fbpx

Hogyan mérhető az agilis átalakulás eredményessége?

Ha részt veszünk egy jelentős szervezeti átalakulásban, esetleg új folyamatok kialakításában, új eszközök bevezetésében, részesei lehetünk az első eredményeknek és közös sikereknek vagy adott esetben kudarcoknak. De hogyan mérhetjük az előrehaladást, azért hogy megtudjuk, jó irányba haladtunk-e?

Nagy cégekkel folytatott konzultációk során megfigyelhettük már, hogy számtalan vállalat rossz mutatókat használ az eredményei mérésére. Gyakran előfordul, hogy egy hosszú folyamat eredményeit mérik, nem pedig azokat a prediktív mutatókat, amelyek ezeket az eredményeket vezetik, mozgatják.

Vegyünk példaként egy focicsapatot. A célunk az, hogy úgy kell megnyernünk a játékot, hogy több gólt szerezzünk, mint a másik csapat. De egy olyan labdarúgó válogatott, amely csak a győzelmeit és a megszerzett pontjait méri, nem fog messze jutni. A labdarúgó edzők nyomon követnek minden olyan rejtett viselkedést,  mint a játékosok játékba kerülésének ideje, vagy a labda megkapásától az eldobásáig eltelt idő. Ezek a tényezők számtalan másikkal együtt mind hozzájárulnak a sikerhez.

A cél nemcsak a jó eredmény elérése, hanem azok a gyakorlatok és képességek is, amelyek hajlamos előmozdítani ezeket a győzelmeket.

Az igazán tudatos vállalatok, vezetők azokat a képességeket is mérik, amelyek biztosítják az elérni kívánt eredmények sikerességét. Ezeket a fogódzkodókat prediktív metrikáknak nevezzük. Vezetői mutatók, amelyek egy adott viselkedést analizálnak. Prediktív mutatókkal mérhetőek a jövőben zajló események, ami elősegíti a megvalósítást.

Miért nehéz mérni az agilis megvalósításokat?

Az agilis implementációk két – öt éves időkeretet foglalnak magukban. Természetesen a fokozatos, kisebb eredményeket fogunk tudni mérni az út mentén, de egyértelmű korai mutatókra is szükségünk lesz ahhoz, hogy tudjuk, jó úton haladunk.

Egy vagy több év túl hosszú idő ahhoz, hogy megvárjuk az erőfeszítések, a befektetett munka eredményeit. Alternatívaként meg kell nézni néhány fő kulcsfontosságú tényezőt, amelyek igazolják, hogy a szervezet működésében vagy egy adott projektben előrelépés történt.

A legtöbb szervezetnél az agilis átalakulások szisztematikus változást hoznak magukkal, ez pedig időbe telik.  Az érettebb vállalatok valószínűleg nem láttak ilyen nagyságrendű változást az évek során, és sok kulcsfontosságú szereplő nem volt a cég közelében, amikor utoljára ilyen gyökeres váltás történt. A kevésbé érett vállalatok soha nem láthatták a változás mértékét az agilis megvalósításban.

Az agilis szoftverfejlesztés mára gyakorlatilag általános gyakorlattá vált. A vállalat működésének radikális megváltoztatása indikálni fogja a munkakultúra átalakulását, új munkamódszere, új eszközök kerülnek bevezetésre és megváltozik a szervezeti hierarchia is. A továbblépés bizonytalan, ami megnehezíti a kitűzött célok meghatározását, nem is beszélve a haladáshoz szükséges legjobb intézkedésekről.

Ugyanakkor a folyamat eredményeit mérő megközelítéseket gyakran túl sokáig tart nyomon követni, miközben nem biztosít olyan mutatókat, amelyek lehetővé teszik a vezetők számára, hogy fontos korrekciókat hajtsanak végre, amelyek támogatják a végrehajtást.

Ügyfelekkel folytatott konzultációk során gyakran tapasztaljuk, hogy többen ugyanazokat a dolgokat különféleképpen mérik, ami zavarossá teszi az eredmények mérhetőségét a vezetők számára. 

Prediktív mutatók:a viselkedést, nem az eredményeket mérjük

Ha változás történik, az emberek eltérően viselkednek. Azáltal, hogy viselkedést mérünk, nyomon követhetők a kisebb mérföldkövek is. A prediktív mutatók alapvetően különböznek az eredménymérőktől, olyan értelemben, hogy inkább egy folyamatot vagy viselkedést mérnek, mint eredményt.

A prediktív metrikák rendszerének három összetevője van: 

  • Viselkedési, mozgató rugók azonosítása
  • Egy egyszerű, mindenki által elfogadott mérőszám kijelölése
  • Egy cél létrehozása ehhez a mérőszámhoz

Nagyon kevés agilis transzformáció eredményez azonnali sikert, ezért szükségünk van egy olyan célra, ami folyamatosan szem előtt van a munka során.

A viselkedés mozgatórugói

Hogyan lehet azonosítani azokat az indikátorokat, amelyek a viselkedést vezérlik?

Hogyan azonosítod a viselkedés mozgatórugóit? Határozd meg azt az eredményt, amelyet meg akarsz valósítani – az általad elképzelt jövőbeli állapotot vagy víziót.

Fontold meg ezt az egyszerű példát!

Egy nagy tech startup cég szeretett volna konkrét mérőszámokat meghatározni. Alul látható egy diagram, a kék részek megmutatják a befektetéssel kapcsolatos céljaikat és a célonkénti kulcseredményt, amelyet a cég szeretne elérni. A zöld négyzetekben vannak a prediktív mérőszámok melyek minden egyes célt meghatároznak.

Ennek a vállalatnak az egyik célja az volt, hogy 10 új embert vegyenek fel október 10-ig. 

Annak előrejelzésére, hogy elérik-e a céljukat, a vállalat mérheti a hetente felvett emberek számát. Egy mégjobb előrejelző szám az átnézett önéletrajzok száma, mert ez méri azt a viselkedést, ami a cél elérésének hajtómotorja. Az új felvettek számának mérése megmutatja, hogy mikorra érünk oda, az önéletrajzok átnézésének száma pedig előre jelzi, hogy mikor fogjuk elérni a kívánt eredményt. 

Miután beazonosították a viselkedést befolyásoló kulcsfontosságú tényezőket, a vállalatnak meg kell becsülnie a kívánt növekedési ütemet. Ebben az esetben a prediktív mérték a heti átvizsgált önéletrajzok száma. A kitűzött cél elérését előre jelzi az a tényező, hogy hány önéletrajzot nézünk át hetente.  Az új felvettek számának mérése segít nyomon követni a tevékenység fő eredményét, de a munkaerőfelvétellel kapcsolatos folyamatok, például szűrés eredményeinek mérése jobban előrejelzi, hogy mikor érjük el a célt. Ha megmérjük mit csinálunk ma (pl.: folytatjuk a szűrést), az előre jelezheti a következő eredményeket (10 új ember, október 10-ig).

A lehető legkorábbi mutató

A prediktív mutatók a vezetőknek a lehető leghamarabb mutatják meg, hogy a változási kezdeményezés halad-e vagy sem. Közvetlen rálátást biztosítanak az agilis megvalósítás céljainak, lehetővé téve a gyors cselekvést, ha a változás következtében valamelyik folyamat kezdene kisodródni a medréből.

A siker kulcs a prediktív mutatókkal

  1. Határozzuk meg azokat a kulcsfontosságú mozgatórugókat, amelyek meghatározzák a viselkedést és számszerűvé teszik azokat.
  2. Mérjük meg őket, kellően korán és gyakran: gondolkodjunk napokban és hetekben ne hónapokban és években. 
  3. Tegyük egyszerűvé és könnyen alkalmazhatóvá, ne legyen IT vonzata, ne legyenek hosszú meetingek és hosszú utólagos elemzések.
  4. Mindezek előtt ezeknek a mutatóknak bizonyítaniuk kell, hogy a kívánt változás megtörténik.
  5. A mondás, miszerint “gondosan mérlegeld mit is kívánsz pontosan” a mérés esetén duplázódik.
  6. Azt kapjuk, amit mérünk. Kövessük nyomon és mérjük fel azokat a folyamatokat és viselkedéseket, amelyek szélesebb eredményeket hozhatnak.

A mérőszámok egy része napi szinten válik nyomon követhetővé és mutatja a sikerünket és példaként szolgál az agilis transzformációra egy nagy szervezetben is.

A skálázott agilis megvalósítása túl fontos ahhoz, hogy a véletlenre hagyjuk. 

Még több szakmai tartalomra vágysz? Csatlakozz közösségünkhöz és rendszeresen megosztunk veled jó gyakorlatokat, eszközhasználati tippeket és trükköket küldünk neked, tájékoztatunk legújabb webinárjainkról, szakértői cikkeinkről, üzleti és fejlesztői podcastjeinkről és kedvezményes képzéseinkról.

CSATLAKOZOM