fbpx
A csapat diszfunkciói
Nem csak az agilis munkakörnyezetekben, de a legtöbb cégkultúrában természetes, hogy csapatokban történik a munkavégzés, és hogy a csapat tagjainak együttműködése kulcsfontosságú tényező. Éppen ezért rendkívül fontos észrevenni, ha valamilyen diszfunkció alakul ki a csapaton belül, ami megakadályozza a közös munka eredményességét.

Diszfunkciók a csapatban

Milyen diszfunkciók fordulhatnak elő és miért alakulnak ki, továbbá hogyan lehetséges ezeket elhárítani?

Elsődleges diszfunkció a bizalom hiánya, mely abból ered, hogy a csapattagok nem hajlandóak sebezhetőnek mutatkozni a csapaton belül. A bizalom kiépítésének kudarca azért káros, mert elvezet a második diszfunkcióhoz: a konfliktusoktól való félelemhez. A csapat harmadik diszfunkciója az elkötelezettség hiánya. Negyedik a számonkérhetőség elkerülése, ötödik pedig az eredmények figyelmen kívül hagyása.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/09/pexels-buro-millennial-1438072.jpg
Együttműködés, kommunikáció tréning
A tréning célja, hogy az együttműködés fontosságára felhívja a figyelmet, erősítse azt gyakorlati feladatokon, élethelyzeteken keresztül.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

Miért alakulnak ki diszfunkciók a csapatban?

Ha akár csak egyetlen diszfunkciót is hagyunk, hogy virágozzon, mint egy lánc, melyben egyetlen szem elszakad, a csapatmunka és a csapat összteljesítménye, a szervezet hatékonysága, eredményessége fog sérülni.

Gyakran előfordul, hogy az egyénnek nem feltétlenül ugyanazok a céljai, mint a csapatnak vagy a szervezetnek, időnként olyan feladatokat is vállalni kell egyéni szinten, ami inkább a csapat céljaihoz visz közelebb. Ha pedig ennek a másik oldalát nézzük, egy projekt lehet akkor is sikertelen, ha az egyén(ek) eléri(k) céljai(ka)t. Fontos tehát pontosan megfogalmazni, mit is nevezünk eredményes munkavégzésnek. 

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/09/pexels-mica-asato-1198171.jpg
Önismereti, motivációs tréning
A tréning célja megismertetni a résztvevőket azokkal az önismereti modellekkel, melyek segítségével megérhetik saját és környezetük viselkedését, felismerhetik a különböző személyiségtípusok jellemzőit, megtanulhatják azok kezelését.

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development