fbpx
Kanban
A Kanbanra az agilis működésben - a SCRUM mellett - az egyik legelterjedtebb, legszélesebb körben alkalmazott módszertanként gondolunk.

A kanban eredete

Amikor egy projekt során a probléma ugyan ismert, de a megoldás ismeretlen vagy nagyon sokféle megoldás létezik, akkor van lehetőség a próbálkozások módszertanait, így a Kanbant is bevetni.
Korábbi felmérések szerint az agilis vállalatok 90%-a a Kanbant és/vagy a Scrumot használja.

A módszer egyesek szerint onnan eredeztethető, hogy régen, a különböző boltok a termékeik fogyását cetlikkel jelezték, amelyek minden termékre rá voltak egyenként ragasztva, és amikor az adott áru eladásra került, a címkét egy fiókba dobták. Innen tudták, mi fogyott el, miből kell újra rendelni. A beszállító elvitte a fiók tartalmát, majd visszatért az új áruval. Hivatalosan a kanban-rendszer kidolgozása a japán Toyota Motor Corporation-nél dolgozó Taiichi Ohno nevéhez fűződik, magyarul “kártya”, “tábla”, “bizonylat”-ként fordítható. 

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/06/569-scaled.jpg
Atlassian Jira és Confluence alapképzés
1 napos tréningünk során megtanítjuk a Jira és a Confluence termékek használatát, és bemutatjuk az agilis projekttervezés lehetőségét a felületeken.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

A kanban módszer

A módszer lényege, hogy vizualizálja az egyes feladatokat és láthatóvá tegye azok haladását egy tábla és a rajta helyet foglaló címkék segítségével.
Manuális táblák helyett digitális alkalmazások, szoftvercsaládok

A kanban tábla megmutatja, milyen gyorsan készül el egy adott feladat, visszajelzést küldve a menedzsment számára arról, hogy halad a munka az adott projekt során, hogyan ütemezheti a következő feladatokat, hol vannak elakadások és milyen a csapat szállítási sebessége. Régen a manuális, kézzel rajzolt táblák voltak használatosak, ma viszont már számos vállalat kínál olyan megoldások, melyek ezt funkciót remekül támogatják.  Az Atlassian termékcsalád Jira szoftvere  például számos agilis cég működésében jelenti a napi munkavégzés dokumentálásának alapját, lehetőséget biztosítva a fent definiált módszer szerinti megjelenítési módra. 

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/06/19833-1.jpg
Tedd hatékonyabbá csapatod, vállalatod!
A Jira Software az agilis csapatok vezető projektmenedzsment eszköze, próbáld ki most!

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development