fbpx
Outsource 3.0, ma kiszervezzünk, vagy ne? gabor.magasvari@shiwaforce.com 2022. február 25

Outsource 3.0, ma kiszervezzünk, vagy ne?

Korábban sem volt az insource vs. outsource egy könnyű kérdés, de viszonylag egyszerűen meg lehetett hozni a döntést. Ha a kontroll és a testreszabhatóság volt a prioritás, akkor a belső megoldás, ha a skálázhatóság és a gyors megtérülés, akkor az IT kiszervezése volt a befutó. Mára ez már megváltozott, főleg ha az IT outsource-szolása a kérdés, hiszen a hibrid megoldások, mint a role-leasing vagy a különböző felhő technológiák szintén megjelentek a piacon. Így, hogy már kölcsön is kérhetünk kulcsszereplőket egy-egy projekthez, vagy más eszközein építhetjük ki a rendszereinket, teljesen felkavarodott az ősrégi kérdés. Hogyan válasszunk, kiszervezzük vagy tartsuk bent az IT-t? Melyik éri meg jobban, és milyen szempontokat kell figyelembe venni? Blogcikkünk és az Epic Stories 8. bónusz epizódja segít megtalálni a választ a kérdéseidre!

Az már ma köztudott tény, hogy nincs olyan cég, aki ne szervezne ki valamit, és minél nagyobb egy vállalat, annál szívesebben építi fel házon belül a folyamatait. De ha meglódul a növekedés, vagy ha betoppan egy nagyobb krízis, akkor mindig felmerül a kérdés, hogy a cég alaptevékenységén túli dolgokat érdemes-e házon belül tartani vagy inkább érdemes kiszervezni?

Ez ma már ráadásul bőven nem “pénzkérdés”, nem csak arról szól, hogyan lesz olcsóbb. Az IT terület esetében pedig csavar egyet az egészen, hogy ha ma már minden vállalat szoftvervállalat is egyben, akkor az IT-ra mindenhol “core” tevékenységként kell-e tekinteni? Merre megy ma a világ az ügyfél-beszállító együttműködés fronton? Hoffmann Bence a ShiwaForce vezérigazgató-helyettese szerint ehhez meg kell ismernünk az outsource történetét.

Az outsource 3 szakasza!

Outsource 1.0: Mega Deal – Ha még emlékeztek, akkor a 90-es évek elején az volt a trendi, ha egy nagyvállalat teljes projekteket adott ki, egyetlen egy beszállítónak, akik masszív ezer oldalas specifikációval kivitelezték a nagyszabású terveket. Ahogy Hoffmann Bence is hangsúlyozza: ezzel a módszerrel a cégek legfőbb célja az volt, hogy az innovációs képességeiket növeljék, de közben óhatatlanul a reakcióidejüket csökkentették.

Outsource 2.0: Stratégiai erőforrás kezelés – A kétezres évek elejétől a mega dealek felbomlottak, és több kivitelező szállított az anyavállalat meglévő folyamatainak szem előtt tartásával. Míg a kisebb szállítók a technológiai innovációt és gyorsabb reakciót biztosították, így pedig a vállalatoknak inkább az erőforrások összehangolásával, integrációjával és optimalizálásával kellett foglalkoznia. 

Outsource 3.0 – Az outsource 2.0 és a 3.0 közötti váltás éppen ma is történik. Egyre jobban látszik, hogy a “skálázható integráció” korszaka beér. Éppen a digitális transzformációnak köszönhetően, egyre mélyebb beágyazódás lehetséges a cégek és beszállítóik között. Egyes részfolyamatok helyett már konkrét projektek, termékek vagy akár teljes üzletágak is építhetőek a vállalaton kívül, amik így skálázhatóvá válnak.

A fókusz tehát az ügyfélkapcsolatra, ügyfélélményre helyeződik át, ami így egy biztos alapot ad ezeknek a “külső” folyamatoknak az integrációjához. A beszállítók aktív részesei a belső működésnek, amit tovább erősít a cloud és automatizációs megoldások terjedése.

Azaz, már teljesen észrevétlen, és néha elkülöníthetetlen az, hogy külsős vagy belsős dolgozik az adott projekten. A role-leasing, a team-as-a-service, vagy akár olyan hétköznapi eszközök, mint a zoom integrálása feloldotta az in- és outsource közötti határvonalat, és egyre közelebb kerül a kettő egymáshoz.

Hogyan választottak az insource és outsource között?

Alapvetés volt, hogy nincs egy általános megoldás, minden cégnek az aktuális helyzetéhez kellett viszonyítani, és bár ez elkezdett már átalakulni, a következő pro-contra érvek még mindig megállják a helyüket.

A kiszervezés és a belső fejlesztés közötti ellentétek azonban létrehoztak egy új, modern fogalmat. A korábban is említett outsource 3.0-t, és ezek a hibrid trendeknek legfőbb célja mindkét világból a legjobbat kihozni. Hoffmann Bence viszont felhívja a figyelmet, hogy bár az outsource 3.0 egy optimista képet ad arról, hogyan is lehet a jövőben ezekkel a megoldásokkal menedzselni az erőforrásainkat, a gyakorlatban még mindig sok nehézséggel fogunk találkozni.

A teljes kiszervezés vagy az összes folyamat házon belüli elvégzése egyelőre még mindig csak elmélet. A mai digitális korszak és a Covid megteremtett egy olyan piaci közeget, ahol a skálázható integrációra kerül a hangsúly. Ez azt jelenti, hogy ameddig egy cég termékeket, szolgáltatásokat vagy akár teljes üzletágakat kiszervezhet, addig egy valami mégis belül kell maradjon. Az IT azon része, amely az ügyfélélménnyel foglalkozik, hiszen ez fogja az alapot, az embereket, az eszközöket biztosítani a skálázható integráció számára.

Mit válassz ma? Így alakítsd a beszállítóidat a belső szállítóiddá!

Az outsource 3.0 és a hibrid megoldások közül a legszembetűnőbb a stabil, hosszútávú partnerségek kialakulása. Ezeknél a kapcsolatoknál a szállítási minőség nemcsak lényegesen jobb, hanem kiszámíthatóbb is. Ha nem egy-egy kiszakított projektről, hanem egy folyamatos együttélésről, folyamatos jelenlétről van szó, akkor a megbízott cégek is törekszenek valódi értéket szállítani, de ha nincs ráhatásuk a döntésekre, specifikációkra, vagy ha csak epizódszereplőkként vannak jelen, akkor nehéz ezt az értékáramlást fenntartani.

A ShiwaForce-ban ezt a folyamatot régóta lépésről-lépésre igyekszünk segíteni, és szerencsére vannak jól bevált gyakorlatok és eszközök. Ahogy Hoffmann Bence is hangsúlyozza: egy erős kiépített keretrendszer és egy megbízható vendor menedzsment, létrehozhatja azt az egységes kommunikációt, ami egy belső részlegnél alapvető, de így szabadon válogathatunk a külső szállítók képességei közül, hiszen játszi könnyedséggel integrálhatóak lesznek az előkészített rendszerbe.

Ha szeretnéd azt is megtudni, hogy milyen buktatói vannak még az outsource 3.0-nak vagy hogyan építhetnél te is fel egy skálázható integrációra épülő céget, akkor hallgasd meg a teljes EPIC STORIES adást kedvenc streaming szolgáltatódnál, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk eligazodni a kiszervezések és a belső kivitelezések útvesztőjében között.

Ha végigolvastad blogcikkünket, akkor miért állnál meg itt? Hallgasd meg és kövesd az Epic Stories epizódjait is, melyeket kifejezetten a tanulni és szórakozni vágyó vállalati vezetők problémáihoz igazítottunk, majd változatos és szórakoztató formába öntöttünk.