fbpx

Szoftver-retró, avagy mennyit szenvedtünk annó egy szövegformázással

A manapság használt, korszerűnek nevezhető operációs rendszerek és a folyamatosan frissülő okos eszközök korában szórakoztató lehet visszagondolni arra, hogy milyen volt az, amikor a legegyszerűbb műveletek is komolyan igénybevették a türelmünket. Ekkor még a felhasználóbarát kifejezés egészen mást takart.  Következő válogatásunkban bemutatjuk néhány “akkor és most” példán keresztül, hogy miként változtak a felhasználói felületek az elmúlt évtizedekben.

Csapjunk is bele, lássuk a két leggyakrabban emlegetett operációs rendszert! A Windows 1.0 1985 novemberében jelent meg, bár ekkor még erősen integrált volt a DOS-szal, de rengeteg drivert tartalmazott a legismertebb hardverekhez. Beépített alkalmazás volt például a számológép, naptár, Notepad, Paint vagy a vágólapkezelő. A képen látható a hamarosan megjelenő Windows 10 tálcája és az osztott képernyő – mintha visszatért volna a gyökerekhez.

windows

A Windows evolúcióját jól mutatja az alábbi videó:

Az első Mac OS 1984-ben jelent meg, előtelepítve az akkor kapható Macintosh számítógéppel. A rendszer kezdetben két programból, a System-ből és a Finderből állt. A klasszikus Mac OS-ből hiányzott a parancssoros mód, és számos probléma volt a memóriakezeléssel.

mac

1985-ben Steve Jobs távozott az Apple-től, majd megalapította a NeXT Computer nevű cégét, ahol egy új, UNIX alapú operációs rendszert fejlesztettek. 1996-ban az Apple felvásárolta a NeXT-et, Jobs visszakerült a céghez és a két rendszer összeolvadásából megszületett a maira már sokkal jobban hasonlító OS X, ahol az “X” a tizedik verzióját jelenti a Mac OS-nek.

A Word szövegszerkesztő első változata 1983-ban készült el még DOS-ra, majd 84-ben Mac, 89-ben Windows rendszerekre. Az első verziók legnagyobb ereje abban volt, hogy WYSIWYG felületének köszönhetően a felhasználó azt látta a képernyőn, amit kinyomtatva papíron. Ennek ellenére igencsak szegényes felületének nagy része a mai napig megtalálható a programban.

word

Ha már Word, akkor nem mehetünk el szó nélkül az Excel mellett sem. Az 1985-ben megjelenő első verzió nem meglepő módon szintén Mac-re jött ki először, de két évvel később már Windows-on is elérhető volt. A sorok és oszlopok számozása, valamint az alap képletek ekkor már működtek, és 1990-ben már háromdimenziós grafikonokat is lehetett készíteni vele. Mára az Excel kikerülhetetlen szoftverré vált, gyakorlatilag nincs olyan iroda, ahol ne használnák – dühítő hibái ellenére.

excel

A nem éppen közkedvelt, de nagyon elterjedt Internet Explorer sem úgy nézett ki régen, mint ma. Több böngészőből gyúrták össze, és végül 1995-ben egy Microsoft Plus! for Windows 95 csomagban indult a ámokfutása. A 3-as verzió beépített levelezőt, hírolvasót és címjegyzet tartalmazott. A böngészőt a Windows 98 óta integrálják a rendszerbe, ami a mai napig is része. A Windows 8.1-es verziójával jelent meg az IE11, a Windows 10-zel pedig átnevezik majd Microsoft Edge-re, melytől a cég azt reméli feledésbe merülnek az IE-t ért kritikák.

ie

A Photoshop képszerkesztő első, 0.63-as verziója 1988-ban látott napvilágot Macintosh rendszerre, mely mára gyakorlatilag ipari sztenderddé vált. Hihetetlen, de már az első verzió kezelte a rétegeket, és a ma is használt legfontosabb eszközöket. Jelenleg a 16-os verziónál (Photoshop CC) tartunk, mellyel megjelent az Adobe Stock képkatalógus, és a Dehaze nevű funkció, melynek segítségével a ködös időben készült fotókat javíthatjuk meg, illetve a tervezési felhasználást elősegítő több artboardos nézet.

photoshop

Készült egy vicces videó, amiben megkértek 8 ismert grafikust, hogy dolgozzon a Photoshop első verziójával, a kísérlet egész jól sikerült:

A listát természetesen lehetne még folytatni, és számos weboldal foglalkozik retro szoftverekkel, sőt, akár virtuális gépen is ki lehet próbálni milyen volt régen ezekkel a programokkal dolgozni.