fbpx
Hogyan spórolhatnánk 520 milliárd dollárt egy egyszerű lépéssel? gabor.magasvari@shiwaforce.com 2021. október 07

Hogyan spórolhatnánk 520 milliárd dollárt egy egyszerű lépéssel?

A válasz nagyon egyszerű: haladunk a korral, és kihasználjuk a modern digitális technológia által nyújtott lehetőségeket. Lecseréljük a hagyományos IT rendszereket, melyeket már-már házi kedvencként kezelünk. Minden szervernek és strukturális elemnek neve van, naponta foglalkozunk velük, javítjuk és újratervezzük őket. Ha sikerül lecserélni a legacy IT infrastruktúrát cloud native megoldásokra, akkor máris olyan magas fenntartási összegektől szabadulhatunk meg, amiről a pénzügyi osztály csak álmodik, és a pozitívumok nem állnak meg a költségvetés javításánál.

Noha a válasz egyszerű, nagyvállalati környezetben mégsem mondhatjuk, hogy könnyű. Vajon lehet-e úgy fejleszteni, hogy ne kelljen mindent újjáépíteni? Szakértőink az Epic Stories podcast keretében felderítik, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a piacon. Tarts velünk te is a felhők közé!

Földházi Csaba, a ShiwaForce Partnerkapcsolati igazgatójának vendége Koczka Dániel, az MKB Digital Zrt. Vezérigazgatója, aki a banki szektor meglehetősen bonyolult infrastruktúrájának hátrányairól, és az ezt egy csapásra megoldó felhőmegoldásokban rejlő lehetőségekről mesél. Beszélgetőpartnere Hoffmann Bence, a ShiwaForce Üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese, aki az évek során testközelből élte át, ahogy eljár az idő a rugalmatlan, több éves lefutású projektek felett, melyek még mindig gyakoriak a piacon.

Vendégeink tapasztalataik alapján átveszik, hogy hol, mennyit és hogyan lehet változtatni úgy, hogy se a kollégák, se a cég érdekei ne szenvedjenek hátrányt.

Mi változott?

A pandémia óriási változást hozott minden vállalat életében, a home office-ba kényszerülés kihúzta a hagyományos IT talajt a cégek alól, és ennek hála Magyarországon pár hónap alatt 5 évnyi digitális fejlődést élhettünk meg. Ez a fejlődés felzárkóztatta a piaci igényeket is a nyugaton már megszokottnak vett tempóhoz. Mindenre sokkal gyorsabban van szükség.

“Ami ma jó egy ügyfélnek, az holnap már nem biztos, hogy megfelelő lesz” – foglalja össze Koczka Dániel

Így csak az tud fennmaradni a piacon, aki agilisan tudja követni annak változásait. Azonban ezt a hagyományos, földi rendszerek rugalmatlanságával hosszútávon képtelenség tartani. Ráadásul 10 év múlva az a szakmunkaerő, aki ezt fenn tudná tartani, már nem a piacon, hanem nagy valószínűséggel nyugdíjban lesz. Ezzel szemben viszont azok a start-upok, amelyek  a modern digitális platformokon nevelkednek, és képesek a dinamikus változások kezelésére, olyan előnyre tesznek szert, amiket a monolitikus rendszerekben bízó nagyvállalatok már nem fognak tudni kezelni. – fejti ki Hoffmann Bence.

Legacy vs cloud native?

A hagyományos on-premise rendszerek végtelenül rugalmatlanok, bővítésük költséges, és az idő nagy részében kihasználatlanul állnak. Ezeknek az infrastruktúráknak a legnagyobb hátránya a dinamikus skálázhatóság hiánya. Egy bizonyos ügyfélszámra, forgalomra tervezték a rendszert, emiatt egy nagyobb terhelésű időszak képes derékba törni a szolgáltatás minőségét és ezzel a vállalat megítélését. Ráadásul a hagyományos megoldások a legdurvább, legsötétebb napra, a maximális terhelésre vannak beállítva. Így az idő 90 százalékában ezek az eszközök valójában haszon nélkül a vállalatok pénzét szívják el.

Ha modern, digitális lehetőségekről beszélünk, akkor a felhő alapú megoldások kell, hogy eszünkbe jusson, hiszen ezek segítségével sokkal gyorsabban, rugalmasabban lehet termékeket létrehozni és terjeszteni. Részünkről nem igénylik a karbantartást, hiszen ezeket a szolgáltató teljeskörűen intézi. Skálázhatóságuknak köszönhetően garantálják a zökkenőmentes, jövőálló működést. Ha nő a terhelés, akkor pillanatok alatt bővíthető a rendszer kapacitása, és ha eljön az idő, amikor a kevesebb több, akkor is lejjebb lehet skálázni.

Ha szeretnéd azt is megtudni, hogyan használhatod ki a modern IT megoldásokban rejlő lehetőségeket? Ha kíváncsi vagy, hogy az in-source vagy az out-source lesz-e a jövő, akkor hallgasd meg a teljes EPIC STORIES adást kedvenc streaming szolgáltatódnál, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk eligazodni a legmodernebb megoldások között.

Ha végigolvastad blogcikkünket, akkor miért állnál meg itt? Hallgasd meg az Epic Stories epizódjait is, melyet kifejezetten a tanulni és szórakozni vágyó vállalati vezetők problémáira igazítottunk, majd egy változatos és szórakoztató formába helyeztünk.