fbpx
Automatizáljuk, amit csak lehet, akár programozás nélkül! ShiwaForce Admin 2018. augusztus 08

Automatizáljuk, amit csak lehet, akár programozás nélkül!

A nyílt, bárki által használható API-k (Application Programming Interface), és az OAuth azonosításnak hála egyre több szolgáltatás teszi lehetővé, hogy rendszereiket más rendszerekből, saját programunkból is elérjük. Ugyanakkor több olyan szolgáltatás is megjelent a piacon, ami a lehető legtöbb külső szolgáltatóval integrálódik és lehetővé teszik, hogy programozói tudás nélkül, néhány kattintgatással összekössük őket.

Legutóbbi cikkünkben az IFTTT szolgáltatást mutattuk be, melynek segítségével például egy banktól érkező SMS-t feldolgozva gyűjthettük kiadásainkat egy Google Táblázatba. Az IFTTT nagy népszerűségnek örvend, leginkább a közösségi média felületek kapcsán, hiszen nagyon egyszerűen beállítható vele például az, hogy ha postolunk egyet Facebookon, a postunk megjelenjen Instagramon is.

Komolyabb integrációkra azonban nem az IFTTT-t érdemes használni, hanem egy már szintén régóta piacon lévő szolgáltatást, a Zapiert. A Zapier több mint 1000 külső szolgáltatóval teszi lehetővé az integrációt.

A Zapier használata során ún “zap”-eket kell létrehoznunk.

 

JIRA issue-ból Google táblázat

A továbbiakban  bemutatom, hogyan lehet létrehozni egy olyan Zap-ot, melynek segítségével egy JIRA issue név és leírás mezői automatikusan egy Google táblázatba kerülnek.

Ehhez a megjelenő listában ki kell választani két általunk kedvelt szolgáltatást, (esetünkben a JIRA és a Google Spreadsheet) és lent a kívánt irány mellett az “Use this Zap”-re kattintani:

Ezt követően a varázsló végigvisz minket a folyamaton, melynek során minkét kiválasztott szolgáltatásba be kell jelentkeznünk. Ezt követően a rendszer felkínálja, az elérhető események listáját. Jelen esetben a JIRA-ban aaz “Create new JIRA issue”, a Spreadsheet-ben az “Add new row” események lesznek ezek.

 

A legérdekesebb és leghasznosabb az egész szolgáltatásban az, hogy az egyik rendszerben kiajánlott mezők, a másik rendszerben egy-egy megfeleltetéssel egyszerűen megadhatók.

Miután a cél táblázatban létrehoztam az oszlopokat, a JIRA Name és Description mezőit hozzárendelem a táblázat két oszlopához:

A folyamat végén lehetőségünk van kipróbálni, hogy minden megfelelően működik és lefuttathatunk egy teszt eseményt, majd ezután kapcsoljuk be a Zap-et. Lássunk csodát! Létrehoztunk egy új JIRA taskot, ami a kiválasztott mezőkkel együtt  meg is jelent a táblázatunkban!

A Zapier egyébként fizetős szolgáltatás, de otthoni használatra a 15 percenkénti futás, az 5 Zap és a havi összes 100 esemény elegendő lehet. A szolgáltatás használatával a legkülönbözőbb rendszereket kapcsolhatjuk össze, a Slack, a WordPress, az Instagram, a Mailchimp, a Dropbox vagy az Office365 is a támogatott alkalmazások között szerepel.