fbpx

Scrumban – mint a Scrum és a Kanban gyermeke

Valószínűleg a Scrum módszertant és a Kanbant ismered. De mit is jelent a Scrumban?
Ötvözi a Scrum flow-alapú módszereit és a Kanban által biztosított vizuális megjelenítést éppen ezért tökéletesen használható gyors ütemű projektekhez, gyártáshoz és folyamatos termékszállításhoz. Hogyan működtethető a gyakorlatban?

Ez egy agilis projektmenedzsment módszer, akárcsak a Scrum és a Kanban. A Scrumban azonban mindkettőt egyesíti, emiatt a neve is, a kettő kombinációjából áll össze. Ötvözi a Scrum flow-alapú módszereit és a Kanban által biztosított vizuális megjelenítést. 

A Scrumban munkafolyamata

A csapatmunka rövid iterációkba szerveződik és a Kanban vizuális tábla segítségével jeleníti meg a munkafolyamatot. A táblára a tervezési megbeszélésen kerülnek fel a feladatok. A rövid iterációk biztosításához használj mérőszámot: WIP (work is progress limit). Amikor ez a mérési érték a küszöb alá esik elindul a következő igény szerinti tervezés. A csapat akkor tudja, mikor kell tovább terveznie.

Ismétlés

Annak biztosítása érdekében, hogy a csapat alkalmazkodni tudjon a gyorsan változó követelményekhez és a környezeti hatásokhoz, rövidítjük az iterációkat.  Egy iteráció hosszúsága általában hetekben mérhető (1-4 hét). A hetek ideális mennyiségének megtalálásához figyelembe kell venned az iparág típusát és magát a munkafolyamatot. Egy iteráció általában két hetes időintervallum.

Fontossági sorrend

A Scrumhoz hasonlóan, itt is a Product Owner a Product Backlogjában lévő priorizált elemeket helyezi előtérbe, a Scrumban a következő sprint elemeit is prioritásként kell kezelni. Ezt úgy érhetjük el, hogy a legfontosabb elemeket a lista tetejére, a legkevésbé fontosokat pedig a végére helyezzük. Az eredmény egy felülről lefelé rendezett lista, amelyet fel kell dolgozni.

A Scrumban hosszú távú tervezésének megvalósításához a Bucket mérettervezésű módszer méltónak bizonyult. Három vödör rendszerén alapul. A három vödör a terv három különböző szakaszát képviseli és általában 12, 6 és 3 hónapos sávoknak nevezik őket.

Az egy éves vödör minden elemet tartalmaz a hosszú távú célok vagy ötletek megvalósításához, például új piacra való bejutás, új termék kiadása….stb., ahol ennek a tervnek a fő követelményei kikristályosodnak. Ha ezek közül a célokból vagy ötletekből valamelyik előléptetést kap, akkor a hat hónapos vödörbe kerül. Ebből a vödörből való kilépéshez meg kell határozni a legfontosabb követelményeket. Ha ez megtörtént, átkerül a 3 hónapos vödörbe. Az utolsó szakasz itt kezdődik, ahol ezeket a követelményeket világos feladatokra osztják fel, amelyet a csapatnak el kell végeznie a következő iterációk során.

A tábla

Az alap Scrumban a táblának három oszlopa van: Tennivaló (To do), Folyamatban lévő feladatok (Doing) és Kész (Done). Az igény szerinti tervezési megbeszélés után a feladatok hozzáadódnak a Teendő oszlophoz. Amikor egy csapattag egy feladattal elindul, akkor a hozzá tartozó kártyát a Folyamatban lévő feladatok oszlopba helyezi át. A feladat befejezése azt jelenti, hogy áthelyezi a Kész oszlopba.

 A szoftverfejlesztéshez javasolt oszlopok: Tervezés, Fejlesztés, Ellenőrzés és Tesztelés.

Egy másik fontos mérőszám a WIP-limits. A korlátok a folyamatban lévő feladatok maximális számát jelentik. A számot fel lehet írni az oszlop tetejére. Általában a WIP-limit megegyezik a csapat létszámával. Az optimális forgatókönyv az, hogy egyszerre egy ember dolgozik egy feladaton. 

Az utolsó fontos intézkedés a tennivalók korlátainak megadása. Annak érdekében, hogy produktívabb tervezési megbeszélések legyenek, és ezért hatékonyabbak legyünk a külső erőforrásokkal és más résztvevőkkel szemben, a Teendők szakasz feladatainak száma is korlátozható.

A csapat

A Scrumbanban nincs minimum vagy maximum csapatlétszám. Egyetlen fejlesztő is csak csapatként használhatja ezt a keretrendszert. Ezen kívül minden olyan szerepet átvesznek, amelyeket a Scrumban megvalósítása előtt használtak. Senkinek nem kell kiosztani a feladatokat, minden csapattag maga választja ki a feladatokat a tábláról.

Előnyök 👍🏻 / Hátrányok 👎🏻

A Scrumban nem igényel becsléseket és sprint-tervezéseket minden második héten. A tervek akkor készülnek, amikor a csapat igényt mutat rá. Ez sok időt takarít meg az ismétlődő tervezési megbeszéléseken.

Nagy projektek kezelésekor előfordulhat sok olyan funkció és feladat, amelyek könnyen kezelhetőek, ezeket is el kell látni. A három vödörrel (egy év, hat hónap és három hónap) megvan az első szűrő nagy számú feladatok esetén.  A 3 hónapos vödörben az összes legfontosabb dolog van leszűrve, ami a következő három hónapban, a 1-2 hetes tervezett iterációk során kerül feldolgozásra.

A Scrumban megtartja a Kanban vizuális előnyeit. Minden csapattag megtekintheti és frissítheti minden projekt vagy feladat állapotát, így minden feladat látható a folyamat minden tagja számára. Ez átláthatóságot eredményez. Vizuális megjelenítést biztosít, egy tervezési megbeszélésből és egyértelmű szabályokból áll.

Mivel minden csapattag transzparensen működik, egyenlő jogokkal rendelkeznek és nincs kötelező napi felkészülés azért, hogy a projektmenedzsernek státuszt adjanak, így kevesebb a stressz és a frusztráció.

De vannak hátrányai is. Mivel ez egy új, agilis módszer a Scrum és a Kanban keverékeként, nincsenek egyértelműen meghatározott legjobb gyakorlatok. A csapattagok saját maguk kezelik a feladatot, kiválaszthatnak egy feladatot és elvégezhetnek egy feladatot. Nincsenek kötelező napi találkozók, ami megnehezítheti annak nyomon követését, hogy ki mit csinált meg és mit fog tenni. Mindenki saját maga osztja és végzi el a feladatokat, ezzel is elavulttá teszi a projektvezető szerepet, aki így már nem menedzser, hatalma korlátozott. A Scrumban a hatalmát arra a döntésre szűkíti, hogy mit válasszon ki a következő három vödör közül, illetve ezen kívül eldönti, hogy melyiket részesítik előnyben. Ezt követően a csapat tagjai a döntéshozók.

Végül, egy elavult tábla sok problémát okozhat. Például: két csapattag ugyanazon a feladaton kezd el dolgozni, vagy a csapat egyik tagja beteg lesz, akár a teljes csapatot blokkolja, mert a függő feladatok nincsenek befejezve.

A Scrumban egyszerűen egyesíti a Scrum és a Kanban előnyeit a Scrum által kínált rendszerezés és a Kanban megjelenítésének felhasználásával. A Scrumban jól működik nagy projektekben. 

Összegzésképpen a Scrumban tökéletesen használható gyors ütemű projektekhez, gyártáshoz és folyamatos termékszállításhoz. Azok a startupok amelyek képesek lecserélni a szigorú szabályokat és a klasszikus hierarchiát, szintén jól alkalmazhatják, cserébe szabadságot és időhatékonyságot kapnak.