fbpx

Érdekességek a HWSW mobile! konferenciáról

Konferenciaszezon van :) November 19-én az idei HWSW mobile! konferencián vettem részt, melynek a MOM Kulturális Központ Kupolaterme adott otthont. Engem a “Felhasználó és élmény” UX-es szekció vonzott leginkább, a következőkben az ott elhangzott témák közül emelem ki a legérdekesebbeket.

A plenáris előadások közül talán az idei eNET kutatási eredményeket érdemes megemlíteni. Az idén negyedik alkalommal elvégzett kutatás szerint a 18 évnél idősebb internetfelhasználók kétharmada rendelkezik már okostelefonnal, 36% táblagéppel, ami jól mutatja, hogy óriási ütemben terjednek az okos készülékek.

20151119_092915

További érdekes adat, hogy az okostelefon tulajdonosok 60%-a rendelkezik már mobilnet előfizetéssel, a leggyakrabban az 200-500MB-os csomagot választják.

A UX szekciót Gintner Zsófia nyitotta meg a Skyscannertől. Előadásában bemutatta, hogy hogyan fejlesztettek le egy okosóra alkalmazást Apple Watch-ra hardver nélkül öt hét alatt. A tervezés és design elkészítés után egy nagyon egyszerű, de annál kreatívabb megoldást használtak validációra: kimentek az utcára, és papírból elkészített okosórákkal validálták az ötleteiket a leendő felhasználókkal. Az éles körülmények közötti papír prototípusok segítségével összegyűjtötték, hogy melyek azok a legfontosabb feature-ök, amelyeket a felhasználók az adott körülmények között egy okosórán látni szeretnének. A kísérletek számos tapasztalattal gyarapították a fejlesztőket, és erősen befolyásolták a végeredményt.

applewatch1_small

A MÁV első hallásra talán nem a legvonzóbb és legtrendibb vállalat idehaza, mégis az egyik legérdekesebb előadást Németh Ádámtól hallottam interfésztervezéssel kapcsolatban. Ádámék a MÁV vonatjegy-automatáinak kezelőfelületét szerették volna újratervezni.

20151119_113032

Ehhez elsőként a Nyugati pályaudvaron eltöltöttek egy napot, és meghallgatták, hogyan kérik a jegyeket a vásárlók, milyen kifejezéseket használnak. Ezek alapján több mint kétszázféle tranzakciót azonosítottak, majd három iterációt követően elkészült egy már használhatónak hitt látványterv a vásárlási folyamatról.

Capture

Az így elkészült képeket táblagépeken mutatták meg a leendő felhasználóknak, és folyamatosan gyűjtötték a feedback-eket. A kapott visszajelzéseket átvezették a képernyőterveken, majd a következő felhasználó már a javított verziót tesztelhette. Ez így ment, mígnem több mint harminc tesztelő és több mint tizenöt verzió után végül megszületett az új interfész. Az előadás egy másik konferencián készült felvétele megtekinthető YouTube-on.

Szintén nagyon érdekesnek találtam Kollin Zoltán előadását a Ustreamtől Mobil design csapdák címmel. Zoli az előadást három részre bontotta: ikonok, gesztusok és onboarding. Az ikonokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos, hogy mindenki által ismert vagy ismertnek hitt, univerzális, beszédes ikonokat használjunk, adott esetben szöveges aláírásokkal kiegészítve. Ezt mi sem bizonyítja a jobban, mint a felmérés, mely szerint az tesztelésben részt vevő felhasználók 34,8%-a nem ismerte fel a hamburger menü ikont, ami az adott app használata során szinte elengedhetetlen volt.

icons

A fenti ikonokat azért a legtöbb felhasználó felismeri, de nagyon fontos a kontextus, ahol használjuk őket. A gesztusokkal kapcsolatban elhangzott, hogy itt sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a felhasználók oktatására, de vannak olyan megoldások, mint a Mailbox, vagy a Clear, melyek kifejezetten erre építenek. A gesztusok alkalmazásának egy hibás példája volt, amikor a Google Mapsnél bevezették, hogy a készülék megrázásakor felugorjon a Feedback ablak. Autós navigáció közben azonban rázós utakon sokszor előjött ez a képernyő, ami zavaró volt, így végül megszüntették ezt a funkciót.

És végül az onboarding, vagy más néven overlay tutorial szintén rendkívül fontos az alkalmazások tanulása közben, de ezt is okosan kell kezelni, hogy ne menjen a felhasználók agyára. Kiváló példa a Duolingo, vagy a Mailbox, mely fokozatosan mutatja be az új funkciókat, de már az első pillanattól kezdve használatba lehet venni az alkalmazást, ezáltal nem akadályozzák a használatot.

Nagyon jó élmény volt az előadásokon részt venni, és számos, későbbiek során is megfontolandó ötletet hallottam. Ami talán a legfontosabb, hogy a legtöbb előadáson elhangzott az ötletek validálásának fontossága, a felhasználók lehető legjobban történő megértése, és a számukra legmegfelelőbb megoldás szállítása.