fbpx

UML földi halandóknak

Robert A. Maksimchuk, Eric J. Naiburg

Ha szeretnéd elolvasni ezt a könyvet, gyere hozzánk dolgozni!

“A számítógépeket kezdetben leginkább matematikusok, természettudósok és esetleg mérnökök használták mindenféle absztrakt feladatok megoldására. Ezek az emberek jobbára közös nyelvet beszéltek, ezért valamennyi jól érezték magukat. Aztán a számítástechnika betört az üzleti életbe, majd a mindennapokba is, és ez kissé rontotta a helyzetet.

A problémát alapvetően két dolog okozza.

Az egyik gond az, hogy a programozókat jobbára csak programozni tanítják, ami valahol ugyebár természetes. Amikor azonban programozónk kikerül az egyetemről és szembesül a való élet számítógéppel megoldandó problémáival, rájön, hogy a számítástechnikán kívül kénytelen lesz minden egyébhez is érteni, amivel a munkája során találkozik, másként nem lesz képes kiszolgálni a felhasználói igényeket.

A második probléma szervesen következik az elsőből. Ahhoz, hogy a programozó képes legyen kommunikálni leendő felhasználóival, beszélniük kell valamiféle közös nyelvet. Ez így elsőre nem tűnik valami komoly gondnak, mégis számos példa mutatja azt, hogy az anyanyelv erre a célra sajnos nem a legmegfelelőbb.

Ennek a helyzetnek a feloldására született meg az UML (Unified Modeling Language), amely nem csak szoftverek, hanem bármely rendszer logikai leírására alkalmas. Persze magának az UML-nek az elsajátítása sem egyszerű, vagy legalábbis eddig nem volt az. Ez a könyv ugyanis mindenféle filozófiai bonyolítás vagy észveszejtő szakzsargon használata nélkül röviden, a való életből merített példákon át vezet be bennünket az UML használatába. Ajánljuk menedzsereknek, programozóknak, adatbázisok kezelőinek, építőinek és felhasználóinak, és mindenki másnak, akinek munkája során szüksége lehet arra, hogy nagyobb rendszereket átlásson vagy tervezzen.”

 

Ha szeretnéd elolvasni ezt a könyvet, gyere hozzánk dolgozni!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development