fbpx

Hogyan tedd le a munkát időben, ha az otthonod a munkahelyed?

Mindenkinek szüksége van én-időre, amikor fel tud kicsit töltődni és ki tud szakadni az egész napos munkából, töménytelen megbeszélésből és feladatból. Ugyanakkor a távmunkában hajlamosak vagyunk elveszíteni az irányítást, hiszen nem kezdenek el körülöttünk haza szállingózni a munkatársak a munkaidő végének közeledtével, így mi sem kapunk észbe, hogy lassan ideje lenne megpihenni.

Mutatunk néhány jó gyakorlatot, amit érdemes bevezetni az otthoni munkavégzés során a hosszú távú mentális egészségünk megőrzése és a kiégés elkerülése érdekében. Az otthoni munkavégzés során az órák gyakran összeolvadnak, mert nincs természetes elválasztó a munkaidő és a személyes szabadidő között.

Rengeteg olyan ember van, akinél összefolyik a munka és a személyes élet. Ők azok, akik akár már öt óra előtt elmennek a laptopjuktól, de szívesen válaszolnak a telefonjukra érkező e-mailekre, miközben vacsoráznak. Ezeket az embereket „munka és magánélet integrátorainak” nevezik. De vannak olyanok, akik így nem tudnak megfelelően pihenni és újra töltődni. Nekik arra van szükségük, hogy a munkaidő után félre tegyenek mindent és a személyes idejüket más típusú tevékenységekkel töltsék anélkül, hogy az e-mailjeiket nézegetnék, vagy a munkára gondolnának. Őket nevezhetjük a munka és magánélet “szegmentálóinak”.

A munka és a magánélet integrátorai:

  • Folyamatosan áttérnek a munkából a személyes életükbe és vissza
  • Kényelmesen és lazán öltöznek amikor otthon dolgoznak
  • Szívesen meetingelnek ebéd közben az étkezőasztalnál
  • Ne bánják, ha órák után válaszolnak az e-mailekre és a chat üzenetekre (természetesen az ésszerűség határán belül), mert a délután közepén beiktattak egy gyors edzést

Munka és magánélet szegmentálói:

  • Jól meghatározott időkeretben dolgoznak – ha végeztek aznap, teljesen félreteszik a munkát
  • Az irodának megfelelő öltözéket viselnek (legalábbis deréktól felfelé!), amikor otthon dolgoznak
  • A személyes programjaikat, tevékenységeiket kizárólag munkaidőn kívülre teszik
  • Az ebédszünetet szigorúan betartják

Azoknak, akik a második csoportba tartoznak, kiemelten fontos, hogy legyen valamilyen “leállítási rituáléja” amivel át tud kapcsolni a munkaidő végeztével a saját én-idejébe. Nem kell nagy dologra gondolni, elég egy apró, pár perces művelet is akár. Trevor Noah szerint akár három másodpercig is eltarthat: “A leállítási szertartásom az, hogy bezárom a laptopomat, és minden családtagomnak adok egy pacsit. (Mert ha egy nap távoktatás és otthon végzett munka után is szeretjük egymást, az már maga a győzelem.) De ez csak én vagyok. 

Összegyűjtöttünk néhány hasonló rituálét, ami segíthet elválasztani a munkát a magánélettől. 

10 leállítási rituálé távmunkában dolgozók számára

1.Aktuális szerep és identitás átgondolása 

Más-más szerepet játszunk, amikor dolgozunk, mint, amikor gyereket nevelünk vagy sportolni kezdünk. Ha a munkaidő lejár, akkor az év szülői leszünk? Elhivatott, akadályt nem ismerő sportolók? Szerető párok? Csukjuk be laptopot, és fejezzük be ezt a két mondatot: „Most, hogy a munkanapom befejeződött, felszabadultam, hogy a lehető legjobb __ <szerep> __ lehessek. És mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy elérjem__ <amit el akarok érni, vagy egy olyan eredmény, amelyre törekszem> __. ” Igazán egyszerű, nem?

2. Fej szellőztető séta 

Ez egy népszerű “leállítási szertartás”, különösen meleg időben. Ez lehet egy öt perces séta a háztömb körül, vagy egy fél órás kirándulás a kutyával, bármi, amihez kedvünk van. Akárhogy is, a friss levegő, a napfény és általa a D-vitamin-termelés segít szabályozni a hangulatunkat és segít elűzni a depressziót.

3. Edzés 

 Ha teljes kikapcsolódásra és fókuszváltásra vágyunk egy hosszú munkanap után, a legjobb, amit tehetünk, hogy sportolunk kicsit, lehetőleg a friss levegőn. Az edzés után felszabaduló endorfin segít lemosni a napi stresszt.

4. Meditáció

 Ha teljesen stresszmentesíteni szeretnénk magunkat, akkor mindössze öt-tíz perc meditációra lesz szükségünk. Ha még nem ismerjük a gyakorlatot, rengeteg ingyenes alkalmazás és podcast kínál irányított meditációt. 

5. Változtassuk meg a környezetünket

 Tompítsuk a világítást a szobában, és tegyünk be egy másik lejátszási listát. Akár a viselt ruháinkat is lecserélhetjük.

6. Kikapcs

Kapcsoljuk ki a laptopot. Némítsuk le az értesítéseket a telefonunkon lévő összes munkahelyi alkalmazásban. Fontos lépés az „always-on” kultúra visszaszorításában, ha úgy állítjuk be magunkat, hogy nem lehet bárhonnan, bármikor dolgozni. 

7. Csináljunk egy házimunkát

 Miután megszabadultunk a koszos kávés csészéktől és müzlis tálaktól, amik összegyűltek az asztalon, hozzuk be a postát, etessük meg háziállatainkat vagy öntözzük meg a növényeket. 

8. Szórakozás a gyerekekkel

 Olyan szülőktől hallottam, hogy ez egy remek rituálé, akik táncmulatságokat tartanak a nappali szobájukban, vagy néhány percet töltenek egy kirakós játékkal vagy egy Lego-építkezésen a gyerekekkel egy hosszú nap után. Különösen a fiatalabb gyermekek számára az anya vagy apa munkanapjának vége nagy pillanat, mert (végre!) mindannyian együtt lehetnek. 

9. Sör / koktél / bor óra

Régi hagyomány, hogy a nap végén öntünk magunknak egy italt. Annak ellenére, hogy vége a napnak, ez jó lehetőség arra, hogy virtuális csapatépítő iszogatást tartsunk egy csapattársunkkal vagy akár a teljes csapattal. 

10. Főzzünk egy finom vacsorát

Az ingázás hiányában az egyik legjobb dolog, hogy több időnk van a főzésre. És valljuk be: a zsír-, tartósítószer- és nátriumtartalmú gyorsételekre gyakran támaszkodunk ha nem jut idő a főzésre, ami rossz hír mind pénztárcánknak, mind egészségünknek. Több embertől hallottam, hogy úgy érzik, valóban otthagyták a munkát, miután a konyhában zöldségeket aprítanak, vagy kint vannak a kertben a grill mellett. Ez nagy győzelem a testünknek, a költségvetésünknek és a munka-magánélet egyensúlyának is.