fbpx
Gemba séta
Az üzleti életben a Lean módszertan szerint a fő cél az értékteremtés a vevő számára, genbának/gembának nevezzük azt a helyet, ahol az érték előállításra, legyártásra kerül. A gemba séta az egyike az 5 lean vezérelvnek, „Menj, nézz, láss!”, melyet egy lean vezetőnek naponta gyakorolnia kell.

A Gemba lényege, eredete

Japán eredetű, a (現場) két kandzsi japán írásjelből áll össze. Jelentése: tényleges hely, a hely ahol a dolgok történnek.

Lényege a megfigyelés, a megértés, de nagyon fontos, hogy nem avatkozunk be a munkafolyamatokba. A séta a megértést szolgálja és rendkívül növeli a hatékonyságot, ha azt a helyszínen vizsgáljuk a saját szemünkkel és nem leírások alapján. Korábban managereknek találták ki, egy csapatot vagy egy kijelölt munkafolyamatot néztek meg, azonosították a pazarlást okozó folyamatokat, majd fejlesztéseket és további javítási lehetőségeket tettek.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/sprintreview03.png
Agilis módszertani és szoftverfejlesztési tanácsadás
Módszertani tréningeket és felsővezetői támogatást nyújtunk, kollégáink megtervezik és közreműködnek az agilis IT infrastruktúra kialakításában.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

Hogyan zajlik a folyamat?

Korábban már Taiichi Ohno a Toyota ügyvezetője is kidolgozta már a „Gemba walk” koncepcióját, ahol a cél az értékáram és a problémák megértése, nem pedig az eredmények áttekintése volt fókuszban.

A sétánk megkezdése előtt, jó ha van egy kiválasztott téma, ami segít az adott dologra fókuszálni és így nem „gyárlátogatás” lesz belőle. Amíg körbejárjuk a területet bátran kérdezzünk, legjobb, ha azt kérdezzük aki végzi az adott folyamatlépést. Megkérhetjük, hogy mutassa be, amit éppen csinál, rákérdezhetünk arra is, hogy neki mi okozza a legtöbb problémát. Rögzítsük is le az elhangzottakat, ez segít a folyamatok pontos megértésében, mindig kövessük az értékáramot, így be tudjuk azonosítani a veszteség forrását, illetve a későbbiekben akár fejleszteni is tudjuk az adott folyamatokat.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/08/148.jpg
Általános Agile Scrum tréning
Az 1 napos elméleti és gyakorlati képzés során a résztvevők megismerkednek az agilis alapfogalmakkal, szerepkörökkel, ceremóniákkal és dokumentumokkal.

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development