fbpx

Hogyan lásd meg a krízisben rejlő lehetőséget? Így tanulhatsz válságkezelést az Agilis Kiáltványból

A krízishelyzet elsőre mindenkiben negatív érzést kelt, leginkább a káoszt és üzleti veszteséget látjuk meg benne. Ahogyan nincs két egyforma cég, úgy nincs két egyforma válság sem, egy viszont biztos: a radikális változások lehetőséget nyitnak a fejlődésre.

Jónéhány hete tapasztalhatjuk már a COVID-19 okozta krízis hatásait a közvetlen környezetünkben, mégis kaotikusnak éljük meg a mindennapjainkat, legtöbbünknél nem alakult ki egy hosszú távon fenntartható rutin és biztonságérzet, bár viszonylag jól alkalmazkodtunk az új körülményekhez. Ebben persze sokféle tényező közrejátszik, a folyamatos bizonytalanság, a vírus fenyegető közelsége, a munkahelyek tömeges megszűnése, ráadásul sok családban a távoktatás és távmunka összehangolása is komoly kihívásokat jelent. 

Ilyen nehéz időkben az a legfontosabb, hogy kialakítsuk az új szabályainkat, rituáléinkat, amik mentén alakítani tudjuk a munkánkat és magánéletünket. Ennek a keretrendszernek a megalkotásánál számtalan helyről építkezhetünk, mi az agilis működésben találtuk meg a számításainkat. 

Elcsépeltnek hangzik? Talán. De gondoljuk csak végig a következőt: miért süppednénk bele a tehetetlenségbe és fogadnánk el a válság okozta veszteségeket tétlenül, ha a hirtelen jött drasztikus változásokat felfoghatjuk egy lehetőségként is a fejlődésre és új, eddig ismeretlen területek kiaknázására és új innovációk megszületésére? 

“Az agilitás a túlélést segíti, nem a profitmaximalizálás elsődleges eszköze. Érvényes a klasszikus mondás, hogy nem a legerősebb, hanem a leggyorsabban alkalmazkodó fogja megnyerni a versenyt.” nyilatkozta Kovach Anton a ShiwaForce alapító-vezetője az egyik vele készült interjúban. Az agilis módszertan lényege az adaptáció. Nem működik megfelelően egy munkafolyamat? Fejlesszünk rajta! Az egy éves projektterv meghiúsulni látszik előre nem látott akadályok, változások miatt? Tervezzünk rövidebb időszakokra, gondolkozzunk kisebb lépésekben és ha valami nem úgy alakul, ahogy elterveztük, merjünk változtatni, hiszen ezekben a változásokban rejlik a hosszú távú versenyképességünk és sikerünk kulcsa. 

Az agilis működés legfontosabb alapértékei: 

  • A folyamatoknál fontosabbak a személyes kapcsolatok.
  • Az ígéreteknél fontosabb a hitelesség és elszámoltathatóság.
  • A versenynél fontosabb az együttműködés.
  • A terv követésénél fontosabb a változásokra adott gyors reakció.

Az emberi tényező értéke

A munkafolyamatok törékenyek, a legapróbb technológiai vagy gazdasági változások is kihatnak rájuk, ezért nem is tervezhetők stabilan hosszú távon. Ezzel szemben az emberi kapcsolatok általában tartósak, stabilak, időtállóak és nagyban meghatározzák a munkánkat legyen szó akár a potenciális üzleti és partneri kapcsolatainkról, akár a csapataink hatékony együttműködéséről. Éppen ezért érdemes komolyan vennünk és átértékelnünk az emberi tényező hozzáadott értékét. 

+1 tipp: Érdemes megfontolni egy olyan eszköz beszerzését, ami segít az emberi kapcsolatok ápolásában, elősegíti a belső kommunikációt és a céges feedback kultúra fejlődését. Nekünk a StatusApp vált be erre a célra, ami egy agilis visszajelzésküldő alkalmazás. 

Hitelesség és elszámoltathatóság az ígéretek felett

A mostani krízishelyzet hosszú idő óta először ad rá alkalmat, hogy úgy érezzük, végre nem kötelező folyamatosan 100 százalékon teljesítenünk és az is rendben van, ha épp nem vagyunk jól. Nap mint nap új kihívásokkal és rossz hírekkel kell megküzdenünk és vannak, akiket ez a bizonytalan és stresszes helyzet nagyon megvisel mentálisan. Ilyenkor mindennél fontosabb az empátia és őszinte kommunikáció. 

Természetesen nem elvárható, hogy a jelen körülmények között folyamatos koncentrált munkát végezzünk és minden nap ugyanolyan produktívak legyünk mint eddig. Ebben a helyzetben nincs helye az ígérgetésnek és mellébeszélésnek, nem kell elrejteni a hiányosságokat. A megoldás kulcsa a nyitottságban van: minél őszintébbek vagyunk egymással, annál jobban tudjuk támogatni a másikat a jobb teljesítmény elérése érdekében. 

Verseny helyett kooperáció

Olyan problémával kell szembenéznünk, ami minden emberen, vállalaton és országon átível, ettől függetlenül mindannyian fontos szerepet játszunk benne. Mindenki úgy segít, ahogy tud: sokan maszkokat varrnak, segítenek bevásárolni és főzni az idős szomszédoknak, néhányan önkéntes egészségügyi munkát vállalnak. Mi ingyenes webinárok keretein belül nyújtunk szakmai segítséget a távmunka és távoktatás akadályainak leküzdésére. Ilyenkor mindannyian félretesszük a rivalizálást, még a Google és az Apple is összefogott egy olyan technológia kidolgozása érdekében, amely segít a vírus terjedésének nyomon követésében és megfékezésében. 

Egy krízis kiváló lehetőségeket teremt a kapcsolatteremtésre, az új együttműködések megfontolására, hiszen együtt nagy dolgokat vihetünk véghez. 

+1 tipp: A távmunka elterjedésével minden eddiginél fontosabbá vált, hogy jól működjön a valós idejű kooperáció és a feladatok kiosztása. A hatékony működéshez nem elég egyetlen eszköz, integrált megoldásra van szükség. Nálunk az akadálymentes működéshez az Atlassian Jira (Agilis projektmenedzsment, feladatkezelés), Confluence (kollaboráció, tudásmegosztás), Slack (közvetlen kommunikáció) megfelelő kombinálása vált be hosszú távon. 

Gyors reakció a változásokra

Nem számít milyen iparágban dolgozunk, hány évesek vagyunk vagy a világ melyik pontján élünk, a változásokhoz való gyors alkalmazkodás a sikerességünk alapja, pláne egy, a jelenlegihez hasonló krízishelyzetben. 

Természetesen vannak olyanok is, akik egyáltalán nem tudnak jelenleg dolgozni, nekik a legnehezebb alkalmazkodni a jelenlegi helyzethez. Most mindenkinek elsősorban a rövid távú tervezésre és a gyors reakciókészségre kell törekednie és türelemre, várakozásra intenie magát, amikor eluralkodik rajta a bizonytalanság. 

Mint minden változáshoz, ehhez is hozzá kell szokni, de vannak olyan bevált gyakorlatok és szokások, amelyek a segítségedre lesznek. Kíváncsi vagy melyek ezek? Olvass tovább!

Még több szakmai tartalomra vágysz? Csatlakozz közösségünkhöz és rendszeresen megosztunk veled jó gyakorlatokat, eszközhasználati tippeket és trükköket küldünk neked, tájékoztatunk legújabb webinárjainkról, szakértői cikkeinkről, üzleti és fejlesztői podcastjeinkről és kedvezményes képzéseinkról.

CSATLAKOZOM