fbpx
Windows a felhőből, három különféle módon ShiwaForce Admin 2021. szeptember 14

Windows a felhőből, három különféle módon

Régóta lehetőségünk van Windowst virtuálisan a távolból futtatni, akár saját infrastruktúráról, akár publikus felhőből. A napokban a Microsoft bejelentette a Windows 365 előfizetéses szolgáltatását is, ezzel hasonlítjuk össze a korábbi megoldásokat.

Egyáltalán, miért van szükség távoli Windows futtatására? Ha szeretnénk ugyanazt a szoftverkörnyezetet bármilyen gépről és bárhonnan elérni, vagy ha MacOS / ChromeOS / Linux fut a gépünkön, és néha szükség van a Windowsra, érdemes lehet a következő megoldások közül egyet választani. Vállalati szinten pedig a gépek menedzselhetősége is fontos szempont lehet.

A felhő szolgáltatások szempontjából megkülönböztetünk privát (saját infrastruktúra, más néven on premise), vagy publikus felhőt (Amazon, Azure, Google Cloud, stb. szolgáltatások). A szolgáltatások szempontjából pedig további 3 kategóriát nevezünk meg:

  • IaaS: (infrastruktúra, mint szolgáltatás)
  • PaaS: (platform, mint szolgáltatás)
  • SaaS: (szoftver, mint szolgáltatás)

A különböző szolgáltatási szinteken más feladataink lesznek, és más az, amit a szolgáltató biztosít számunkra. IaaS esetben például a teljes hálózatot, tárkezelést, szervereket a szolgáltató adja, de az operációs rendszert, a különböző futtató környezeteket, és magukat a használt alkalmazásokat nekünk kell telepíteni, és felügyelni is. A felhőszolgáltatók tipikusan ilyen jellegű szolgáltatásokkal indultak. PaaS esetben már az operációs rendszert és a futtató környezeteket is a szolgáltató biztosítja, csak az adattal és az alkalmazásokkal kell foglalkoznunk. Míg az utolsó esetben már csak is kizárólag használni kell az alkalmazásokat, minden mással a szolgáltató törődik, mint például a GMail esetében.

Nézzük, milyen lehetőségeink vannak, ha Windows szeretnénk felhőből használni!

On Premise

Ebben az esetben egy saját virtualizációs platformon (például VMWare, Proxmox) kell egy új virtuális gépet létrehozni, de nekünk vagy üzemeltető kollégáinknak kell foglalkozni egyébként házon belül a hálózattal, magával a szerverekkel. A virtuális gép létrehozása után fel kell telepíteni egy Windows operációs rendszert, majd akár böngészőből, vagy távoli asztallal elérhetővé válik a gép. Ebben az esetben a Windows licence-ről is külön nekünk kell gondoskodni.

Természetesen ilyenkor van a legnagyobb szabadságfokunk, hiszen minden paraméter állítható, mindenhez hozzáférünk, de foglalkozni kell a távoli eléréssel is, például VPN kapcsolatok kialakításával.

Publikus felhőszolgáltató

Publikus felhő szolgáltatónak az Amazon AWS-t használtam, és azon belül az EC2 virtuális gép szolgáltatást vettem igénybe, mint IaaS megoldás.

Egy varázsló segítségével kiválasztható, hogy milyen verziót szeretnénk telepíteni, mekkora tárhelyre, memóriára, CPU-ra van szükségünk, majd a végén kb. 5 perc elteltével az Amazon automatikusan installálja (egy korábbi lemezképből) a kért példányt. A Windows licence díjat tartalmazza az ár. A géphez remote desktop segítségével férhetünk hozzá, egy felületen generálható jelszóval és az Administrator fiókkal.

Az EC2 gép ára t2.small méretű gép (1vCPU, 2GB RAM) esetén írországi régióból: $0.034 / óra + kimenő adatforgalmi díj az első 1 GB után $0.09 per GB. Ez alapján a havi díj $24.5 körül van adatforgalom nélkül.

Windows 365

És végül a Microsoft legújabb megoldása, az előfizetéses Windows. 2021. augusztus 2-től mindenki számára elérhetővé vált a Windows 365 Cloud PC, mely már inkább egy PaaS megoldáshoz hasonlítható, mert egy kattintással azonnal elérhetővé válik a felhőből (Azure) futtatott operációs rendszerünk.

Itt is többféle árat befolyásoló konfiguráció (CPU, RAM, tárhely) közül választhatunk, de utána a Microsoft 365 szolgáltatásaihoz hasonló módon osztható ki a licenc, és ha egy olyan felhasználóhoz rendeljük hozzá, aki egyébként Office előfizetéssel is rendelkezik, akkor a gépre való telepítés után az is automatikusan elérhető lesz. Árazást tekintve, a legkisebb verzió:  (1 vCPU, 2 GB RAM, 64 GB tárhely) $24.00/hó/felhasználó. A Windows licenc díjat tartalmazza az ár, sőt további $4 kedvezményt kaphatunk a hibrid licence kezelés esetén, abban az esetben ha a lokális gépünkön is Windowst használunk. Erre verzióra is fel tudtam telepíteni az Office-t, bár hivatalosan csak a webeset ajánlják rá.

Nagyon tetszik, hogy böngészőből is lehet a géphez csatlakozni, és meglepő volt, hogy már a legkisebb konfiguráció (1 vCPU, 2GB RAM) mellett is élvezhető volt az Office használata. Ez annyiból érthető, hogy ez a Windows verzió egy kifejezetten erre a célra optimalizált Windows 10 Enterprise, nincsenek benne a Home editionból megszokott előretelepített programok.

Bármelyik megoldást is választjuk, a végeredmény ugyanaz: egy felhőből futó, bárhonnan és bármikor elérhető Windows.