fbpx
Product Discovery 9 lépésben a sikeres termékfejlesztésért gabor.magasvari@shiwaforce.com 2021. április 01

Product Discovery 9 lépésben a sikeres termékfejlesztésért

A termékfelfedezési módszerek különbözőek lehetnek, a projekt igényeitől függően. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legfontosabbakat.

 1. LÉPÉS – Cél (ok) gyűjtése

Először is, tudnunk kell, hogy  miért van a termékünknek létjogosultsága, legalább egy cél összegyűjtésére mindenképpen szükség van, amit a termék a felhasználó számára megold. Egy termékhez több célt is kapcsolhatunk, írjuk le ezeket az összeset!

Tanács: rövid, tömör leírás, címek használata. Részletes leírást is készíthetünk, ha szükséges. 

 1. LÉPÉS – Határozzuk meg a célcsoportot!

Döntő lehet a felhasználói csoportok és a célok közötti kapcsolat feltérképezése. Egy felhasználó hozzárendelhető több célhoz, és több felhasználó is hozzáadható ugyanahhoz az egy célunkhoz. A célhoz rendelt személyek száma kifejezheti a prioritást a célok között.

 1. LÉPÉS – A felhasználói utak feltérképezése

Mielőtt megoldásokat találnánk, fel kell térképeznünk a felhasználói utat vagy a felhasználói lépéseket. A legtöbb esetben a lépéseket narratív folyamatban lehet elrendezni, pl .: a keresőpanel megnyitása, böngészés a keresési eredmények között stb.

 1. LÉPÉS – Gyűjtsük össze a problémákat

Ha csapatunknak nincs tapasztalata az agilis terméktervezési folyamatban, akkor feltétlenül tartsuk meg ezt a lépést. Ellenkező esetben kihagyhatjuk. Ha minden problémát lefedünk a csapattal, az segít a közös megértés kialakításában az egyes lépések között.

 1. LÉPÉS – Fedezzük fel a megoldásokat 

A célok és a felhasználói lépések megismerése, a felhasználói élmény kialakítása hozza létre a termék gerincét, ez a kiindulópont ahhoz, hogy megoldásokat találjunk. Ez az a pont, ahol az ötletbörze bőséges eredményt hozhat a megoldások tekintetében.

Minden ötlet értékes, ezért ne utasítsunk el semmit túl korán. Próbáljunk meg megtalálni legalább egy megoldást minden felhasználói lépéshez. 

 1. LÉPÉS – Felhasználói utak meghatározása

Tekintsük át a termékfelfedezési folyamatot úgy, hogy újból elmeséljük a felhasználói utat. Ez egy tökéletes alkalom arra, hogy észre vegyük a következőket:

 • az út hiányzó lépéseit
 • elakadásokat a felhasználói élményben
 • olyan megoldásokat, amelyek nem részei a folyamatnak, pedig hasznosak lennének
 1. LÉPÉS – A megoldások rangsorolása

Ha tele vagyunk jó ötletekkel, a következő akadály az lesz, hogy eldöntsük, hogyan kezdjük meg a prototípus elkészítését vagy fejlesztését. A projekt igényei vagy az ügyfél igényei alapján rangsorolja a megoldásokat a következő nézőpontok szerint:

 • a leggyakrabban használt szolgáltatások/termékek
 • melyik rész a legrövidebb, ugyanakkor leghasznosabb
 • a legnagyobb felhasználói csoportot kiszolgáló szolgáltatási csoport
 1. LÉPÉS – Hozzunk létre MVP-t, prototípusokat vagy további iterációkat

A rangsorolás egyik fő indoka az, hogy megtudjuk, hol kezdjük iterációkra szeletelni. Szükség esetén a user story-kat kiadásuk sorrendjébe rendezhetjük, csoportosítsuk őket működési jellemzőjük szerint. A user story-kat sprintekbe is csoportosíthatjuk, amilyen sorrendbe a fejlesztők dolgoznak majd vele. A termék gyártásakor a legelső kiadás különös jelentőséggel bír. Ez az MVP (Minimum viable product) a legkisebb használható termékváltozat.

 1. lépés – Indítsuk el a prototípus készítését

Nem számít, milyen alapos volt a termék felfedezése, a legjobb visszajelzés a piaci validálás. Ahhoz, hogy hatékony visszajelzéseket kapjunk valódi ügyfelektől, érdemes minél korábban elindítani a prototípust vagy a terméket, és a visszajelzések beépítésével fejleszteni tovább folyamatosan.

Az új funkciók rendszeres átadásával világosan láthatjuk, mi működik és mire van még szükség a további fejlesztések során, illetve felfedezhetjük, ami felesleges.

Összefoglalva: a termék felfedezése a teljes tervezési folyamat kulcsfontosságú része, jelentősen fellendítheti az összes következő fázist is.