fbpx

Ezért működik az empátia-alapú vezetés

A munka világában teljesen új dimenziók nyíltak meg az utóbbi időszakban.
Átalakult a működés egy új, hibrid környezetre virtuális csapatokkal, ami a korábbiaktól nagyban eltérő vezetői hozzáállást és dinamikát kíván.

A régi idők munkahelyén valószínűleg arra összpontosítottunk vezetőként, hogy folyamatos személyes kommunikációval erősítsük a csapatunkat, motiváljuk és segítsük őket a kitűzött célok megvalósításában. Közelről láthattuk, hogy a csapatunk hogyan reagált – mi működött, mi hatott negatívan rájuk, milyen problémákkal küzdöttek a feladatok elvégzésénél. Szinte minden megbeszélés személyesen történt a régi jól bevált folyamatok alapján. Vezetőként elért sikerünk egy részét annak felismerése határozta meg, hogy az emberek hogyan reagáltak ránk, és ennek megfelelően menet közben is javíthattunk a kommunikációnkon és módszereinken. Rengeteg nonverbális visszajelzést is kaptunk a munkánkkal kapcsolatban nap mint nap az irodában, ami tükrözte a közösség véleményét és érzelmi állapotát is.

A vezetés új dimenziói

Az új normális működésben a digitális csapatok irányításában a tudatosság és az empátia minden eddiginél fontosabbá válik, hiszen a digitális tér nem teszi lehetővé, hogy probléma esetén bekopogtassunk a kollégánk irodájának ajtaján vagy meginvitáljuk egy kávéra, ha beszélgetnénk vele egy akadályról, amibe a feladatok elvégzése közben ütköztünk. Másfelől pedig így, hogy a bizonytalanság és gazdasági válság itt lebeg mindenki feje felett, sokkal több stressz ér bennünket, aminek a nyomására nehezebb ugyanazzal a hatékonysággal elvégezni a munkánkat, mint azelőtt. Ezek miatt a tényezők miatt, ha a csapat irányítása távolról történik, először át kell alakítani a munkafolyamatainkat és a kommunikációs, valamint visszajelzési-rendszerünket.

A második legfontosabb, hogy proaktívak legyünk a csapattagokkal folytatott napi kommunikáció során, félretéve az összes feltételezésünket és részletes, pontos információkat, visszajelzéseket kérjünk. Ha így teszünk és kellő figyelmet fordítunk a megfelelő mennyiségű és minőségű információcserére, azzal megalapozzuk egy biztonságos, bizalmi munkakörnyezet alapjait és növelhetjük a munkatársak hatékonyságát, elkötelezettségét. A harmadik fontos szempont pedig, hogy a vezetőknek félre kell tenniük a személyes véleményüket, saját nézőpontjukat és az egyes alkalmazottak igényei és helyzete alapján is átlássák az eseményeket.

Ez nem könnyű feladat, de az NTT globális telekommunikációs cég megtette helyettünk az első lépéseket és 1300 vezető bevonásával indítottak vállalaton belül egy folyamatot, melynek tapasztalatait röviden összefoglaljuk ebben a cikkben. „Csapatunkkal az empátia elmélyítésére összpontosítunk” – mondja Marilyn Chapman, az NTT HR igazgatója. Az 1300 vezető számára azt tűzték ki feladatként, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az alkalmazottak sajátos helyzetére és személyre szabottan segítsenek számukra az előrejutásban és így váljanak jobb vezetővé.

6 lépés ami segít egy empatikusabb és sikeresebb vezetővé válni

1.Ismerjük fel a napi rutin fontosságát

Ez az új hibrid működés (home office és irodai munkavégzés keveredése) új rutinok kialakulásához vezet a csapatunk számára. Ha kellőképpen figyelünk ezekre, az segít azonosítani az egyes alkalmazottak új szokásait, viselkedését, és így könnyebben észrevehetjük, hogy képesek-e megbirkózni a változásokkal, ütköznek-e nehézségekbe, és mi a megküzdési stratégiájuk az ilyen szituációkban. Még nem alakultak ki az új szokások? Ha nem, van-e probléma? Hol működik jobban a csapat, otthonról, vagy az irodából? 

„A távoli munkafolyamatok nagy valószínűséggel megegyeznek az irodaiakkal.” – jegyezte meg tapasztalt remote vezető, Heidi Melin, a Workfront CMO-ja. Valaki, aki általában nem hagyta el a fizikai irodáját, nem valószínű, hogy virtuális környezetben korábban vagy többször „távozik”. Ha az új szokások ellentmondásosak, vagy ha az elfogadás bizonytalannak tűnik, akkor kell megkérdezni, hogy van-e szüksége az illetőnek segítségre. 

2. Figyeljünk a jelekre

A videohívások biztosítják a legjobb csatornát a kommunikáció és az érzelmi állapotok „dekódolására”. Brian Day, a Fuze vezérigazgatója hangsúlyozza a videót, mint a hatékony távoli vezetők legfontosabb eszközét. “Olvasni lehet az alkalmazottak arckifejezéseiből és testbeszédéből” – mondja. “Észreveszem, ki vesz aktívan részt, ki foglalkozik közben más feladataival és megfigyelem a beszédre adott fizikai reakciókat.”

Ha valaki a képernyőn kívülre kacsintgat, fókuszáltan figyel másfelé, vagy egyáltalán nem kapcsolja be a kamerát, akkor mindenképp érdemes erre odafigyelni és mélyebbre ásni, hogy megtaláljuk a probléma okát. Az empatikus vezetéshez az is hozzátartozik, hogy közvetlenül a kollégánktól tudjuk meg mi a gond, nem pedig feltételezésekből vagy mások pletykáiból táplálkozva.

 3. Az figyelmes hallgatás fontossága

Mindig figyeljünk a csapata tagjainak hangszínére, valamint az általuk használt szavakra és kifejezésekre. Nem csak az számít, hogy mit mondanak, hanem az is, hogyan. Egy ügyfelünk, aki egy pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó kereskedelmi csoport vezetője, telefonon figyelmesen hallgatja a távoli ügyfelek és a csapat tagjaival folytatott beszélgetéseket, majd összehasonlítja a korábbi hívásokkal. Ha az ügyfél hangulata rossznak tűnik, vagy egy kolléga szomorúnak tűnik, kérdéseket tesz fel és ezek alapján a visszajelzések alapján dolgozza át, fejleszti tovább az értékesítési stratégiát.

 4. Kérdezzünk

Az együttérző vezető mindig nyitott és támogató kérdéseket tesz fel, hogy mélyebb betekintést nyerjen a csoport működésébe, lelkiállapotába. Ha számonkérően annyit kérdezünk: “Miért nem figyeltél a hívásra?” valószínűleg rövid, védekező választ fogunk kapni, nem pedig őszinte párbeszédet. Ehelyett kérdezhetnénk ezt is: “Van-e valami olyan, amiben segíthetek? Éreztem hogy valami nem stimmelt a hívásunk során.” Ez a megközelítés gondoskodást mutat, nem ítélkező és ösztönzi a bizalmat. A munkavállaló sokkal valószínűbb, hogy nyíltan megosztja és elmagyarázza, hogy min megy keresztül.

 5. Legyünk elérhető vezetők

Heidi Melin, a Workfront munkatársa komoly erőfeszítéseket tesz a kapcsolatok és a párbeszédek ápolására a csapatával. Kiemelt figyelmet fordít arra, hogy mindig elérhető legyen a távmunka során is a csapat számára, ami nagyban elősegíti az empatikus interakciókat és egy bizalmi légkör kialakulását. Slack-et, e-mailt használ, és rendelkezik egy nyitott videó szobával, így a csapat tagjai sokféle módon kommunikálhatnak és cseveghetnek vele. 

A Fuze vezérigazgatója, Brian Day szintén nagy hangsúlyt fektet a munkatársak mentális jólétére, ezért elindította a „Kérdezz tőlem bármit” videóhívásokat amikor a válság elmélyült, hogy bizalmat építsen ki és elősegítse az átláthatóságot a vállalat egészében. Ez lehetővé tette mindenkinek, hogy kellően tájékozottnak érezze magát, valamint biztonságos teret kínál a kérdések és aggályok felvetéséhez. 

Bármelyik megoldás mellett tesszük le a voksunkat, ezek a módszerek segítenek egy olyan empatikus környezet kialakításában, amelyben mindenki kényelmesen, felszabadultan és motiváltan tudja elvégezni a feladatait.

6. Kommunikáljunk személyre szabottan 

A vezetőknek félre kell tenniük a saját nézőpontjukat, hogy megértően tudjanak reagálni a munkavállaló sajátos helyzetére. A vezetőknek nyitottnak és hitelesnek kell lenniük, és stílusukat és megközelítésüket hozzá kell igazítaniuk az egyes csapatok vagy alkalmazottak sajátos igényeihez és temperamentumához. Ez azt jelenti, hogy különös érzékenységgel kell kommunikálni, mivel a pandémiás helyzet és a gazdasági nehézségek valószínűleg növelték a csapat tagjainak stressz szintjét.

Az idősebb csapattagok küzdhetnek például az új digitális megoldások használatával, de gyakran ez az egészséggel kapcsolatos szorongással is kiegészül. Hasznos a kedves megnyugtatás, segítség.

A vezetőknek a jelenlegi körülmények között egyedülálló lehetősége van arra, hogy elmélyítsék a személyes és szakmai kapcsolataikat, jobban hozzá igazodjanak mások perspektíváihoz és tapasztalataihoz, és jobban kezeljék, motiválják és támogassák az alkalmazottakat, bárhol is dolgoznak.