fbpx

Mi is az a DevOps?

“A szoftver megeszi az egész világot” állította Marc Andreesen öt évvel ezelőtt.

Kijelentése azt a trendet jellemezte, amelyben az olyan tradícionális, “klasszikus” iparágakban is előretörnek a szoftveres, informatikai megoldások, ahol korábban nem volt jellemző a folyamatosan jelenlévő informatika (automatizált algoritmusok, célszoftverek használata).

 

Ma már minden cég szoftvercég is egyben – hangzik a második tételmondat. A legtöbben vagy saját informatikai szakembergárdával rendelkeznek, vagy külső szoftverfejlesztő csapatokra vannak utalva. A szoftverfejlesztés komplex folyamatának optimalizálása kiemelten fontos mindkét esetben.

Szoftverfejlesztési módszerek, eszközök

A vízesésmodell és a szervezeti egységekben való tervezés és gondolkodás ideje lejárt. A szoftverekkel való folyamat-automatizálás – hiszen a legtöbbször ez a cél – át kell, hogy járja az egész szervezetet, nem csak egyes egységeket. Ezért nem lehet csupán egyes “silókban” pl. beszerzés, marketing, IT gondolkodni és ezekre építkezni.

devops_workflow_doha1

A digitális térben a siker kulcsai az alkalmazkodó-képesség és a villámgyors reagálás. Ez csak a szervezeti silók lebontásával és hatékonyabb együttműködéssel valósítható meg. Így jutunk el a DevOps-hoz, ami két angol szó, a “development” és az “operations” szavak összevonásából jött létre, és a korábban külön szervezeti egységekben –  silókban – működő szoftverfejlesztők és a szoftvereket üzemeltetők szoros együttműködését jelenti.

A cégen belül a “DevOps” bevezetése új szemlélet, ami új kultúra kialakításával is jár. Az első és legfontosabb sikertényező a két csoport együttműködése, csapatmunkája. Ha ez sikerül, felgyorsíthatóak a folyamatok: a korábbi heti, havi, vagy éppen negyedéves release-ek helyett naponta akár többször is élesíteni lehet új, tesztelt verziót. Ehhez persze nem elég a két csapatnak szorosan együtt dolgoznia, hanem a folyamatokat és eszközöket is össze kell hangolniuk. A két csapat közösen kitűzött célok irányában dolgozik együtt. Ilyen lehet például az “egy gombos” élesítés. Ekkor, gyakran szó szerint egyetlen gomb megnyomásával lehet új verziót élesíteni. Ezt az egyetlen lépést akár az üzleti oldal is megteheti, nem kell hozzá szoftverfejlesztő szakember. Az “egy gombos” élesítés egyik előfeltétele a hasonlóan egyszerű visszaállítás (rollback) lehetőségének kiépítése. Ez ugyanúgy csak szoros együttműködéssel valósítható meg.

Szeretnél többet megtudni a DevOps-tól? Gyere hozzánk dolgozni, tekintsd meg aktuális állásajánlatainkat!