fbpx

Jó játék a SCRUM!

Szemezgetsz az agilis módszertanokkal, de még nem született meg a döntés? Próbáld ki játszva! A hagyományos vízesés modellből kilépni, és egy teljesen új metodikára átállni kihívásokat, izgalmat és rengeteg tanulnivalót rejteget magában.

Mint ahogy a legtöbb szervezeti átalakulás, ez sem egyik pillanatról a másikra történik. Ha tennél egy virtuális kirándulást a SCRUM világába, akkor a  GetScrumBan nevű online játékot neked találták ki!

Az ingyenes játékban egy megbeszélésen csatlakozhatunk be a MammothBank csoporthoz rendelt fejlesztőcsapat munkájába. A cég egy évvel ezelőtt váltott scrum-ra, hat hónappal ezelőtt pedig megkezdték egy mobilapplikáció fejlesztését. A csapat szabad kezet kapott a fejlesztésben, ahol a mi dolgunk az, hogy a következő két hónapban a lehető legnagyobb üzleti értéket teremtsük az ügyfélnek.

getscrumban4

A GetScrumBan fokozatosan, coach segítségével ismerkedhetünk meg  újabb és újabb fogalmakkal, és eszközökkel, melyek a való életben is a hatékonyság növelésére hivatottak. A napindító megbeszéléseken ezekről részletesebb leírást is kapunk – miért merült fel az igény, milyen következményei lesznek a változásnak – sőt, a választás is a kezünkben van: élünk a lehetőséggel vagy sem.

Tapasztalataink szerint nagyjából egy óra alatt végigjátszható oktató eszköz szórakozva nyújt betekintést olyan elemekbe, mint a sprint planning meeting, a scrum board használata, planning poker vagy a work in progress limit. A timeline illetve a grafikonok segítségével nyomon követhetjük a csapat teljesítményét és azonosíthatjuk a szűk keresztmetszeteket, hogy napról-napra finomhangolni tudjuk a munkavégzést.

getscrumban5

Vigyázz, ha egyszer rákapsz az ízére, nehéz abbahagyni! Minden egyes játék végén azon kapom magam, hogy a kurzor már a New Game ikon fölött lebeg, és azon gondolkozom, hogy „ha erre a helyzetre másképp reagálok, akkor…”