fbpx

Gyors, átlátható, hatékony működés. Így alakult át az OTP

Az elmúlt 10 évben többször is gyökeresen átalakult a nagyvállalati szféra, ezzel több nehéz döntés elé helyezve a vezetőket. Előre tekintve pedig még szorosabb tempóra lehet számítani. Cikkünkben az OTP egyik csodafegyveréről írunk, amit a ShiwaForce támogatásával közösen alakítottunk ki, hogy igazi szívósságot, jövőálló működést és állandó lépéselőnyt biztosítsanak Magyarország legnagyobb bankjának és akár a […]

Az elmúlt 10 évben többször is gyökeresen átalakult a nagyvállalati szféra, ezzel több nehéz döntés elé helyezve a vezetőket. Előre tekintve pedig még szorosabb tempóra lehet számítani. Cikkünkben az OTP egyik csodafegyveréről írunk, amit a ShiwaForce támogatásával közösen alakítottunk ki, hogy igazi szívósságot, jövőálló működést és állandó lépéselőnyt biztosítsanak Magyarország legnagyobb bankjának és akár a te vállalatodnak is. 

 

A transzformációs szikra 

Ha csak az utolsó évtizedre tekintünk vissza, már akkor is egyértelmű, hogy a vállalati szférában teljesen átalakultak az end-to-end rendszerek és ökoszisztémák. Ezidő alatt a folyamatmenedzsment elvek többször is megváltoztak, arról nem is beszélve, hogy minden cégnek gyors egymásutánban kellett komplex kríziseket is kezelnie. Ezek a változások rengeteg erőforrást is felemésztettek azok számára, akik nem készültek fel. 

A bankszektorról viszont ez nem mondható el. A számítógépek megjelenése után ők használták ki leginkább a digitális eszközöket. Elég csak a ‘60-as évekbeli ATM-kre gondolni, az 1980-as call centerekre, a 1990-es netbankokra, vagy a 2000-es évek elején megjelenő bankkártyás lehetőségekre. Ezekkel a lépésekkel szinkronban a többi terület is folyamatosan építette be az új digitális eszközöket és ma már kijelenthető, hogy egy nagyvállalat életének mindennapi része, hogy szoftvert kell fejlesszen. – hangsúlyozza Csányi Péter az OTP Bank informatikai vezérigazgató helyettese az Epic Stories podcast sorozatban, ahol Bodnár Bélával, a ShiwaForce vezérigazgatójával beszélgettek.

Miért váltanak a cégek agilis módszertanra?

Erőteljes külső nyomások alakították át a vállalati gondolkodás egészét. A “felgyorsuló piac” és az okostelefonok szerepe fordított óriásit az ügyféligényeken. Másrészt kulcsprobléma a megfelelő emberi erőforrás beszerzése is, ahogy Bodnár Béla a Forbes-nak adott interjújában kiemelte: “ha össze kell hasonlítanom a HR helyzetét azzal, milyen volt mondjuk 3-5-7 éve, annál ma sokkal nehezebb. Akkor egy medior-senior embert lehetett két hét alatt szerezni, most ez két hónap…”

A future-proof nagyvállalat

Tehát a belső folyamatokat digitális eszközökkel kell áramvonalasítani, miközben újabb és újabb kihívások érkeznek, és az igények rohamosan változnak. Mit kell tennie egy vállalatnak, hogy egy ekkora káoszt kibogozzon, hogy az ilyen komplex problémákra gyorsan tudjon reagálni? A jövőállóság – emeli ki a ShiwaForce vezérigazgatója – nem abban rejlik, hogy van egy nagyon jó rendszer, hanem a meglévő rendszerek megfelelő bevetésében a gyors alkalmazkodási képességben.

A nagyvállalatoknak gyorsan kell reagálni, a beszállítóknak pedig még gyorsabban szállítani. Erre pedig az agilis módszertan nyújt megoldást, aminek köszönhetően dinamikus és rugalmas kapcsolatok alakulhatnak ki a piac és vállalat, illetve a megrendelő és beszállítók között.

Posztagilis élmények 

A mi tapasztalatunk, hogy eleinte az agilitásra furcsán néznek a munkavállalók, nem egyértelmű, hogy ez egy módszertan vagy folyamat. De ahogy Béla is hangsúlyozza, az első sikerek hozzák meg az átlendülést. A pillanat, amikor rádöbbenünk, hogy ha nem álltunk volna át, akkor ezt nem tudtuk volna meglépni.

Mert kiírtunk volna egy tendert, 3 hónapig bíráltuk volna, majd félévet várjuk, hogy leszállítsák mire rájövünk, hogy nem is ezt szerettük volna. Ehelyett most egy sprint alatt leszállítjuk azt, amire az ügyfeleknek szükségük van, és két hét alatt már ott a megrendelő asztalán az MVP.

Csányi Péter úgy fogalmazott, hogy ha az OTP nem vezette volna be az agilis munkamódszereket, akkor nagyban romlott volna az ütésálló képességük. Mert senki nem tudja, hogy milyen eszközöket fogunk használni 10 év múlva, de az biztos, hogy másokat, vagy legalább részben másokat. Ezekre viszont teljes szervezeti szinten kell majd gyorsan és hatékonyan reagálni. Ehhez pedig ezt az alkalmazkodási képességet ki kell alakítani.

KKV szektor 

De mi a helyzet az agilis és digitális transzformáció terén a KKV szektorban?

Szakértelem és erőforrás terén egyértelműen hátrányból indulnak, hiszen nehezebben gazdálkodnak ki egy-egy ilyen fejlesztéshez szükséges tőkét, de eszköz tekintetében viszont abszolút nyertesek.

A nagyvállalatoknak kifejlesztett, hosszú évek tapasztalatára épülő termékpark: számlázó programok, CRM rendszerek, folyamatmenedzsment eszközök a legnagyobb cégek kompetenciájával ruházhatnak fel.  Ha extra szolgáltatások nélkül kérjük, akkor sokszor ingyen hozzáférhetőek. Amint ezek a kipróbált és átfogó programok mellé megfelelő szakértelem is párosul, alkalmazásukkal a cégek jelentős versenyelőnyre tehetnek szert.

Ha szeretnéd azt is megtudni, hogy valóban neked való-e az agilitás, ha kíváncsi vagy arra, hogy ha benne leszel, vagy ha már benne vagy, akkor hogyan lehetne jobban csinálni, akkor szerezd be a Csináljuk jól az agilitást! című könyvet vagy hallgasd meg a teljes EPIC STORIES adást kedvenc streaming szolgáltatódnál.  Kérdéseidre is szívesen válaszolunk vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk eligazodni a legmodernebb megoldások között.

Ha végigolvastad blogcikkünket, akkor miért állnál meg itt? Hallgasd meg az Epic Stories epizódjait is, melyeket kifejezetten a tanulni és szórakozni vágyó vállalati vezetők problémáihoz igazítottunk, majd változatos és szórakoztató formába öntöttünk.