fbpx
Miért mondja a cégek 74 százaléka, hogy felhő valódi versenyelőnyt biztosít a csapatainak? gabor.magasvari@shiwaforce.com 2020. október 26

Miért mondja a cégek 74 százaléka, hogy felhő valódi versenyelőnyt biztosít a csapatainak?

4 felhős előny, ami segít egy jövőbiztos csapat működésében

Tíz évvel ezelőtt a felhőbe költözés arról szólt, hogy a versenyelőnyre tegyünk szert a piaci környezetünkben – ma már nem. Most sokkal inkább arról van szó, hogy lépést tartsunk a mezőnnyel, és az ügyfeleknek illetve az alkalmazottaknak folyamatosan szállítsuk a szolgáltatásokat, amelyekre számítanak.

Valójában a szervezetek 74 százaléka szerint a felhő valamilyen előnyt jelent számukra, és 2020 végére a szakértők azt jósolják, hogy a vállalati projektek 83 százaléka a felhőben lesz. Ha nálunk nem, azzal a lemaradók mezőnyébe kerülnek embereink. 

Nézzük, hogyan teheti jövőállóvá a felhő csapatainkat: 

1.A felhő azonnali hozzáférést biztosít a legújabb verziókhoz, funkciókhoz, a biztonsági frissítésekhez és a hibajavításokhoz

Ha a szoftvereidet és rendszereidet helyben futtatod, minden alkalommal, amikor egy új verzió megjelenik, manuális frissítésre van szükség. A felmerülő költségek ebben az esetben az informatikai csapatra hárulnak, akiknek mind időre, plusz erőforrásra, mind költségvetésre van szükségük a változtatások végrehajtásához, ez kihatással lehet az egész szervezetre.

Ha évente csak párszor frissülnek a rendszerek, minden egyes frissítés sok új funkciót hoz be egyszerre, így jóval nagyobb az esély arra, hogy váratlan hibák jelennek meg és már a diagnózis is hosszú folyamat. A javítás pedig három-hat hónapig is várathat magára, a következő frissítésig is kitarthat akár.

A felhővel viszont a kiadások lehetnek kicsik és nem szükségszerűen a teljes felhasználói bázisra kell kiengedni élesben. Ez azt jelenti, hogy ha valami nem stimmel, akkor a változtatást könnyű visszafejteni, és hatása korlátozott. Ahelyett, hogy három hónapot várnánk a következő kiadásra, hogy kijavítsuk a rendszerhibát, a csapatoknak megvan a lehetősége az azonnali korrigálásra. Az ügyfelek visszajelzései így gyorsan megvalósíthatók, folyamatosan javítva a rendszert.

Mivel az új funkciókat rendszeresen és kis tételekben is bevezethetjük, csapatainknak könnyebb lépést tartaniuk a változásokkal, ahelyett, hogy évente többször jelentősen át kellene képezniük magukat. Ez nemcsak a csapat versenyképességét javítja, hanem azonnali hozzáférést is biztosít számukra a legújabb funkciókhoz és lehetővé teszi a gyorsabb működést.

2. A felhő segít priorizálni a kreatív és stratégiai feladatokat

Szoftverünk és termékeink helyi tárolása mindig több időt igényel a technikai csapatok részéről. A frissítések és a biztonsági javítások rendszeres időbeli elkötelezettséget igényelnek. Ráadásul minden nagyobb incidens és az esetenként éjszaka közepén zajló problémaelhárítás teljes mértékben az informatikai csapat vállát nyomja.

A felhő használatával minden ilyen jellegű extra munka kiszervezhető, ami azt jelenti, hogy a hibajavítások, a problémák és a nagyobb incidensek kezelése a felhőszolgáltató felelősségi körébe tartozik. Így az informatikai csapatunk megszabadul a fárasztó, időrabló feladatoktól, például új szerverek telepítésétől, hibakezeléstől vagy problémamegoldástól és ehelyett az üzleti tevékenységéhez elengedhetetlen, egyedi stratégiai és kreatív munkára összpontosíthat.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb informatikai csapat már jelenleg is túlterhelt. Egy tipikus belső IT support csapat átlagosan 500 hibajegyet kapnak havonta, és ezek megoldása általában több mint 24 órát vesz igénybe – derül ki a Zendesk tanulmányából. A Forbes szerint a túlterheltség az első számú oka annak, hogy az alkalmazottak előbb vagy utóbb kiégnek és kilépnek cégektől.

A szerverek, az üzemidő, a frissítések és a biztonsági javítások támogatásának kiszervezése az informatikai csapattól a felhőszolgáltatóhoz felszabadítja a csapatot és lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban reagáljanak más kérésekre. Ez segít a kiemelkedő tehetségek megtartásában és motiváltságának megőrzésében.

3. A felhő támogatja a nem technológiai csapatok munkáját is

Felhő nélkül minden változtatásnak – legyen az biztonsági frissítés, új funkció vagy nagyobb számítási teljesítmény – át kell mennie az informatikán. Ez nem csak a technikai csapatot terheli, de lelassítja a többi csapat munkáját is.

A felhő, az olyan funkciói által mint az automatikus skálázhatóság és az azonnali biztonság, valamint a funkciófrissítések rendkívüli gyorsaságot és sokkal nagyobb szabadságot ad az IT csapatok számára.

Tanulmányok rendszeresen azt mutatják, hogy az alkalmazottak és a csapatok folyamatos technológiai és vezetői támogatása szorosan összefügg a munkateljesítménnyel, az elégedettséggel és a megtartással. Tehát a felhőben rejlő előnyök széleskörű hatással bírnak, felhatalmazva a csapatokat a lehető legjobb munka elvégzésére, autonómiát, munkával való elégedettséget és magabiztosságot biztosítanak a kitűzött célok elérése és a kreatív megoldások kidolgozása érdekében.

4. A felhő egyszerűsíti a csapatok távoli munkavégzését

A COVID-19 járvány megtanított minket, hogy a távmunkára gyorsan átállás képessége döntő fontosságúvá válhat.

A felhő nélkül működő vállalatok számára a távmunkára való átállás igencsak bonyolult. Az installációk távolról is elérhetők, de a biztonság fenntartása a hozzáférés engedélyezése mellett a jelszavak, a tűzfalak, a VPN-korlátok számos megoldandó kérdést és problémát vetnek fel.

Ezzel szemben a felhőmegoldások bármilyen internetkapcsolattal bárhonnan elérhetők, miközben a felhőbiztonságot a távmunkát is figyelembe véve tervezték meg eredendően már.

Még jobb, hogy ugyanazok az előnyök, amelyek lehetővé teszik az alkalmazottak számára, hogy távol dolgozhassanak – akár teljes munkaidőben, akár munkaidőn kívül egy sürgős probléma esetén – szintén megkönnyítik a távoli csapatok támogatását.

Még több szakmai tartalomra vágysz? Csatlakozz közösségünkhöz és rendszeresen megosztunk veled jó gyakorlatokat, eszközhasználati tippeket és trükköket küldünk neked, tájékoztatunk legújabb webinárjainkról, szakértői cikkeinkről, üzleti és fejlesztői podcastjeinkről és kedvezményes képzéseinkról.

CSATLAKOZOM