fbpx
Lean
A Lean (eredeti jelentése karcsú) azt jelenti, hogy pontosan azt adjuk a vevőnek, amit szeretne, se többet, se kevesebbet. Egy vállalatirányítási-, szervezési metódus, aminek a célja, hogy a termék vagy szolgáltatás minél gazdaságosabban kerüljön előállításra.

Honnan származik a Lean szemlélet?

Alappillérei a XX.század elejéig nyúlnak vissza, megalkotói Eli Whitney (cserélhető szerszámok), Frank Gilbreth (folyamat-elemzés), Lilian Gilbreth (pszichológia) és Henry Ford (sorozatgyártás) voltak.

A II világháború következtében lerombolt Japán, takarékosabb, jobb minőséget elérő módszerek után kutatott. Taiicchi Ohno és Shigeo Shingo a Toyotától felismerte a Ford-nál már jól bevált módszerek jelentőségét, és azt, hogy a vásárlók szempontjából fontos a sok termék, kis szériákban történő gyártása. Ez vezetett a gyors átállások, illetve a vásárlók igényeinek kielégítésére szolgáló termelés felé. A hetvenes évekre a nyugat számára is nyilvánvalóvá vált, hogy ez az út sokfajta előnnyel jár, bár a kezdeti adaptációk kevés sikerrel jártak. Az első eredmények a 80-as években jöttek, melyet a Siemens és a GE ért el. Eközben fejlődött a filozófia, és több más módszer is beleolvadt, mint a folyamatszerű termelés, raktárkészlet nélkül gyártás.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/8329.jpg
Általános Lean Startup képzés
A 2 napos képzés során a résztvevőkkel megismertetjük a Lean Startup alapfogalmait, az MVP lehetőségét és a validáció fontosságát.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

A lean kifejezés eredete

A lean kifejezés első megjelenése egy könyvhöz köthető: „The machine that changed the world” címmel jelent meg, mely a japán, az amerikai és az európai autóipar összehasonlítását mutatta be.
Lean Manufacturing

A könyvben lévő Lean Manufacturing kifejezés nem sokban különbözött a japán Toyota (TPS) módszerétől, annak nyugatias formája lett. Egy lean vállalat ahhoz igazítja a tevékenységeit, hogy a vevője számára mi képvisel értéket és minden olyat ami nem az, veszteségnek tekint.  Ezen veszteségek megszüntetésével vagy legalább minimálisra szorításával a munkafolyamatok hatékonyságát segítik elő. A veszteségek elhagyásával, nő a hatékonyság, a termelékenység, rövidebbé válik a termelési idő, a termék előállítási ciklus és nem utolsó sorban növeli a rugalmasságot és  fokozza az agilitást.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/3307.jpg
Általános Agile Scrum tréning
Az 1 napos elméleti és gyakorlati képzés során a résztvevők megismerkednek az agilis alapfogalmakkal, szerepkörökkel, ceremóniákkal és dokumentumokkal.

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development