fbpx

Mi lesz a folyosói pletykával a távmunka világában?

Ebben a bizonytalan, új időszakban rendkívül fontos, hogy ne hagyjuk magára a távmunkában dolgozókat, tartsuk naprakészen a tudásukat, tájékoztassuk őket a szervezetet érintő információkról és mutassunk érdeklődést a problémáik, akadályaik és érzéseik iránt. A visszajelzések nem csak motiváltabbá teszik a munkavállalókat, de a vezetői döntéseket is segítik. 

A visszajelzések nem csak motiváltabbá teszik a munkavállalókat, de a vezetői döntéseket is segítik. 

A távmunka szinte minden momentuma viszonylag könnyen lefedhető technikai eszközökkel, de egy jó vezető tudja, hogy még a legtökéletesebb projektrendszer sem tudja átadni az emberek hangulatát, érzéseit, másodgondolatait. Ezek pedig alapvetően befolyásolják a napi teljesítményt. 

A home office és távmunka esetében éppen ezek a szempontok, amelyek miatt sokan akár vezetőként, akár munkavállalóként idegenkednek a személyes kapcsolat hiányától. Egy-egy napig fellélegzésként hat a távolság, az extra tér megkönnyebbülés az egyénnek, középtávon viszont épp ellenkezőleg: frusztrációt, akadályt jelent és a szenioritástól függetlenül rontja a teljesítményt, ha ez a fajta “kémiai” kapcsolódás kiesik a rendszerből. A közös ebédek, a meetingek előtti-utáni csevegés, folyosói pletyka ilyenformán fontos szerepet játszik nem csak a dolgozók mentális egészségének megtartásában, de a szervezet önreflexiójában, realitásérzékében is.

Most ráadásul egészen új értelmet nyert a távmunkára való képesség profi biztosítása, ami a fentieket is magában foglalja és nem csak a csoportos felhőszolgáltatás licencét. Immár nem csak a fiatal tehetségek bevonzására jó a home office támogatása, hanem túlzás nélkül lehet azt állítani, hogy a jövőben a fenntartható működés alapját is jelenti, ha valaki képes a távoli munkát azonos szintre hozni az irodaival.

Ebben a bizonytalan, új időszakban az is rendkívül fontos, hogy találjuk egy eszközt, amivel képesek vagyunk erősíteni a belső kommunikációt. Ne hagyjuk magára a távmunkában dolgozókat, tartsuk naprakészen a tudásukat, tájékoztassuk őket a szervezetet érintő információkról és mutassunk érdeklődést a problémáik, akadályaik és érzéseik iránt, ezzel nagyban megkönnyíthetjük a problémamegoldást, csökkenthetjük a szorongásukat és javíthatunk a vállalatunk iránti elkötelezettségükön. 

A ShiwaForce egy olyan vállalat, ahol eddig is teljesen megszokott volt, hogy a csapat jelentős része irodán kívül, jellemzően ügyféloldalon dolgozott, ami talán még a home officenál is nagyobb kihívás amiatt, hogy egy másik szervezeti kultúra veszi körül hosszú ideig az adott embereket. 

A megoldásunk egy olyan agilis, napi visszajelzések küldésén alapuló HR-eszköz házon belüli fejlesztése lett, mely egyszerre támogatja a vezetői döntéshozatalt és a belső kommunikációt is, illetve növeli a munkavállalói elégedettséget is.

Lehetetlennek hangzik, pedig viszonylag egyszerű. Az alapötlet azoktól a vezetőinktől érkezett, akik hosszú ideje támaszkodtak már a legjobb munkatársaktól jövő, nem formális megjegyzésekre, de a cég méretének növekedésével úgy érezték, hogy egyre ritkábban engedhetik meg maguknak, hogy kellően széles merítést vegyenek az ilyen visszajelzésekből. Végtelen idő is kevés lenne több tucat vagy akár több száz kolléga folyamatos meghallgatására, ezért létrehoztunk egy teljesen transzparens, napi néhány kattintással kezelhető “mérőműszert”, amit StatusApp-nak neveztünk el.

Minden vezető és dolgozó naponta válaszol három alapvető kérdésre, melyek ugyan egyszerűek, de mögöttük sok év agilis és lean középvállalati menedzsment tapasztalat van: 

  • Tudod-e mit kell csinálni? (Cél, feladat, határidők)
  • Tudsz-e haladni? (Akadályok)
  • Hogy érzed magad? (Hangulat)

Ezen felül pedig van egy szöveges mező, ahová vérmérséklettől függően örömét, bánatát megoszthatja bárki. Sőt, ha valaki úgy érzi, hogy teljesen félrement a napja, akkor azonnal megnyomhatja a “Pánik” gombot, amiről az igazgatók értesülnek és rövid időn belül személyes figyelmet kap a probléma.

Ez a fajta nyitottság és közvetlen kommunikáció nem csak távmunkában, hanem irodai környezetben is rendkívüli módon javítja a munkatársi motivációt, növeli az elégedettséget (ugyanis mindenki reálisabban látja saját helyzetét jóban-rosszban), illetve a vezetőség számára napi-heti trendek állnak rendelkezésre összehasonlítható módon a csapatokról és nem utolsó sorban rengeteg időt spórol mindenkinek ez a módszer.

Radikálisan lecsökkenthető ugyanis a problémák felismerésétől a megoldás megtalálásáig tartó idő. Sok HR rendszer kínál hasonló funkciót, de a válaszadási hajlandóságot csökkenti, hogy senki nem tudja mi lesz a sorsa ezeknek a válaszoknak, itt viszont a munkatársak által beküldött státuszok minden reggel megjelennek emailben, illetve a webes alkalmazásban is visszakövethetőek bárki számára vagy riportok formájában is elérhetőek. 

Így akár előre jelezhetővé válik a munkatársak pozíció-, vagy munkahelyváltási szándéka is, de sokszor mentett már meg projekteket is, hogy nem a határidő lejártával derültek ki a problémák. A StatusApp szoftvert bárki által kipróbálható verzióban is közzétettük, a koronavírus helyzetre tekintettel pedig a következő két hónapban a nagyobb cégek is licenc mennyiségi korlátozás nélkül szabadon használhatják.

A szerző Hoffmann Bence, a ShiwaForce.com Zrt. vezérigazgatóhelyettese.

Még több szakmai tartalomra vágysz? Csatlakozz közösségünkhöz és rendszeresen megosztunk veled jó gyakorlatokat, eszközhasználati tippeket és trükköket küldünk neked, tájékoztatunk legújabb webinárjainkról, szakértői cikkeinkről, üzleti és fejlesztői podcastjainkről és kedvezményes képzéseinkról.

CSATLAKOZOM