fbpx

Ciki vagy nem, használunk WordPress-t

„ A WordPress egy modern publikációs platform, amely az esztétikát, a webes szabványokat, és a használhatóságot tartja szem előtt. A WordPress egyszerre ingyenes és szabadon felhasználható. Egyszerűbben, a WordPress arra való, hogy publikálj, és nem arra, hogy harcolj vele.” – forrás: wordpress.org

A 2003-ban hódító útjára indult rendszer az elmúlt 12 évben az internet egyik legnépszerűbb ingyenes tartalomkezelő rendszerévé (CMS) nőtte ki magát.  Talán azt is kijelenthetjük félelem nélkül, hogy a legmegosztóbb cms címét is elnyeri. Elterjedtségét köszönheti többek közt annak, hogy nyílt forráskódú, php alapú – így viszonylag könnyen személyre szabható és milliónyi ingyenes modul csatolható hozzá. Az érme másik oldala, hogy pont emiatt gyakran türelemjátékba kell bonyolódnunk egy-egy igény megvalósításakor. A webes szakemberek sem kímélik, kap hideget-meleget egyaránt, illetve belefutottunk már abba is, hogy az ügyfél kifejezetten kérte: titkoljuk el a világ elől, hogy wordpress-t használ.

wordpress-future-dashboard

Az alábbi listában szembe állítjuk az általunk tapasztalt fő előnyöket és hátrányokat, míg a döntést az olvasóra bízzuk.

Fő előnyei

 1. Könnyű kezelhetőség: fejlesztői ismeretek nélkül is percek alatt telepíthető, életre kelthető, ráadásul az alap „csomag„ is bővelkedik funkciókban – szinte minden általános igényre tartalmaz megoldást.
 2. Menükezelés: Drag’n’drop módszerrel egyedi menüszerkezetet alakíthatunk ki, amibe kategóriák és egyedi hivatkozások is könnyedén beszúrhatóak, rendezhetőek.
 3. Támogatottság: 140 millió letöltés felett kicsi az esélye annak, hogy egy probléma nálunk fordul elő először, így a wordpress support blogjában vagy a google segítségével nagy a valószínűsége, hogy megoldást találunk esetleges problémánkra.
 4. Témák: a kívánt megjelenés percek alatt elérhető, elképesztő mennyiségű sablont találhatunk és mondhatni iparág épült a prémium dizájnok készítésére. Néhány USD-ért kiváló minőségű, és támogatott template-ket vehetünk. A telepítésük is pofon egyszerű: tallózzuk ki, kattintsunk a telepítés gombra, majd aktiváljuk.
 5. Beépülő modulok: több mint 13 000 bővítmény érhető el a keretrendszerhez a webshop-motortól egészen a videóvágó plugin-ig. Nagy részük szintén ingyenesen elérhető.
 6. Rendszerezhetőség: megkülönböztethetünk oldalakat, bejegyzéseket, kategóriákat, szekciókat és akár egyedi tartalomtípusokat alakíthatunk ki mellyel még egyértelműbben csoportosíthatjuk tartalmainkat. Pl.: állások, termékek, díjak stb.

 

wordpress-custom-post-types
Fő hátrányai

 1. Egyedi funkciók fejlesztése: néhány olyan egyszerű módosításhoz, mint pl.: a bejegyzések dátumának elrejtése PHP fejlesztői tapasztalat szükséges. Bőven van benne funkció ami nem szabható testre menüből.
 2. CSS ismeret szükséges: ha az alap template-eken szeretnénk igazítani, hogy az elvárt megjelenési igényeinket elégítse ki, akkor bizony bele kell nyúlnunk a sablon CSS file-jába, ami rutintalanoknak elsőre nehézkesen mehet. ( vannak persze olyan sablonok melyek vizuális szerkesztővel vannak ellátva ) Csavar egyet a helyzeten, ha reszponzív témáról beszélünk, mert akkor minden egyes nézet esetében el kell végeznünk a szükséges kódmódosítást.
 3. Performancia: az egyedi funkciók ellátásához sok bővítményre lehet szükség, melyek nagy része nyílt forráskódú. Ez magában hordozza a veszélyt, hogy akad köztük olyan ami nincs megfelelően optimalizálva. Ez gyakran szerver, és PHP problémákat okozhat, illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy a felhasználók alacsony százaléka böngészi oldalunkat csúcskategóriásnak tekinthető komputerekről.
 4. PHP biztonsági problémák: talán ez tekinthető a wordpress leggyengébb pontjának, és a sok kínálkozó megoldás ellenére gyakran meggyűlik a bajunk vele. Többnyire a keretrendszer frissítések környékén figyelhetünk meg betörési kísérleteket.
 5. Verzió, és kompatibilitási problémák: mivel a keretrendszer, és az általunk használt bővítmények és témák nem egy fejlesztőtől származnak nem várható el, hogy ezek egy időben frissüljenek. Sajnos erre nincs megállapodás, elég hektikusan érkeznek az új verziók, melyek gyakran nem kompatibilisek egymással – sok energiát vehet el a frissítések konszolidálása.

 

Természetesen mindkét listát a végtelenségig lehetne még boncolgatni, cikkünk csak a legelterjedtebb kérdésekre kívánt rávilágítani. Ezekkel a „tulajdonságokkal” együtt lehet élni, illetve ha figyelmesen járunk el minden „kritikus” pontja kiküszöbölhető.

Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy megfelelő odafigyeléssel és némi felkészültséggel a WordPress egy könnyen kezelhető, megbízható, rugalmas keretrendszer amely képes arra hogy hosszú távon kiszolgálja weboldalunkkal szemben támasztott igényeinket.