fbpx

Milyen technológiai újdonságokat várunk idén?

Mint ahogy már megszokhattuk, júniusra a nagy technológiai vállalatok (értsd: Microsoft, Google, Apple) már megtartották idei fejlesztői konferenciáikat, ahol számos olyan újdonsággal rukkoltak elő, melyek a következő néhány évben meghatározó elemei lehetnek a mindennapjainknak. De melyek azok a legfontosabb változások, amiről érdemes tudni?

Microsoft

A Microsoft Build 2015 konferenciára április 29-május és 1 között került sor. Kétségkívül a legnagyobb várakozás a Windows 10-et övezi, amire valószínűleg sokan fognak váltani a Windows 7 és 8.1 rendszerekről többek között a visszatérő Start menü miatt. Az új operációs rendszer július 29-étől lesz elérhető, ráadásul  – szokatlan módon –  1 évig ingyenesen. Számos felületi, és funkcionális változás mellett ebben a verzióban debütál a fejlesztők áltan jogosan méltatott IE-t váltó Microsoft Edge böngésző.

Windows-10_Product-Family

Az egyik legizgalmasabb funkció a Continuum melynek köszönhetően a felület automatikusan változik majd a kijelzőméret, beviteli eszközök, hardverek függvényében.

A Windows 8-cal megjelenő modern alkalmazások mostatól képesek lesznek ablakban is működni, így a rendszer használata komfortosabb lehet a klasszikus élményt kedvelők számára. Érdekesség, hogy a Cortana személyi asszisztens elérhető lesz iOS-es és Androidos készülékeken is, valamint hogy az új rendszer képes lesz Androidos, iOS-es alkalmazások futtatására is, mellyel jól szemléltethető a Microsoft stratégiájának változása.

Google

Május 28-án indult a Google IO, mely szintén rengeteg újdonságot hozott. Talán a legfontosabb, a várva-várt Android rendszer verzió, az Android M ismertetése. Idén a fejlesztők a felület helyett a funkciók bővítésére, és a performanciára fektették a hangsúlyt.  Az “App Permissions” például végre lehetővé teszi, hogy alkalmazásonként adhassunk hozzáférést személyes adatainkhoz és a szenzorokhoz, illetve bemutatkozott az  “Android Pay” ami az Androidos ökoszisztéma új NFC-s és webes nyílt fizetési rendszere, melyhez külső partnerek is csatlakozhatnak. Az M mostantól natívan támogatja az ujjlenyomat-olvasókat és az USB-C szabványt is, így akár egy telefonról tölthetünk egy másikat.

A legérdekesebb azonban a Google Now szolgáltatás továbbfejlesztése, mely már kontextuális keresésekre képes. Ez azt jelenti, hogy a rendszer a feltett kérdésre való válaszadáskor figyelembe veszi a képernyőn látottakat.

Szintén fontos bejelentés a Google Photos, mely gyakorlatilag korlátlan tárhelyet kínál felhasználói számára, valamint az új Android Studio, mely mostantól a C/C++ nyelveket is támogatja.

Google-IO-2015-_0990

A fentiek mellett a Google bemutatta még Internet of Things (IoT) platformját is, melynek egyik eleme a Brillo, egy lecsupaszított operációs rendszer az IoT eszközök közötti kommunikáció szabványosítására.

Apple

Június 8-án tartotta az idei WWDC fejlesztői konferenciát az Apple. Mint minden évben, idén is bemutatták az új OS X-et, melyet ezúttal “El Capitan” névre kereszteltek. Néhány apróbb UI újdonság (például a Windowsban már ismert jobbra-balra illeszthető ablakok) mellett a legfontosabb, hogy a rendszer magja is frissítést kapott, így gyorsabban indul, és több alkalmazás egyidejű futtatása is kevésbé terheli. Emellett OS-X-re is megérkezik az iOS-ben már ismert grafikus API, a Metal for Mac, mellyel akár 4-10-szeres teljesítménynövekedés érhető el.

iPad-split-screen

Mobil fronton az iOS 9-et hozza el az Apple, mely a Siri, App Indexing és Deep Linking fejlesztések mellett a magánszféra védelmét célozza meg. Emellett iPad-re is elérhetővé válik a párhuzamos app futtatás, vagyis egyidejűleg két appot használhatunk az osztott képernyőn. Ez a funkció iPhone 4S-től felfelé elérhető lesz minden készülékre.

És végül néhány szó az Apple Watch-ról. A korábban kiadott okosórán futó rendszert elkeresztelték watchOS-nek, míg a most bemutatott a watchOS 2 nevet kapta. Az új verzió lehetővé teszi, hogy az órák önállóan is képesek legyenek alkalmazások futtatására, több, szenzorokhoz való hozzáférést biztosító API-t is bemutattak.

Idén sem ültek tehát tétlenül a nagy tech óriások, jól látszik, hogy a jövő a cross-platform, cross-device szolgáltatásoké, lassan eltűnik a határ a rendszerek és eszközök között. Izgalmas ősz elé nézünk!