fbpx
Kanban
A Kanbanra az agilis működésben - a SCRUM mellett - az egyik legelterjedtebb, legszélesebb körben alkalmazott módszertanként gondolunk.

A kanban eredete

Amikor egy projekt során a probléma ugyan ismert, de a megoldás ismeretlen vagy nagyon sokféle megoldás létezik, akkor van lehetőség a próbálkozások módszertanait, így a Kanbant is bevetni.
Korábbi felmérések szerint az agilis vállalatok 90%-a a Kanbant és/vagy a Scrumot használja.

A módszer egyesek szerint onnan eredeztethető, hogy régen, a különböző boltok a termékeik fogyását cetlikkel jelezték, amelyek minden termékre rá voltak egyenként ragasztva, és amikor az adott áru eladásra került, a címkét egy fiókba dobták. Innen tudták, mi fogyott el, miből kell újra rendelni. A beszállító elvitte a fiók tartalmát, majd visszatért az új áruval. Hivatalosan a kanban-rendszer kidolgozása a japán Toyota Motor Corporation-nél dolgozó Taiichi Ohno nevéhez fűződik, magyarul “kártya”, “tábla”, “bizonylat”-ként fordítható. 

https://shiwaforce.r.worldssl.net/wp-content/uploads/2020/06/569-scaled.jpg
Atlassian Jira és Confluence alapképzés
1 napos tréningünk során megtanítjuk a Jira és a Confluence termékek használatát, és bemutatjuk az agilis projekttervezés lehetőségét a felületeken.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

A kanban módszer

A módszer lényege, hogy vizualizálja az egyes feladatokat és láthatóvá tegye azok haladását egy tábla és a rajta helyet foglaló címkék segítségével.
Manuális táblák helyett digitális alkalmazások, szoftvercsaládok

A kanban tábla megmutatja, milyen gyorsan készül el egy adott feladat, visszajelzést küldve a menedzsment számára arról, hogy halad a munka az adott projekt során, hogyan ütemezheti a következő feladatokat, hol vannak elakadások és milyen a csapat szállítási sebessége. Régen a manuális, kézzel rajzolt táblák voltak használatosak, ma viszont már számos vállalat kínál olyan megoldások, melyek ezt funkciót remekül támogatják.  Az Atlassian termékcsalád Jira szoftvere  például számos agilis cég működésében jelenti a napi munkavégzés dokumentálásának alapját, lehetőséget biztosítva a fent definiált módszer szerinti megjelenítési módra. 

https://shiwaforce.r.worldssl.net/wp-content/uploads/2020/06/19833-1.jpg
Tedd hatékonyabbá csapatod, vállalatod!
A Jira Software az agilis csapatok vezető projektmenedzsment eszköze, próbáld ki most!

Várjuk megkeresésed!