fbpx

Példaképek lehetnek: A technológiai szektor első emberei, akiket érdemes ismerni

Két indíttatása is van ennek a cikknek. Az egyik, hogy nemrégiben voltam egy előadáson, ahol egy képen szerepelt Henry Ford és egy illető, akit Sundar Pichai-nak hívnak. Utóbbit kevesen ismerték fel a fényképről, pedig ő a Google jelenlegi CEO-ja. A másik, hogy az amerikai elnökválasztást követően Donald Trump összehívta a szektor legelső embereit, és a résztvevők között számomra is voltak ismeretlen nevek. Ezért elhatároztam hogy összeszedem a legnépszerűbb vezetőket, hogy mindenki megismerkedjen velük.

Természetesen nem lehet egy cikkben minden technológiai nagyvállalatot bemutatni, de talán a legnagyobbakat vagy legismertebbeket igen, a teljesség igénye nélkül. A célom, hogy fotókkal mutassam be a top vezetőket, minimum egy érdekes információt tartalmazó mondattal.

Google és Alphabet

A mindenki által ismert Google-t eredetileg hárman alapították 1998-ban: a mai napig egyetemi végzettséggel nem rendelkező Larry Page, az orosz származású Sergey Brin és a villamosmérnök végzettségű, ex-Novell CEO Eric Schmidt. Az áttekinthetőség érdekében 2015-ben létrehozták a Google anyavállalatát az Alphabetet, ahol Sergey Brin lett a CEO és Larry Page az elnök, ezért a Google élére új CEO-t neveztek ki: a fent említett korábbi termékigazgatót, Sundar Pichai-t. Az Alphabetnek jelenleg közel 70.000 alkalmazottja van szerte a világban.

  image16

Balról jobbra: Eric Schmidt, Larry Page,  Sergey Brin és Sundar Pichai

Apple

Az Apple esetében Steve Jobs után két nevet érdemes megemlíteni. Az egyik Jobs utóda, a jelenlegi CEO, aki egyébként a Nike igazgatótanácsának is tagja, Tim Cook, a másik pedig az 1992 óta Apple-nél dolgozó Jony Ive, vezető formatervező, designer.

image09 image14

Balról jobbra: Steve Jobs, Tim Cook, Jony Ive

Microsoft

A Microsoft jelenleg 128 ezer alkalmazottat foglalkoztat a világ több mint 150 országában. A céget 1975-be alapította a jelenleg is tanácsadóként dolgozó, felesége alapítványát vezető Bill Gates és a kevésbé ismert Paul Allen. Gatest a “trónon” az 1980 óta microsoftos Steve Ballmer követte 2000-2013 között. Őt követte Satya Nadella, aki korábban a Cloud üzletágat vezette.

image17

Balról jobbra: Satya Nadella, Bill Gates, Steve Ballmer

Facebook

A következő cég a mindennapjainkat behálózó, 1,79 milliárd aktív felhasználóval rendelkező Facebook. A Facebook alapító fiatal milliárdos Mark Zuckerberg 2015. decemberében gyermeke születésekor tudatta a világgal, hogy a birtokukban lévő Facebook részvények 99 százalékát – mai értéken számolva körülbelül 45 milliárd dollárt – adományozzák jótékonysági célokra. Fontos személy a Facebooknál a jelenlegi operatív igazgató, Sheryl Sandberg.

image10

Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg

Amazon & AWS

A világ egyik legnagyobb internetes áruházanként ismert, egyébként az iMDB-t is birtokló Amazon.com CEO-ja az űrkutatás rajongója, a könyvolvasás forradalmasítója, Jeff Bezos. Érdekes, hogy a Google alapításakor ő volt az egyik első befektető. Az Amazon másik nagy lába a felhőszolgáltató Amazon Web Services (AWS) mely egyedül akkora bevételt generál felhő alapú szolgáltatásokból mint az utána következő 4 cég együttesen. Az AWS CEO-ja Andy Jassy 2016-ban lett kinevezve.

image12 image11

Jeff Bezos és Andy Jassy

Tesla Motors, Paypal, SpaceX, SolarCity

Az egyik legérdekesebb vezetői karrier a Dél-Afrikai származású Elon Musk nevéhez fűződik. Az internetes fizetésekre használt PayPal után alapította meg az űrkapszulát építő SpaceX-et, majd az elektromos autóiról ismert Tesla Motorst. Legújabb vállalkozása a napenergiára épülő SolaryCity.

20150211151941-elon-musk-tesla-motors

Elon Musk

 

És végül a bevezetőben említett Donald Trump-al történt kerekasztal beszélgetés résztvevői egy ábrán:

image08