fbpx
Cynefin keretrendszer
A Cynefin keretrendszer (ejtsd: kinevin) egy döntéshozási keretrendszer, mely segít abban, hogy egy problémára, milyen megoldási módszert érdemes alkalmazni.

A keretrendszer eredete

Cynefin

A keretrendszert 1999-ben dolgozta ki Dave Showden, arra, hogy leírja a komplex rendszerek fejlődési szempontjait, beleértve a benne rejlő bizonytalanságot.

Olyan felismerésekre juthatunk általa, hogy mikor tud működni a hagyományos projektmenedzsment vízesés modellje, mikor használható a Scrum a próbálkozások módszertana és mikor kell azonnali cselekvéssel reagálni egy igényre, problémára, félredobva az egyéb módszereket.

 

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/07/361.jpg
Együttműködés, kommunikáció tréning
A tréning célja, hogy az együttműködés fontosságára felhívja a figyelmet, erősítse azt gyakorlati feladatokon, élethelyzeteken keresztül.

Kapcsolódó tréningeink, termékeink

Mi is ez valójában?

A Cynefin rendszernek öt tartománya van: egyszerű, bonyolult, komplex, kaotikus és zűrzavar

Egyszerű: az ok és az okozati közötti összefüggés, a helyes megoldás önmagától értendő, senki nem vitatja. Megoldás menete: Érzékelni, kategorizálni és reagálni.

Bonyolult: Ebben az esetben az ok és az okozati összefüggés elemzést igényel, a megoldáshoz gyakran szakértelemre is szükség van. Megoldás menete: Érzékelni, elemezni és reagálni.

Komplex: esetében nem lehet tudni előre, mi a legjobb megoldás, sokszor kísérletezni kell. A megközelítés: Próbálkozás, érzékelés, majd a reagálás.

Kaotikus: az ok és az okozat között nincs összefüggés. Ilyenkor gyorsan kell cselekedni és nincs idő gondolkodni. Megközelítése: Cselekedj, érzékelj, válaszolj.

Zűrzavar: Ilyenkor nem tudjuk milyen ok-okozati összefüggések vannak, nem tudjuk felismerni, hogy melyik helyzet van az előzőleg felsoroltak közül.

https://www.shiwaforce.com/wp-content/uploads/2020/08/pexels-andrea-piacquadio-3831888-1.jpg
Önismereti, motivációs tréning
A tréning célja megismertetni a résztvevőket azokkal az önismereti modellekkel, melyek segítségével megérhetik saját és környezetük viselkedését, felismerhetik a különböző személyiségtípusok jellemzőit, megtanulhatják azok kezelését.

Várjuk megkeresésed!

Reisinger Gábor
Head of Sales Operations
Földházi Csaba
Director of Agile at Scale
Bujanovics Rudolf
Head of Business Development