fbpx

Tavasz a Szilícium-völgyben – 1. rész: Meetup-ok, Cupertino, Hacker Dojo

Cikksorozatunkban a sokak – elsősorban informatikával foglalkozók – által sűrűn emlegetett mítikus helyről, a Szilícium-völgyről lebbentjük le a fátylat. Milyen is ott valójában? Mit érdemes megnézni? Milyen a klíma, a hangulat? Egyáltalán be lehet járni a völgyet néhány nap alatt?

Idén tavasszal, március végén lehetőségem volt néhány napra oda utazni. Mivel az utat már egy jó ideje tervezgettem, egy Google Maps-en összegyűjtöttem az összes fontos helyszínt, amit feltétlenül meg szerettem volna látogatni.

A terv

Az Eventbrite-on és a meetup.com-on feliratkoztam a tervezett időszak alatt beharagozott helyi meetupokra – ez a legjobb módja annak, hogy be is jussak egy-egy céghez, ne csak az épületet nézzem meg kívülről.

A térképen különböző színekkel vettem fel a pontokat:

  • események (meetup-ok) zölddel,
  • kötelezően meglátogatandó helyszínek pirossal,
  • egyetemi campus-ok barnával,
  • múzeumok halvány-lilával,
  • cég központok (HQ) sárgával,
  • vasútállomások és buszpályaudvarok szürkével.

image31

Akkor még nem sejtettem – pedig lemértem a távolságokat nagyjából, hogy jónéhány helyre nem fogok tudni eljutni, egyszerűen a távolságok miatt (pl. San Francisco belvárosától San Jose kb. 70 km-re fekszik).
A meglátogatandó helyszíneket úgy csoportosítottam, hogy a meetup-ok apropóján azokat  nézem meg és olyan sorrendben, ahogyan az események a naptáramban szerepelnek. Az események és helyszínek összehangolásához Trello-t használtam.

image26

Az első meetup

Amszterdamon keresztül San Francisco-ig a repülőút 14 és fél óra. Az időzónák miatt a kora reggeli budapesti induláshoz képest még aznap délelőtt, 11:45-re odaértem. A repülőtéren a belépés nagyon profin és viszonylag gyorsan történt, már délután kettőkor el tudtam foglalni az AirBnb-n foglalt szállást. Így lehetőségem volt már aznap délután eljutni az AppDynamics meetup-jára.

Ide még nem Lyft-tel vagy Uber-rel mentem (ezekre később viszont nagyon rákattantam), hanem “hagyományos” busszal.

Az AppDynamics felé beleütköztem a LinkedIn központjába, és vicces volt falra festett “kocka” reklámokat látni (később lesz még Mozilla is…):

image10

image30

Containerization + DevOps Tech Talk

Az AppDynamics egy alkalmazás-hatékonyságméréssel és -elemzéssel foglalkozó helyi cég, nekik kulcsfontosságúak a megfelelő DevOps-os környezetek, a virtualizáció és a Docker. Erről szólt a meetup-juk is. Jelentem, semmivel sem vagyunk lemaradva: hasonló kérdések, problémák foglalkoztatják őket is, mint amilyenekkel mi is szembenézünk nap mint nap.

A meetupok-at tipikusan a munkaidő utánra tervezik, ezek többnyire estébe nyúló események. Az első napom így elég hosszúra sikeredett, a hajnali budapesti indulástól az esti összejövetelig – egy másik földrészen.

Másnap

Másnap reggel hol is kezdhettem volna, mint egy végtelen ciklusban…

Írány az Apple HQ!

image19

Külön apropó, hogy az Apple idén áprilisban lett 40 éves.

Maga a főhadiszállás abból a szempontból okozott némi csalódást, hogy az Apple-t mindig körülölelő izgalmat, őrületet és hype hangulatot vártam itt is. Nos, semmi ilyesmit sem tapasztaltam. Nyugot, békés reggel, emberek munkába érkeznek, a helyi – kicsi – Apple Store éppen nyit. Nem állnak sorok, pár ember lézeng csupán.

image25

Itt egyértelművé vált, hogy bár óriási fejlesztések, kutatások és kulcsfontosságú kérdések dőlnek el itt, az igazi “show” nem itt zajlik, ez itt a komoly munka, az elmélyültség helye.

image14

Kilépés a ciklusból

Mivel a listámon volt Steve Jobs eredeti garázsa is – ahol Woz-zal együtt 1976. április 1-én megalapították az Apple Computer-t – , ezért a tűző napon egy kb. 40 perces sétával eljutottam Cupertino másik szegletébe.

image29

image27

A ház és a garázs már más tulajdona, így csak az utcáról fotózható.

image22

Néhány buszmegállóval arrébb – mint régi Hacker News olvasó – kihagyhatatlan volt a Y Combinator irodája.

image08

Az odafelé vezető úton rábukkantam Matulára a Verdákból…

image24

No meg erre a gyöngyszemre:

image11

Közben a levegőben érezhető volt a Moffett Federal Airfield közelsége, amit sikerült is lencsevégre kapni:

image28

A nap hátralévő két fő eseménye a kultikus Hacker Dojo hackerspace felkeresése volt, valamint eljutottam a Computer History Museumba is.

A Hacker Dojo a Völgy egyik leghíresebb hacker space-e, itt található a világ első Bitcoin automatája.

image23

Mai divatos szóval élve ez egy co-working space, ahol teljesen önkiszolgáló módon kinyomtatod a saját névjegyedet, ezt felragasztod a ruhádra és máris szabadon használhatod a hely erőforrásait.

Publikus Wifi-hez kétféle módon jut az ember a völgyben: vagy a hasonló helyek felkeresésével, vagy a Google jóvoltából elhelyezett ingyenes pontokon, melyek többsége kávézók környékén található.

A nap másik kiemelt eseménye a Computer History Musem volt. Itt, ahogy a fotón is látható, az elmúlt 2000 év technikai, számítástechnikai vívmányait gyűjtötték össze az abakusztól kezdve a lyukkártyás gépeken keresztül az AIBO robotkutyáig.

Mindezekről bővebben a következő részben lesz szó…

image17