fbpx

Startupok – hol is kezdődött el ez az egész?

Értjük mi az a startup, szeretjük, megpróbáljuk kihasználni a lehetőségeit. De honnan jött ez az egész? Miért is lett ennyire népszerű?

A startup, mint ahogy neve is jelzi angol vonatkozású, konkrétan amerikai gyökerekkel rendelkezik. A szó és a mögé felépült vállalkozási kultúra bölcsője az amerikai Szilikon-völgy. Mai napig körül lengi egy olyan mítosz ezt a fogalmat, aminek főszereplői hawaii inges fiatal srácok, akik épp megváltják a világot. Ezek a kezdetben garázs cégeknek hívott vállalkozások elindulásukkor tényleg nem szóltak másról, mint pár fiatalról – akik egy meglévő igényekre próbáltak korszak alkotó válaszokat adni. Ilyen cégként emlegetjük a Googlet, a Dropboxot, a Facebookot és a legtöbb közösségi médiával foglalkozó oldalt, mint a Twitter vagy az Instragramm.

Az amerikai vállalkozói kultúra mindig is az újításokra volt kihegyezve. A közbeszédben is elterjedt az a mondat, hogy Amerika a lehetőségek országa. Nem hiába. Kezdetben ez arra vonatkozott, hogy az ideérkező telepesnek egy új világ lehetőségeivel szembesültek, egy olyan kontinensen ahol mindent a nulláról kellett felépíteni. Ez az ősi vállalkozói képesség mai napig megfigyelhető az Állomokban. Hiszen a startupokkal kapcsolatban sincs másról szó, mint megálmodni valami újat, legyen az akár radikális, akár egy régóta fennlévő igény tökéletes kielégítése, és megpróbálni létrehozni. A startupok körében jelentős a lemorzsolódási arány- jó, ha 10% megéri a növekedési fázist, de még akkor sem garantált a világsiker. Ám az amerikai légkör arra sarkalja résztvevőit, hogy folyamatos újításokba kezdjenek, s a bukást is sikerként kell elkönyvelni. Tovább kell próbálkozni, és még több ötlettel előállni.

Ezt a hatalmas vállalkozási kedvet mi sem bizonyítja jobban, mint egy 2011-ben megjelent infografika, aminek címe : America: The Land of Entrepreneurs (http://visual.ly/america-land-entrepreneurs ), szó szerinti fordításban ez annyit tesz, hogy Amerika a vállalkozók világa, de az enrepreneur sokkal többet jelent, mint a magyarul definiált vállalkozó. Az infografika megjeleníti egy döbbentő számadatot, számításaik szerint havonta 543 000 új vállalkozás születik, ami azt jelenti, hogy csak a 2011-es évben 6 516 000 új vállalkozásról beszélhetünk. Természetesen ezek a számadatok lehetnek nagyvonalúan túlzóak, és arról már nem adnak valós képet, hogy mekkora a bukási arány az egyes szektorokban. De azt mindenesetre alátámasztja, hogy a vállalkozói kedv és lehetőségek Amerikát, mint a startupok hazáját igazolja.

Forrás: Németh Orsolya Fanni szakdolgozat