fbpx

Hogyan dolgozzunk együtt különböző személyiségtípusokkal a távmunka világában?

A távmunkára való áttérés sokunk számára új nézőpontot adott a munkánk elvégzéséhez. A megosztott irodai környezetünk, vagy egy tipikus irodai munkanap ritmusa, kollegiális kapcsolataink nélkül saját személyiségünk sokkal nagyobb teret nyer az otthoni munkavégzés során.

A távmunkára való áttérés sokunk számára új nézőpontot adott a munkánk elvégzéséhez. A megosztott irodai környezetünk, vagy egy tipikus irodai munkanap ritmusa, kollegiális kapcsolataink nélkül saját személyiségünk sokkal nagyobb teret nyer az otthoni munkavégzés során.

Ebből egyúttal az is következik, hogy a távmunkában úgy maximalizálhatjuk lehető legnagyobb mértékben a teljesítményünket, ha felismerjük és ezáltal jobban kezeljük kollégáink személyiségtípusát, ehhez pedig kiváló támaszt adhat a Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). 

Sokan a BMTI-t tartják az egyik legpontosabb személyiségtesztnek, és széles körben alkalmazzák az üzleti világban, jelenleg a Fortune 100 vállalata közül 89 használja ezt.

A MBTI lehet a kulcs ahhoz, hogy a távoli csapatot zökkenőmentes autonóm egységgé alakítsuk, lássuk hát hogy működik!

A 16 személyiségtípus és tulajdonságaik

Carl Jung Theory of Psychological Types  elmélete alapján az MBTI egy olyan személyiség felmérés, amely az 1940-es évek óta különböző formákban létezik. A válaszadók egyszerű kérdések sorozatára válaszolnak érzéseikkel és preferenciáikkal kapcsolatban, végül besorolásra kerülnek a 16 személyiségtípus egyikébe.

Ezeket a típusokat négy betű azonosítja, kezdve egy E-vel vagy egy I-vel (extrovertált / introvertált), amelyet S vagy N (érzékenység – sensibility / intuíció – intuition), majd egy T vagy F (gondolkodás – thinking / érzés – feeling), végül egy J vagy P (ítélet – judgement / felfogás – perception). Minden típusnak van egy leírója is, például „az elemző”, hogy tovább jellemezze a személyiségtípust működés közben.

Miután megismertük a csapattagok típusait, jobban megérthetjük a viselkedésüket, jobban hozzárendelhetjük őket olyan projektekhez, amelyek megfelelnek preferenciáiknak, jártasságuknak és ügyességüknek. 

A kezdéshez töltsük ki a hivatalos Myers-Briggs tesztet itt (vagy próbáljunk ki egy hasonló ingyenes kérdőívet, amelyet itt találhatunk), majd nézzük meg az alábbi szakértői útmutatásokat az egyes személyiségtípusokkal való együttműködésről.

 1. ISTJ: felelősségteljes realisták – “A logisztikusok”

Kik ők: kötelességtudó, cselekedni akaró emberek, akik értékelik az egyértelműséget, szeretik a rutinokat, és hisznek olyan értékekben, mint a becsület, a kemény munka és a társadalmi felelősség. Általában csendes, visszafogott és megbízható emberek. Anglia királynője például egy archetipikus ISTJ.

Hogyan kell velük dolgozni: „Ez a személyiségtípus hihetetlenül jól szervezett, ami a távoli munkakörnyezetben egy kiemelkedő előny” – mondja Rosie Peacock pszichológus és üzleti coach, a Conscious Enterprise vezérigazgatója. „Nincs szükség sok irányításra vagy ellenőrzésre, csak a hét elején küldjünk nekik egy tennivaló listát, és bízhatunk abban, hogy elvégzik a rájuk kiosztott feladatokat.”

 1. INFJ: éleslátó látnokok – “Az ügyvédek”

Kik ők: Olyan kreatív gondolkodók, akik csendesek, de erősek, ugyanakkor intuitívak az emberek iránt, és aggódnak kollégáik érzései miatt. 

Hogyan lehet velük dolgozni: „A teljes felvételi folyamat sokkal nehezebb egy távoli világban, de ez a személyiségtípus kiemelkedően jó ebben.” – mondja Peacock. „Hajlamosak kiváló karakterbíráknak lenni, csak ne tegyük őket Zoom-találkozók középpontjába, ha elkerülhetjük: nem boldogulnak a túlzott figyelemmel, és sokkal jobban működnek a színfalak mögött. “

 1. INTJ: koncepcionális tervező – “Az építészek”

Kik ők: Perfekcionista újítók, akik egyedül is tökéletesen boldogulnak a távoli munkakörnyezetben. Az ilyen személyiségtípusú emberek természetes problémamegoldók, akik kiválóan veszik fel az ötleteket és cselekvési tervvé alakítják. Kettős fenyegetést jelentenek: jártasak mind az intuitív, mind a gyakorlati gondolkodásban.

Hogyan kell velük dolgozni: “Ez a csoport általában jobban kedveli az írásbeli kommunikációt, ezért nehezebb rávenni őket, hogy felvegyék a telefont, vagy áttérjenek a Zoom hívásra, amikor ez előnyösebb” – mondja Hackston, a Myers-Briggs munkatársa. „Rendkívül határidő-központúak, de fennáll az a veszély is, hogy elhamarkodott döntéseket hozhatnak, különösen anélkül, hogy kollégáik ellenőriznék az általuk leadott anyagokat. Néha emlékeztetni kell az INTJ-ket, hogy álljanak meg egy pillanatra, és hagyják, hogy az ötletek csírázzanak, ahelyett, hogy csak egyenesen nekifutnának a feladatnak. “

 1. ISFJ: gyakorlati segítők – “A védők”

Kik ők: Az introvertáltak közül a legextrovertábbak. Az ISFJ-k a harmóniát és az együttműködést helyezik előtérbe, erős munkamorállal rendelkeznek, és érzékenyek a kollégák kívánságaira és érzéseire. Rendkívül lelkiismeretes dolgozók, akik született menedzserek, képesek a távoli csapatokat összekötni és elkötelezetten tartani.

Hogyan kell velük dolgozni: „Az ISFJ-k hihetetlen figyelmet fordítanak a részletekre, így kiválóan alkalmasak mások munkájának ellenőrzésére, a megosztott dokumentumok szerkesztésére vagy a végső szakaszban a javaslatok áttekintésére” – mondja Peacock. “Nagyon jól tudják betartani a szabályokat, és másokat is inspirálnak ugyanerre.”

 1. ISTP: logikai pragmatikusok – ”A virtuózok”

Kik ők: Közvetlen karakterek, akik hűek társaikhoz, de nem törődnek túlzottan az előírásokkal és szabályokkal. Az ISTP-k a 16 személyiségtípus közül ők a leginkább kiszámíthatatlanok, mert jellemzően racionálisak és logikusak, de lehetnek lelkesek és spontánok is.

Hogyan működjünk együtt velük: A virtuózok fogják valószínűleg leginkább érezni a csapataikkal való elmulasztott napi interakciók hatását, így hasznukra válnak az ütemezett digitális találkozók, amelyek fenntartják a lendületet és az összpontosítást. “Az ISTP-k nagyon jól tudják tesztelni az új eszközöket és szoftvereket, de könnyen elveszítik az összpontosítást. Ők azok a csapattagok, akik nagy valószínűséggel kikapcsolják a kamerát egy értekezleten, kinyitnak egy másik ablakot és szörfözni kezdenek a neten – tehát motiválni, ösztönözni kell őket. “

 1. ISFP: sokoldalú támogatók – “A kalandorok”

Kik ők: Az érzékeny cselekvők, akik akkor boldogulnak, amikor mások számára alkotnak. A kalandorok nyitottak, megközelíthetőek, barátságosak és idegenkednek a konfliktusoktól. Ugyancsak élvezik és értékelik az új dolgok felfedezésének és az új tapasztalatok felfedezésének értékét.

Hogyan kell velük dolgozni: „Ez a csoport szeret a pillanatban élni, és teljesen belefeledkezhet a munkájába” – mondja Peacock. „Otthon dolgozva és anélkül, hogy a kollégák fizikailag figyelnék őket, elég könnyen kiéghetnek, ezért emlékeztetni kell őket arra, hogy egy órát szánjanak az ebédre, és ésszerű időn belül fejezzék be a munkanapot. Energiájuk érték, de néha másoknak kell a helyes irányba kell terelniük őket. ”

 1. INFP: átgondolt idealisták – “A mediátorok”

Kik ők: Valódi ötletemberek, fejlett értékrenddel. Az INFP-k gyakran elveszhetnek fantáziájukban és álmaikban. Noha intenzitást és lelkesedést hoznak a projektekbe, gyakran kihívást jelent számukra az izgalom hosszú ideig történő fenntartása.

Hogyan kell velük dolgozni: “Ennek a típusnak általában nagyon mélyen gyökerező értékei vannak, ami problémákat okozhat, mert a frusztrációjuk könnyen eluralkodik rajtuk, ha megsértődnek” – mondja Hackston. „Ez felerősödik, ha távolról dolgozunk, mivel a sérelmeken hosszabb ideig elidőzhetnek, ezért a vezetőknek ösztönözniük kell őket arra, hogy minden aggodalmat eloszlassanak. A legfontosabb, hogy ösztönözzük őket és gyakran megerősítsük munkájuk értelmét. ” Más szavakkal, ha projektjeik összhangban állnak értékeikkel, ez a csoport megállíthatatlan erőt képviselhet a cégnél. 

 1. INTP: objektív elemzők – “A logikus”

Kik ők: Kiváló problémamegoldók, akik szeretik a mintákat, gyorsan észreveszik az eltéréseket, és értékelik a hozzáértést és a logikát. Jobban érzik magukat akkor, ha egyedül vannak, és jobban élvezik a lezárást, mint bármely más típus. Albert Einstein az archetipikus INTP.

Hogyan kell együttműködni velük: „Ennek a típusnak valóban meg kell adni a szabadságot, hogy eredeti módon tegyék a dolgukat, és meghallgassák őket, mert a legokosabb megoldásokkal állnak elő” – mondja Peacock.

“Gyengeségük az, hogy gyakran elhanyagolják a döntések és megoldások másokkal való megosztását, és ez a tulajdonság még hangsúlyosabbá válhat, ha otthon dolgoznak” – teszi hozzá Hackston. Ha INTP van a csapatunkban, bátorítsuk őket a megosztott dokumentumok és szoftverek lehető legnagyobb mértékű használatára. Ideális lenne például egy olyan eszköz, mint a Confluence.

 1. ESTP: energikus problémamegoldók – “A vállalkozók”

Kik ők: Kockázatvállalók, akik a nagy problémák gyors megoldásával könnyedén boldogulnak. Szenvedélyesek a törekvéseik iránt, de türelmetlenebbek lehetnek a hosszabb távú projektek esetében. A “vállalkozók” bármely csapat sztárjai lehetnek, de nehezen kezelhetők , mert nem tartják különösebben tiszteletben a szabályokat.

Hogyan működj velük együtt: A megoldás itt egyszerű – tartsuk fenn a figyelmüket és folyamatosan foglalkoztassuk őket. “Ez a személyiségtípus türelmetlen, ezért a hosszú távú célok helyett a rövid távú feladatokat helyezzük előtérbe a számukra.” – mondja Peacock. „A tűzoltásban is gyakran nagyon jók, mert a helyzet pillanat izgalma jelent kihívást a számukra.”

 1. ESFP: lelkes improvizálók – “A szórakoztatók”

Kik ők: A munkahely élete és lelke, ez a személyiségtípus szeret megjelenni és megmutatkozni mások előtt. Energikus, lelkes és természetes előadók, akik gyakran kreatív vagy művészi szakmákba kerülnek. Habár szeretik a reflektorfényt, ugyanakkor szimpatikusak, melegszívűek és nagylelkűek.

Hogyan kell velük dolgozni: „A szórakoztatóknak időt kell adni arra, hogy mások előtt sziporkázzanak, így a távmunka elkedvetlenítheti őket” – mondja Peacock. „Ahol csak lehetséges, vonjuk be őket videókba, beszélgetésekbe, podcastokba vagy bármilyen kreatív teljesítményt magában foglaló projektbe.”

 1. ENFP: ötletes motivátorok – “A kampányfőnökök”

Kik ők: Szabad lelkű, társaságkedvelő személyiségek, akik szeretnek kísérletezni és felfedezni. A kampányfőnököknek erős, intuitív természetük van, és szeretnek mások körül lenni, logika helyett az érzéseik alapján működnek. Fontos, hogy őket inkább a szívből jövő célok motiválják, mint a pénz.

Hogyan kell velük dolgozni: „Ez a csoport kiválóan működik mind az ötletgenerálás, mind az együttműködési projektek terén, így az ötletgyűjtő megbeszélések fő motorjai lehetnek” – mondja Hackston. „Gyengeségük, hogy a határidők betartása problémát jelenthetnek nekik. Ezt nehezíti a távmunka, amikor nem mindig látnak meg fontos üzeneteket, vagy nem elég gyorsan reagálnak a kollégákra.”

 1. ENTP: vállalkozó szellemű felfedezők – “A vitázók”

Kik ők: Karizmatikus értelmiségiek, sokan lesznek közülük magas beosztású vezetők. Ez a személyiségtípus logikus, racionális és objektív, de állandó mentális stimulációt igényel. Gyakran inkább a nagy ötletekre koncentrálnak, és ellenállnak az ismétlődő feladatoknak és napi rutinoknak.

Hogyan kell velük dolgozni: Nagyon jól tudnak vitatkozni, amit érdemes előnyünkre fordítani. “Ez a csoport általában nagyszerű ötletekkel és termékekkel foglalkozik, valamint nagyobb megbeszéléseket folytat arról, hogyan lehetne előrébb juttatni az üzletet” – mondja Peacock. „Ők is ügyesek az ügyfelekkel való kapcsolattartásban és az új üzleti tevékenység elindításában. Lehet, hogy emlékeztetnünk kell őket arra, hogy időnként kicsit hagyják érvényesülni a többieket is, mert ha nem ellenőrizzük őket, akkor dominálhatnak a beszélgetésben. 

 1. ESTJ: hatékony szervezők – “Az ügyvezetők”

Kik ők: Ez a típus gyakorlati döntéshozókból áll, akik hagyománykedvelők, szervezettek, szorgalmasak, módszeresek és hűségesek. Ha vállalkozásunk sportcsapat lenne, ők lennének a veterán kapitányok.

Hogyan lehet velük dolgozni: „Ez a csoport imádja megszervezni önmagát, más embereket és a körülöttük lévő világot, amely lehet eszköz. Gyakran emlékeztetni kell őket arra, hogy tapintatosak legyenek másokkal, különösen egy olyan környezetben, ahol elsősorban e-mailen vagy üzenetküldő alkalmazásokon keresztül kommunikálnak.”

 1. ESFJ: támogató közreműködők – “A konzulok”

Kik ők: Ez a csoport társaságkedvelő, kedves és figyelmes – és általában mások igényeit helyezi előtérbe. Ők közvetlen kapcsolatot ápolnak a kollégákkal, miközben online kvízeket és virtuális boldog órákat próbálnak szervezni.

Hogyan lehet velük dolgozni: „Ez az a személyiségtípus, akikből a legjobb projektmenedzserek lesznek, mert az emberek szeretnek értük dolgozni” – mondja Peacock. „Szervezettek, valamint átgondoltak, így ideálisak a projektek időben történő összehozatalához. Gondoskodó, türelmes természetüknek köszönhetően erőteljes választás lehetne az újonnan felvett emberek távoli beillesztésére is. “

 1. ENFJ: együttérző segítők – “A főszereplők”

Kik ők: A természetes vezetők egy másik csoportja, de ENTP-s kollégáikkal ellentétben inkább az intuíció és az érzések, nem pedig a logika és az ésszerűség vezérli őket. Ha menedzserek, akkor ők az inspiráló típusok: nagyon célorientáltak, de rendkívül empatikusak a körülöttük élők igényeihez is. Abraham Lincoln és Barack Obama egyaránt klasszikus ENFJ.

Hogyan dolgozzunk velük: Ez a csoport hajlamos elfelejteni saját szükségleteit a nagyobb jó érdekében, és ez néha káros lehet – nemcsak a kiégés szempontjából, hanem a saját feladataik elvégzése során is. Ezzel a csoporttal azonban a pozitívumok jelentősen felülmúlják az esetleges negatívumokat.

“Mindig jó ötlet, ha a főszereplők vezetik a csoportos beszélgetéseket, még akkor is, ha nincsenek vezetői szerepben, mert kiválóan teljesítenek” – mondja Peacock. “Ők legyenek a Zoom találkozójának házigazdái, és minden olyan helyzet középpontjában kell állniuk, amely vitát, konszenzust, valamint emberek és ötletek összehozását foglalja magába.”

 1. ENTJ: meghatározó stratégák – “A parancsnokok”

Kik ők: Logikai tervezők, akik szeretik a határok lebontását és a megoldások azonosítását. Nagyra értékelik a tudást, és kevés a türelmük az eredménytelenséggel szemben. Mindenekelőtt a célok kitűzéséről, a felépítésről és a szervezésről szeretnek gondolkodni. Általában karizmatikusak és magabiztosak, és jól motiválnak másokat.

Hogyan kell velük dolgozni: „Ez a típus természetesen szereti a nagy döntéseket, és ez problémákat okozhat az otthoni munkavégzés során” – mondja Hackston. „A tervek megvalósításakor és távoli munkakörnyezetben nem mindig látják a legfinomabb részleteket, ami nagyobb kockázatot jelent számukra, mivel így a döntéseket úgy nyomják át, hogy mások véleményét nem veszik megfelelően figyelembe. ”