményes képzéseinkról.