fbpx
Spotify modell
A zenelejátszó alkalmazásáról ismert Spotify szoftverfejlesztő cég 2008-ban elérkezett ahhoz a ponthoz (1200+ alkalmazott 30+ országban), ahol a növekedésüknek - és a jól bevált céges kultúrájuknak - gátat szabott a kezdetektől használt, skálázott működésre még men alkalmazott Scrum módszertan.

A Spotify nagy felismerése

Miben újító a megoldás?

A Spotify-nál belátták, hogy az agilis működés sokkal fontosabb, mint a Scrum szigorú szabályainak betartása és az alapvető értékek követése fontosabb, mint bármely konzerv gyakorlat. Így átnevezték a Scrum Master szerepet Agile Coach-csá, mivel sokkal inkább szerettek volna egy Servant Leader-t, mint pusztán folyamatok betartatásáért felelős Scrum Master-t. A Scrum Team elnevezés helyett a(z) autonóm “Squad” szót kezdték el használni a csapatra, ami egy kicsi, maximum 8 főből álló önszerveződő keresztfunkcionális csapat. Együtt ülnek egymáshoz közel és end-to-end felelősségük van az általuk leszállított szoftver funkciókra.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/vitrual-collab.png
Agilis módszertani és szoftverfejlesztési tanácsadás
Módszertani tréningeket és felsővezetői támogatást nyújtunk, kollégáink megtervezik és közreműködnek az agilis IT infrastruktúra kialakításában.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

Miért is fontos az autonómia?

Egyrészről motiváló, másrészről gyorsabbá teszi a szállítást. Ez teszi lehetővé a skálázódást, mert minimalizálja az időnként szükséges tudásátadást, és extra koordinációt.

Bár mindegyik squad-nak saját küldetése van, ezek összhangban vannak a nagyobb, céges célokkal. A squad-ok tribe-okba szerveződnek. A tribe valójában egy mátrix, ahol az egyik dimenzió szerint a csapattag egy squad tagja (a squad a termék funkciójának leszállításáért felel), a másik dimenzió szerint pedig ugyanaz a csapattag egy chapter tagja is. A chapter egy kompetencia szerinti csoportosítás (pl. minőségbiztosítás, web fejlesztés, stb.). A chapter vezetője a chapter lead, aki a csapattag felé a munkáltatói jogokat gyakorolja, és fókuszában az egyén coaching-ja, fejlesztése áll.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/sprint02.png
Általános Agile Scrum tréning
Az 1 napos elméleti és gyakorlati képzés során a résztvevők megismerkednek az agilis alapfogalmakkal, szerepkörökkel, ceremóniákkal és dokumentumokkal.

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development