fbpx
Johari ablak
Az önismeret fogalma manapság egyre népszerűbbé válik. Számos megközelítés közül, melyek segítségével képet kaphatunk saját személyiségünk állapotáról, fejlődésének alakulásáról, az egyik legszélesebb körben elterjedt és alkalmazott modell a Johari ablak.

A modell lényege

Elnevezését két szellemi megalkotója, Joseph Luft és Harry Ingham pszichológusok keresztnevei ihlették (Joe és Harry → Johari). 

A modell az “én” megértését két fő dimenzió mentén segíti, egyfelől a viselkedés és stílus azon aspektusait világítja meg, amelyek az „én” számára ismertek vagy éppen ismeretlenek, másfelől azokat, amelyek mások számára, akikkel kapcsolatban állunk, ismertek vagy ismeretlenek. A területek nem egyenlő méretűek, egy újszülött esetében a “sötét” terület szinte az egész ábrát lefedi, az idő előrehaladtával pedig egyre nagyobb teret nyer a többi ablak. Nem könnyű önismereti feladatra vállalkozik, aki hajlandó elmélyülni saját Johari ablakának megismerésében, az egyes területek felfedésében, megvizsgálásában, hiszen egyrészt szükségeltetik hozzá az a képesség, hogy magunkat kívülről is reálisan meg tudjuk ítélni, ne csak a saját nézőpontunk alkossa meg önképünket.
Másrészt a külvilágból érkező visszajelzések értelmezése sem mindig egyértelmű és automatikus. Hajlamosak vagyunk szelektálni a felénk érkező információkat, és önbecsülésünk függvényében felnagyítani vagy éppen meg sem hallani azokat.  

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/johari-01.png
Digitális transzformáció
Digitális transzformációs partnerként felkészülten segítjük ügyfeleinket a megfelelő eszközrendszerek kiépítésében és bevezetésében, amely vállalkozásaikat a versenytársak elé helyezi.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

A négy ablak

Az egyik legsikeresebb önismereti modell 2 dimenzió mentén segíti az "én" megértését
Nyílt, Zárt, Sötét és Vak terület

A Nyílt terület azon nyilvános információk gyűjtőhelye, melyeket mind mi magunk, mind pedig a környezetünk ismer velünk kapcsolatban. A Vak terület a személyiségünknek azon aspektusait mutatja, melyek mások számára ismertek, de az egyén számára valami miatt ismeretlenek. A Zárt terület olyan tulajdonságokat, reakciókat rejt, melyeket magunkról tudunk, de mások számára nem hozunk nyilvánosságra. A Sötét területre ritkán tévedünk, ezért sem mi, sem pedig környezetünk nem ismeri velünk kapcsolatban. Tudatos önfejlesztéssel kialakítható egy egyensúly, melyben nyitottak vagyunk a környezetünk visszajelzéseire, elegendő információt osztunk meg magunkról másokkal, tágítva ezzel is a Nyílt és Zárt területeink méretét, segítve kommunikációs hatékonyságunkat és közösségekbe való beilleszkedésünket.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/image-10.png
Agile Coach Role szereptréning
Agilis munkakörnyezetekben minden egyes csapattag informálisan vezető is egyben. Képzésünk során a résztvevők megismerkednek a szerepkör betöltéséhez szükséges alapfogalmakkal.

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development