fbpx

Ezek a legjobb virtuális csapatépítő programok a távolság leküzdésére

Lehet, hogy épp teljes munkaidőben távmunkában dolgozunk, lehet, hogy az irodában, vagy talán egy kicsit itt, kicsit ott… ez most egy ilyen időszak. Ettől függetlenül a munkatársak közötti kapcsolat és a csapatszellem kiépítése a jó együttműködés kulcsa, ami viszont a virtuális csapatok számára nem olyan egyszerű, mint péntekenként együtt ebédelni és inni egy kávét a konyhában.

Így szórakozhatnak közösen és maradhatnak folyamatos kapcsolatban a csapatok a távmunka korában. 

Lehet, hogy épp teljes munkaidőben távmunkában dolgozunk, lehet, hogy az irodában, vagy talán egy kicsit itt, kicsit ott… ez most egy ilyen időszak. Ettől függetlenül a munkatársak közötti kapcsolat és a csapatszellem kiépítése a jó együttműködés kulcsa, ami viszont a virtuális csapatok számára nem olyan egyszerű, mint péntekenként együtt ebédelni és inni egy kávét a konyhában.

Tegyük fel, hogy a virtuális együttműködés eszközeit már sikeresen beszereztük és helyesen alkalmazzuk. Csapataink olyan időpontokat ütemeznek be, amelyek mindenki számára megfelelőek, videokonferencia eszközt használunk, így nem csak egymás hangját halljuk, amikor közösen ötletelünk, státuszolunk. Jó esetben már sikerült meghonosítani egy olyan chat paltformot is, mint például a Slack, ahol akadálymentesen zajlik a közvetlen kommunikáció, ez eddig mind nagyon jó, viszont a hosszú távú elkötelezettség és munkavállalói elégedettség javításához ez még nem elegendő.

A legjobban teljesítő, produktív csapatok a csapatépítést beleszövik a mindennapi munkájukba és időt szánnak arra, hogy rendszeresen együtt szórakozzanak, beszélgessenek. Ez nehéz feladat távolról, van viszont néhány jól bevált gyakorlat, amit a nagy nemzetközi vállalatok régóta sikeresen alkalmaznak. 

Miért fontos a virtuális csapatépítés?

A magány valószínűleg a távoli munkavégzés legnagyobb hátránya, és sok munkavállaló panaszkodik gyakran arra, hogy kirekesztve, elszeparálva érzi magát, ami viszont gyenge teljesítményt eredményez hosszú távon a munkában. A társadalmi kötelékek kialakítására és a bizalom kiépítésére fordított idő éppen ezért nemcsak a magány ellenszere, hanem a csapatok taktikai szintű együttműködését is segíti.

A személyes megértés azt jelenti, hogy hatékonyabban kommunikálhatunk, és könnyebben el tudjuk osztani a szerepeket és felelősségeket a csapatban. Az Atlassian belső kutatásából kiderül, hogy a megkérdezett munkavállalók 94 százaléka szerint a kölcsönös tisztelet és kapcsolat kritikus a csapatuk sikeréhez, és 19 százaléka szerint ez az első számú tényező a munkahelyi jólét szempontjából.

Nemzetközi csapatokon tesztelt hatékony csapatépítő tevékenységek

Jégtörő kérdések

Típus: valós idejű játék, célja a szórakozás és feszültségoldás, rendszeresen végezhető

Idő: 5 perc

Szükséges eszközök: videokonferencia

Rengeteg távoli csapat minden heti összejövetele kezdetén alkalmaz úgynevezett jégtörő kérdéseket. Annak ellenére, hogy sokan több éve együtt dolgoznak, és már összeszokott csapatként képesek dolgozni, mindig vannak még érdekesebb apróságok, amely által még jobban megismerhetik egymást. Néhány kedvenc kérdésünk:

  1. Ki volt az utolsó előadó, akire rákerestél Spotify-on/Youtube-on? 
  2. Mik a szüleid legjobb tulajdonságai?
  3. Tedd sorrendbe, egészítsd ki ezeket a reggeli rutintevékenységeket: reggeli, kávé / tea, laptop felnyitása, hírek elolvasása, social media
  4. Mi volt az, ami gyerekként mindig megijesztett?
  5. Mi volt az utolsó sorozat amit megnéztél?

Virtuális ebéd

Típus: valós idejű játék, célja a szórakozás és feszültségoldás, rendszeresen végezhető

Idő: 30-60 perc

Szükséges eszközök: videokonferencia

Az Atlassiannál havonta egyszer a Trello-t fejlesztő mérnöki csapat videokonferencián keresztül tart csapat ebédet. A csapattagok kapnak egy kis zsebpénzt erre az alkalomra, így rendelhetnek a kedvenc éttermükből, vagy akár otthon is főzhetnek egy kis különlegességet. Ha szeretnénk csavarni egyet az ötleten, meghatározhatunk akát tematikus főzőnapokat is. 

Csak 15-30 perc áll rendelkezésünkre? Semmi gond. A virtuális kávés beszélgetések és a virtuális boldog órák szórakoztató változatai ennek a tevékenységnek.

Közösségi beszélgetések a chat platformon

Típus: aszinkron esetén, célja a szórakozás és feszültségoldás, rendszeresen végezhető

Idő: változó

Szükséges eszközök: Slack, Teams vagy más csoportos csevegő alkalmazás

A csoportos csevegés ideális módja a távoli csapatok közötti kapcsolattartásnak, de hol van az kikötve, hogy ennek szigorúan üzletinek kell lennie? Mi a Shiwaforcenál létrehoztunk egy #anti-social distancing csatornát a Slacken, ahol mindenki megoszthat a többiekkel távmunkával kapcsolatos cikkeket, és általában bármit megvitatunk (az extrém otthoni munka állomásainktól az ebédeinken át, a maszkjainkig), kivéve azokat a projekteket, amelyeken dolgozunk.

Rendetlen asztali képek

Típus: aszinkron esetén, célja a szórakozás és feszültségoldás, rendszeresen végezhető

Idő: 5 perc

Szükséges eszközök: Slack, Teams vagy más csoportos csevegő alkalmazás

Ha irodában dolgozunk, kötelességünknek érezzük, hogy az íróasztalt legalább minimálisan tisztán tartsuk: nincsenek papírok szanaszét, 3 napos kávéscsészék és müzlis tálak körülöttünk. De amikor otthon dolgozunk, nincs ilyen társadalmi nyomás rajtunk, amelyet miatt fenn kell tartanunk a rend látszatát. Az Atlassian saját # social-remote Slack csatornáján az egyik heti szertartás a „rendetlen asztal csütörtök”, amikor mindenki felfedi a kendőzetlen, szomorú valóságot az otthoni munkaállomásáról.

„Saját felhasználói kézikönyv”

Típus: aszinkron esetén, szórakoztató, de praktikus

Idő: 60 perc

Szükséges eszközök: Keynote vagy PowerPoint

Amikor egy új csapat alakításán dolgozunk, vagy csak egy új tag csatlakozik, érdemes időt szánni a személyes kommunikációra, hogy az emberek megismerjék a munkastílusunkat, elvárásainkat és gördülékenyebben menjen majd a közös munka. A csevegést vagy az e-mailt részesítsük előnyben? Melyik napszakban kereshetnek minket a problémákkal és mikor szeretünk elmélyülten dolgozni? Itt egy igazán jó példa, amiből inspirálódhatunk, a CultureAmp vezérigazgatójától:

Ilyen “használati útmutatót” érdemes lehet készítenünk nekünk is és a csapattagjainknak is. Lehet kicsit humoros, könnyed és segíti a beilleszkedést. 

Tanuló szakkörök

Típus: valós idejű, szórakoztató, de praktikus, rendszeresen alkalmazható

Idő: 30-60 perc

Szükséges eszközök: videokonferencia, tananyagok szükség szerint

Könnyű annyira belemerülni a munka végrehajtásába, hogy elfelejtjük tágítani a látókörünket, különösen akkor, ha otthon dolgozunk. Ráadásul a távmunka által sokkal távolabb vagyunk egymástól, nem látunk rá a másik munkájára, kevésbé tudunk tanulni egymástól nap mint nap.

Válasszunk egy, a munkánkhoz kapcsolódó témát, amelyről többet szeretnénk megtudni – az SQL-től kezdve a vezetési stílusokon át a toborzási gyakorlatok trendjeiig -, és keressünk olyan kollégákat, akiket szintén érdekel a téma. Minden hónapban hívjunk össze egy videokonferencia beszélgetést, ahol át lehet beszélni a témát, elemezni egy könyvet vagy cikket, vagy kérjünk meg egy embert a csoportból, hogy tartson egy rövid előadást a témában. A tanuló szakkörökben az a legjobb, hogy kiterjeszthetjük a közvetlen csapatunkon túl és kapcsolatba léphetünk az egész szervezet munkatársaival.

.gif csaták

Típus: célja a szórakozás, rendszeresen végezhető

Idő: 15-30 perc

Szükséges eszközök: videokonferencia, Trello tábla

Másoljuk le ezt a Trello tábla sablont, és hívjuk meg csapattársainkat, hogy csatlakozzanak hozzá. (A játék teljes leírásához kattints a “How it works” kártyára.) A játék négy fordulóból áll, mindegyik saját témával indul. A Giphy.com vagy a Google Images segítségével fogjuk megtalálni a forduló témájához illő .gif fájlokat és ezeket egyszerűen be is tudjuk csatolni a témához illő kártyákhoz. Ha mindenkinek megvan a gifje, akkor mindenki szavaz a kör legjobbjára a 4 témában. A végén a legtöbb fordulót megnyerő kolléga megkoronázásra kerül, minden idők legnagyobb Gif csata bajnokaként. Gondoljunk csak a dicsőségre! A témák meghatározásához segítségül hívhatjuk a kollégáink fantáziáját is. 

Erősség keresés

Típus: valós idejű, szórakoztató, de praktikus, egyszer érdemes kipróbálni

Idő: 30 perc egyéni felkészülés, 60 perc csapatként

Szükséges eszközök: videokonferencia

A csoportos foglalkozás alatt először mindenki felkészül, összegyűjti a saját erősségeit, majd belép egy videohívásba, ahol a csapat tagjai felváltva osztják meg eredményeiket. Minden ember megosztja az első három, számára legfontosabb erősségét, majd ezután csoportként megvitatjuk, hogy az illető legfőbb erősségei hogyan járulnak hozzá a csapat teljesítményéhez és hogyan tudnánk még jobban kihasználni őket.

Kicsit kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat ebben a játékban, ezért a legjobban akkor működik, ha már van pszichológiai biztonságérzet a csapattársak körében. De mivel egymás erősségeit vitatjuk meg, a beszélgetés általában nagyon pozitív és megerősítő hatású.

Közös lejátszási listák

Típus: aszinkron, csak szórakozásból, rendszeresen frissíthető

Idő: változó

Szükséges eszközök: Spotify vagy Google Play, Slack vagy más csoportos csevegő alkalmazás

Emeljük fel a kezünket, ha a távoli csapattársakkal szoktunk időnként zenéről beszélgetni. A Trello content csapata sem különbözik tőlünk… de ők a következő szintre léptek. A Spotify segítségével olyan közös lejátszási listákat hoznak létre, amelyeket a csapatban bárki meghallgathat és segíthet az összeállításban. Próbáljunk létrehozni egy vidám, megnyugtató „stresszoldó” listát a mindennapi munkához.