fbpx

Légy agilis a reggeliző asztal felett!

Túl sok a tennivalód? Már reggel sem tudod hol áll a fejed? A minden napi teendők között folyamatosan hátratolódnak az igazán fontos feladatok? Irigykedve nézed azokat a családokat, ahol a minden úgy működik, mint egy olajozott gépezet? Mindezekre megoldást nyújthat az agilis projektmenedzsment!

Az agilis szemlélet nem csak a vállalkozásokra van jótékony hatással, hanem az élet összes területén képes segítséget nyújtani, hogy elérjük céljainkat és teljesítsük kötelezettségünket.

Három fő dolog, amit tudni kell az agilis projektmenedzsment területéről:

● „Taskosítás” – Az elvégzendő nagyobb célokat több kisebb feladatra bontjuk, amiket már könnyebb elvégezni.

● „Daily Stand Up” – Napi jelentés, melynek fő kérdései: Mivel végeztem tegnap óta? Mit fogok ma csinálni? Mi akadályozhat meg ebben?

● „Visszacsatolás” – egy adott periódus végén, megnézzük, mivel és hogyan végeztünk,kiemeljük a legjobban menő részeket, és a problémákat, amikre a jövőben oda kell figyelni.

Vegyünk egy áltagos családot és tegyük agilissá őket!

A taskosítás legegyszerűbb módja egy nagy tábla a ház központi részén, ahol mindenkinek személyre szóló oszlopa van, és van elegendő hely a teendők felírásához. A családoknál egy vasárnap délután tökéletes alkalom, amikor megbeszélhetik a következő hetet. Mindenki megkapja a feladatait, tisztázzák azok jelentőségét, valamit megbeszélik a múlt hét eseményeit, a problémákat, amikre ezentúl nagyobb figyelmet kell fordítani.

További praktikus technikák a mindennapokra: a timebox – mikor egy fix időtartam áll rendelkezésre, amit ki kell tölteni, például: Olvass két órát! Vidd el a kutyát fél órás sétára! Csak 3 órán keresztül facebookozhatsz! A brainstorming is könnyen adaptálható, például családi program szervezéséhez.

Kapcsolódó tartalmak