fbpx

Mi is az az agilis coaching?

Az agilis módszertanok bevezetéséhez nem elég egy vezetői döntés, az egész szervezet hozzáállást meg kell változtatni. Legtöbször a felülről érkező döntések, melyek a mindennapi rutin megváltoztatását ígénylik, nehézkesek és ellenállásba ütköznek. De nem csak ennek a problémának a kezelésében tud segíteni egy agilis tréner.

Az agilis módszertanok adaptáláshoz több szervezet is agilis coachok, vagyis trénerek segítségét kéri. A trénerek kezdetben segítenek megértetni és a mindennapi rutinba átültetni a technikákat, valamint optimalizálják azokat a szervezetre. Megfigyelik a csapatok munkáját, javaslatokat tesznek a fejlődés érdekében. Mindezeken felül alapvető tréningek használatával segíthetnek a probléma megoldásban,  a kommunikáció továbbfejlesztésében is.

Jelenlétük azért is fontos, mert egy vezetőnek nincs ideje minden problémára, és sokszor a megoldáshoz szakértői tudást kell alkalmazni. A következő problémákra adhat megoldást egy coach:

  • A nyersen adaptált, erős szabályozó módszertan az alkalmazottakat gátolja a kreativitásban. Leginkább egy fejlesztő cégnél fontos a tehetséggondozás és a szabad lehetőségek biztosítása. Ezek feltérképezése gördülékenyebb egy tréning során.
  • A munkacsapat összeállítása során lényeges, hogy homogén csoportot hozzunk létre. Az átlagtól eltérő személyek kiesnek a csapatból. Ehhez szükséges egy pszichológiai tudás, ami az emberek beilleszkedését támogatja.
  • A Product Owner elképzelései nem mindig egyeznek az azt megvalósító kollégák véleményével. A berögzött hatalmi viszonyok miatt ezek a problémák viszont nem mindig kerültek a felszínre. A coach segít, hogy őszintén és sértődés nélkül tudják kezelni az ilyen szituációkat. A tréningek segítségével megoldódnak az egyes konfliktusok, így idő szabadul fel, ami teljesítménynövekedéshez vezet. Problémák egy csoporton belül is megjelenhetnek, ekkor a legrosszabb mód a diplomatikus konfliktuskerülés. A coach úgy provokálja ki a súrlódásokat, hogy azok később gyümölcsözően hatnak a folyamatokra.

Sokszor nem könnyű egy külső személő segítségét kérni, de a legtöbb esetben hatásos, mivel szakértelmükkel olyan problémára világíthatnak rá, melyek kezelése elősegítheti a cégünk jövőjét.