fbpx

Mennyire versenyképes a válságkezelési stratégiád?

Mit tehetsz egy olyan válsághelyzetben, ahol a dolgok állása napról-napra változik, teljes a bizonytalanság a jövőt illetően és soha nem látott alkalmazkodó képességre van szükség a túléléshez? Cikkünkben erre keressük a választ.

Az éves tervek nagyrészt füsbe ment, a munkatársak teljesítménye hullámzó a kialakult krízishelyzetnek és bizonytalanságnak köszönhetően… Nem kevés kihívást tartogat egy ilyen válság a vállalatvezetésnek. De milyen stratégiát érdemes alkalmazni a veszteségek minimalizálása érdekében? 

Válsághelyezeket korábban is láttunk már, élénken él bennünk a 9/11-es terrortámadás hátborzongató emléke és a 2008-as gazdasági válság képe is egy életre beleégett az emlékezetünkbe. Ettől függetlenül egy ilyen hirtelen jövő krízis, mint amit a COVID-19 hoz magával, teljesen felkészületlenül érte a világot és számtalan kihívást tartogat a világ vezetői, politikusai és gazdasági szakemberi számára. 

Természetesen a válság hatásai minden országba és iparágba másképp gyűrűznek be, nincs két egyforma cég, ezáltal nincs két ugyanolyan válság sem, így a megküzdési stratégiák is sokfélék lehetnek. Egy dolog viszont mindenképp kiemelt figyelmet igényel, mindegy mekkora és milyen vállalatról beszélünk, ez pedig az emberi tényező fontossága a zavartalan, hatékony működés hosszú távú biztosítása érdekében. Miért kell a munkatársak mentális jólétére fókuszálni? Gondoljunk csak bele: jelenleg nem csak a munkahelyi feladatainkat kell hiánytalanul ellátnunk, a legtöbben egyszerre vagyunk szülők, baby sitterek, tanárok, menedzserek és segítőkész szomszédok, akik elintézik az idős szomszéd néni helyett a nagybevásárlást. Tesszük ezt mind teljes bizonytalanságban, felfokozott stressz és teljesítési kényszer érzésével a nyakunkban. Nem csoda, hogy sokan nem tudnak maximálisan teljesíteni ilyen körülmények között, ezért vezetőként mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy egy biztonságos bizalmi légkört teremtsünk és maximális empátiával támogassuk a dolgozóinkat, hiszen rajtuk, rajtunk áll, vagy bukik a vállalatunk teljesítőképessége. 

Habár hamarosan elkezdünk szépen lassan vissza szállingózni az irodába, a távmunkára hosszú távra kell berendezkednünk, hiszen tetszik, vagy sem, a pandémia által az otthoni munkavégzés szerves részévé válik minden vállalati kultúrának. Ez viszont azt jelenti, hogy a kezdeti, drasztikus változtatásokat, átmeneti megoldásokat újra kell gondolni, hogy a megküzdési módszerünk hosszú távon fenntartható stratégiává alakuljon. Ennek a stratégiának a kialakításához érdemes először kikérni a munkatársak véleményét, hogy a visszajelzéseiket is beépítve, létrehozhassunk egy élhető, jövőálló munkahelyet. Jó megoldás lehet például, ha rendszeresen szervezünk belső interjúkat/megbeszéléseket a különböző beosztású kollégák és a HR, valamint a management tagjai között. Ily módon holisztikus képet kaphatunk a felmerülő problémákról, akadályokról és igényekről, megválaszolhatjuk a felmerülő kérdéseket és eloszlathatjuk az alaptalan kétségeket és félelmeket. Egy ilyen őszinte kommunikáció a vezetőség és munkatársak között segít egy bizalmi légkör megteremtésében is és nagyban növeli a hatékonyságot, teljesítőképességet. 

A tartós válságkezelési stratégia irányelvei

“Az egyik legnagyobb hiba, amit a cégek egy a mostanihoz hasonló válsághelyzetben elkövethetnek, hogy pánikszerűen túlélő üzemmódba kapcsolnak, tömeges leépítésbe kezdenek, vagy akár egy az egyben kivonulnak egyes piacokról.” – mondta egy interjújában Kovach Anton, a ShiwForce alapító-vezárigazgatója. A válságkezelés szempontjából kucsfontosságú az emberi tényező, az értékes, nagy tudással és helyismerettel rendelkező munkatársak megőrzése és elégedettségének fenntartása, hogy hatékonyan és zökkenőmentesen folyjon a munka. 

Az igazság az, hogy az elkötelezettség és elégedettség a munkavállalók jólétének természetes mellékterméke. Az embereket most számtalan dolog aggasztja: a világjárvány, az, hogy biztonságban vannak-e, fenyegeti-e veszély a munkahelyüket, hogyan fogják megoldani a gyermekeik oktatását, milyen lesz az élet a járvány után. Ezek a gondok elvonják a figyelmet a munkáról, ilyenkor pedig sok vállalati vezető mikromenedzseléssel és megtorlással reagál, ez azonban nem célravezető válasz. Valójában a túlzott felügyelet és kontroll, mint például az időkövető szoftverek és túl gyakori státuszmegbeszélések csak súlyosbítják a problémát. Hatékonyabb megközelítés az, ha a dolgozók félelmeinek enyhítésére és a munkafolyamatok egyszerűsítésére, segítésére koncentrálunk.

Érdemes megfontolni olyan új, digitális eszközök bevezetését, amelyek segítenek a projektek és feladatok menedzselésében, a tudásátadásban, a kommunikáció akadálymentes áramoltatásában és a vállalati feedback kultúra fejlesztésében. Emellett elengedhetetlenül fontosak a rendszeres megbeszélések, mind csapat, mind személyek szintjén. Habár az éves tervezés még távolinak tűnik, a jelenlegi bizonytalan helyzetben érdemes gyakori teljesítmény-értékelést tartani, hogy lássuk a számok alakulását a kitűzött céljainkhoz mérten. A munkatársakkal szintén érdemes időről-időre leülni és végigbeszélni az adott időszak eredményeit és nehézségeit. Ez egy módja van annak, hogy mélyebben betekintsünk az egyes alkalmazottak munkájába, meghatározzuk számukra a következő időszak célkitűzéseit és segítsünk nekik megismerni a hosszabb távú üzleti célokat és saját lehetőségeiket a vállalaton belül, ráadásul ez remek lehetőség arra, hogy jobban összehangoljuk a dolgozókat és a cég vezetõit.

Egy másik fontos pont az új stratégia megalkotásánál, hogy legyen egy tervünk a következetes, transzparens kommunikáció támogatására. Nem kell túlgondolni, lehet ez egy napindító e-mail a különböző egységek vezetőitől, egy videó-bejelentkezés az ügyvezetőtől vagy rendszeres, rövidebb üzenetek a vállalati Slack csatornánk. A fontos, hogy folyamatos legyen az információ-áramlás és a rossz híreket se hallgassuk el. Megbízható információk nélkül ugyanis az emberek kitalálják a saját történeteiket, hogy kitöltsék kommunikáció hiány okozta ürességet, ami még tovább növeli a stresszt és bizonytalanságot. A kommunikációnak azonban nem szabad egyirányúnak lennie, érdemes erőforrást és időt szánni a kétirányú, közvetlen beszélgetésekre.

A megfelelő válságkezelési stratégiához nélkülözhetetlen, hogy legyen egy konkrét tervünk az iroda biztonságos újranyitását illetően. Fontos, hogy a fokozatosságra törekedjünk és ne tegyük mindenkinek kötelezővé újra az irodai jelenlétet. Ezzel egyrészt megóvjuk a bentről dolgozó kollégák egészségét, másrészt megadjuk a választás lehetőségét azoknak, akik szeretnék elerülni például a tömegközlekedést. 

+1 tipp: Érdemes megfontolni olyan feladatkezelő és tudástár bevezetését, ami lehetővé teszi a digitális együttműködést, hatékony csapatmunkát és transzparens kommunikációt. A Confluence segítségével például létrehozhatunk egy mindenki számára elérhető, közösen szerkeszthető tudásbázist, ami segíti az onboarding folyamatot és a tudásmegosztás. A feladatok kezelésére és nyomon követésére pedig kiválóan alkalmas az Atlassian agilis feladatkezelője, a Jira Software

Engedd, hogy a munkavállalók jelöljék ki az utat

Nem tudjuk túlbecsülni annak fontosságát, hogy proaktívan megkérdezzük a munkavállalóinkat, hogyan tudnak produktívak maradni és mi hátráltatja őket a munkában. Ezzel a módszerrel gátat szabhatunk a pletykáknak és egyből elháríthatjuk a működésbeli akadályokat. 

Hol érdemes kezdeni? Készítsünk egy átfogó felmérést minden dolgozónk bevonásával. Ellenőrizzük, van-e a munkavégzéshez alkalmas helyük és megbízható internet-hozzáférésük otthon. Van-e otthon gyerekük? Esetleg egy beteg családtag, aki gondozásra szorul? Ezek nem csupán logisztikai kérdések, komoly pszichológiai hatással is bírnak és befolyásolják a teljesítőképességet. Szintén figyelemmel kell kísérni a munkatársak érzelmi állapotát. Érzik-e a kapcsolatot a csapatukkal, vagy elszigeteltnek érzik magukat? Magányosak otthon? Végül próbáljunk meg képet kapni arról, hogy az otthoni munkára való áttérés hogyan befolyásolta a csapattársakkal való hatékony együttműködést. Azok a csapatok, amelyek számára már a COVID előtt sem volt ismeretlen a távmunka fogalma, valószínűleg jól haladnak, de más csapatok számára a videohívások és a virtuális projektmegbeszélések komoly kihívásokat tartogatnak.

Az agilis projektmenedzsment eszközeiről ismert Atlassian előzetes belső kutatásából például kiderült, hogy a legtöbb munkavállalójuknak nincs megfelelő íróasztala, monitora vagy ergonomikus széke az otthoni munkavégzéshez, ezért 500 dolláros “otthoni iroda” támogatást biztosítottak a számukra. A felmérésből kiderült továbbá, hogy a szülőknek komoly problémát okoz a gyerekek távoktatása és a távmunka összeegyeztetése, ami arra ösztönözte az Atlassian vezetőségét, hogy rugalmasabb, élhetőbb munkaidő-keretet dolgozzon ki a szülők számára.

Fontos, hogy ha készítettünk egy felmérést, kielemeztük az eredményeket és megoldási javaslatokat dolgoztunk ki a munkavállalói elégedettség javítása érdekében, akkor sem dőlhetünk hátra. Mivel a vírushelyzet és a hozzá kapcsolódó bizonytalanságok miatt napról napra változik a helyzet, érdemes időről időre új felméréseket beiktatni. Így visszamérhetjük az előző intézkedéseink hatékonyságát és megismerhetjük az új kihívásokat és akadályokat amelyekkel a jövőben foglalkoznunk kell. 

A hallgatás stratégiai értéke

A munkavállalók középpontba helyezése lehetővé teszi az új stratégia, munkafolyamatbeli változtatások gyors validációját, ami kritikus fontosságú, ha bármilyen gyorsan változó körülménnyel állunk szemben, legyen szó pandémiáról, gazdasági visszaesésről vagy valamilyen olyan új válságról, amelyet még nem tudtunk elképzelni.

Az olyan külső tényezők, mint a bevétel és az ügyfelek megtartási aránya, megmutatják, hogyan haladunk előre a piacon, de soha nem kapunk holisztikus képet a vállalat belső egészségéről, hacsak nem beszélgetünk az alkalmazottakkal.

Amikor az emberek úgy érzik, hogy meghallgatják őket, és figyelembe veszik az igényeiket, akkor a mentális terhelésük csökken, és sokkal koncentráltabban, hatékonyabban tudnak dolgozni ez pedig a vállalat hosszú távú sikerességének és versenyképességének alapköve.

+1 tipp: A StatusApp a saját fejlesztésű HR alkalmazásunk, ami lehetővé teszi a munkatársak számára a napi szintű visszajelzést, a sikereik és elakadásaik bejelentését és ezáltal a felmerülő problémák gyors megoldását. Most 1 hónapig ingyen kipróbálhatod, próbáld ki! 

Még több szakmai tartalomra vágysz? Csatlakozz közösségünkhöz és rendszeresen megosztunk veled jó gyakorlatokat, eszközhasználati tippeket és trükköket küldünk neked, tájékoztatunk legújabb webinárjainkról, szakértői cikkeinkről, üzleti és fejlesztői podcastjeinkről és kedvezményes képzéseinkról.

CSATLAKOZOM