fbpx

Létszámleépítés vagy létszámfelépítés, avagy így vezesd a vállalatod a koronavírus idején

Ezen a ponton nehéz megállapítani, hogy a koronavírus terjed gyorsabban vagy a globális recesszió, amit elindított. Az IseeQ társalapítója, Bondici Balázs nemrégiben két gyakorló válságtúlélővel ült le beszélgetni stratégiákról, nehéz döntésekről és növekedésről a koronavírus idején.

Nincs két egyforma cég, válság vagy tuti stratégia

Ha elkezded éheztetni magad, akkor nem lesz erőd, ha pazarolsz, akkor meg nem lesz tartalékod” – idézte fel Kovach Anton, a Shiwaforce alapító-vezérigazgatója a leckét, amit az első válság során tanult kezdő cégvezetőként. A tanácsot 2001-ben a szüleitől kapta és állítja, kiállta az idő próbáját. „Ez az ésszerű gondolkodás válságtól függetlenül egy jó taktika. Utólag megtudtam, hogy az a neve, hogy lean és a mai napig alkalmazzuk” – tette hozzá.

Az ésszerű persze minden cégnél és minden válságnál mást jelent.

„A 2008-as és a mostani helyzet között az az egyik óriási különbség, hogy az előbbi lassan gyűrűzött be Magyarországra, majd tüntette el a keresletet és kezdett munkanélküliséget termelni. A mostani viszont sokkszerűen ütött be; a kereslet a piac sok szegmenséből egyik napról a másikra tűnt el és állt le a termelés. Ilyen korábban nem volt” – magyarázta Bálint Viktor, a Codecool társalapítója és üzletfejlesztési vezetője.

Kovach Anton szerint az egyik legnagyobb hiba, amit a cégek egy ilyen sokk hatására elkövethetnek, hogy pánikszerűen túlélő üzemmódba kapcsolnak vagy akár egy az egyben kivonulnak egyes piacokról. Eközben az is igaz, hogy egy olyan szegmens számára, ahol hirtelen nullára csökken a bevétel, teljesen más kihívásokat jelent a válság, mint ott, ahol mondjuk csak 30%-os a bevételkiesés. Függetlenül a kiesés mértékétől viszont gyorsan el kell dönteni, hogy mit lép a vállalat, melyik utat preferálja, a döntést, annak hátterét és az elvárásokat pedig őszintén tisztán kommunikálni a dolgozók felé. Miértestül, hogyanostul.

A Shiwaforce vezetője viszont azt is hangsúlyozta: jó döntés nincs adatok nélkül, ha válság van, ha nincs. Egy cégvezetőnek folyamatosan fenn kell tartani és finomhangolni a szervezet információs csatornáit és figyelni azokat a mutatókat, amik egyértelműen jelzik, ha valahol nem stimmel valami. A hatékonyságot részlegenként, projektenként kell mérni. Ha csak a mérlegből vagy a hó végi főkönyvből tájékozódsz arról, hogy megy a vállalkozásod, esélyed nincs, hogy időben észrevedd, ha irányt kell váltani.”

Olvasd el a teljes cikket ITT, az IseeQ blogján!