fbpx
Hogyan legyünk tesztautomatizálási szakértők egy nap alatt? ShiwaForce Admin 2018. július 05

Hogyan legyünk tesztautomatizálási szakértők egy nap alatt?

Ha kliens oldalon futó kódon automata teszteket szeretnénk futtatni, akkor számos megoldás van manapság. Ha már eleget bújtuk a JAVA kódot és a cookbook-ból sem tudunk már egyszerű tesztesetet kifőzni, akkor épp itt az ideje egy gondolat erejéig bezárni az Eclipse-t, és megnézni, hogy – az eddig jól beváltak mellett – van-e még alternatíva.

A Katalon-ra épp így találtunk rá. Elég volt csak azt a három szót beírni a Google-be, hogy „test automation recorder”, és már az első találat után be is fejeztem a keresést.

„A legjobb automatizált megoldás a szoftvertesztelő csapatnak”

Ezzel a szlogennel kínálja magát a Katalon Studio névre keresztelt, ingyenesen letölthető teszteszköz.  

Szükségem volt egy olyan Selenium Ide-hez hasonló alkalmazásra, ami kényelmes, karbantartása és paraméterezése egyszerű, jól riportál, olcsó és ami a legfontosabb: minél hamarabb eredményt, azaz tesztesetek sokaságát lehet benne előállítani. Telepítettem a Katalont, és azt vettem észre, hogy csak pipálgatom ki a szempontokat. Mindent tud, amire adott pillanatban szüksége volt a cégnek.

Regisztráció és telepítés után már is használható (bármely OS-en). Miután létrehozunk egy projektet benne, a Katalon előállítja a könyvtárszerkezetet, amit innentől használni fogunk.

Na és most hogyan tovább? Azt azért ne várjuk el tőle, hogy meg is írja helyettünk a teszteseteket vagy várjunk csak… de bakker, konkrétan ezt csinálja! (kis költői túlzással természetesen)

Ha hozzáadunk egy TC-t (Test Case), akkor máris elérhető lesz a recorder funkció, ami csak annyit kérdez tőlünk, hogy melyik oldalt nyissuk meg, és azt milyen böngészőben? Majd ezt követően minden kattintásunkat rögzíti, ráadásul egy panelen követni is lehet, hogy mit is csinálunk. Mentést követően egyből vissza is tudjuk játszani. Már ezen a ponton óriási sikerélmény van, még a végén tesztautomata szakértők leszünk délután 5-re.
Csak ne ilyen gyorsan! Máris azt tapasztaljuk, hogy a könyvtárunkban megjelentek mindenféle objektumok. Egyből realizáljuk, hogy nyilván nem jó így, mert kupi van, satöbbi… Minimális homokozást követően elég hamar ki lehet ismerni a logikusan felépített könyvtárszerkezetet és funkciólistát, amit kínál. Észre sem vesszük, hogy az ismerkedési céllal létrehozott projektünk máris egy élessé változott, mert annyira jól lehet benne haladni, hogy felesleges újrakezdeni. Na ezen a ponton már érezzük, hogy ez jó irány.

„És tudja!!!”

  • Alapból realizálja a gépünkön telepített valamennyi böngészőt. Így felvenni és futtatni is tudunk rajtuk teszteket.
  • TIPP: Kiderült, hogy a FireFox a legjobb barát az automaták által vezérelt böngészésben! Úgy tűnik, hogy a sok éves munka, amit a Slenium-mal közösen végzett a FF, nem veszett kárba. Én már default-ból a FF-ot használom.
  • Lehet futtatni headless is. (Máris cikáznak a gondolataink…)
  • És igen, jól gondoltuk, még CMD módban is indítható, sőt elérhető egy Build CMD menüpont, ahol lehetőségünk van összekattintani az igényünket, és a végén generál nekünk egy CMD parancsot. (Automatán fogom futtatni az automatát!? Igen… eszembe is jutott a gif, mikor egy robot nyomja meg a Google re-capcha-t )

  • Android és iOS-en is tud felvenni és futni. Na mondjuk ezzel nekem pont nem adta el magát. Véleményem szerint sosem szerencsés, ha csak emulált eszközökön tesztelünk, mert így nem lehetünk biztosak benne, hogy az implementáció a natív eszközökön hogyan viselkedik majd. Ezért használunk pl. mi TestFarm-ot a Shiwan belül, de erről már írtunk egy korábbi cikkünkben.

Ezek mellett már számos eszközzel integrálódott. Tényleg csak a rend kedvéért: Jenkins, GIT, JIRA, and qTest…
Ezek közül talán a GIT-nek örülök a legjobban. Mi a Shiwán belül ezt használjuk a forráskódjaink menedzselésére, így a kezdeti homokozást követően hamar fel is toltam a megfelelő repo-kba a megírt tesztjeimet. Manapság pedig akár többen is tudunk tesztet írni egy projekten. Természetesen itt már figyelni kell a GIT által ajánlott helyes commit metodikákra.

Ha már megveregettük a saját vállunkat, és mi már tudjuk, hogy gyors és eredményes teszteket tudunk írni és futtatni, akkor mutassuk is meg valakinek.

Nézzük meg a report lehetőségeket

Itt alapvetően három lehetőséget kínál a Katalon.

1. Katalon-on belül elérhető „Reports” menüpont

Ez leginkább csak nekünk ad gyors visszacsatolást. Nem ezzel fogjuk elkápráztatni a menedzsmentet vagy az ügyfelet. De nekünk óriási segítség.

Miután lefuttatunk egy tesztkört (Test Suite), akkor a baloldali könyvtárak között a „Reports” alatt jelenik meg az időbélyeggel ellátott eredményünk. Láthatjuk a lefutott testesetek listáját és azok státuszát (Test Cases Table). Ha rákattintunk egy tesztesetre, akkor előjön a „Test Case’s Log”, ami részletes információval szolgál az egyes lépéseket illetően, azaz itt azt is megtaláljuk, hogy az egyes lépések konkrétan miért nem voltak sikeresek, ha volt ilyen. A „Summary” alatt a tesztkörre vonatkozó részleteket találjuk: mikor indítottuk, mennyi futott le sikeresen és milyen környezeten. Az információs blokkban pedig további részleteket, valamint hiba esetén még screenshoot-ot is találunk.  

2. Project Settings alatt elérhető Email menüpont

Na ez már valami! A projektbeállításokon belül az Email alatt lehet definiálni, hogy a lefutott Test Suite után ki kapjon levélben értesítőt, benne a már említett valamennyi adattal. Ha beszereztük mail server beállításhoz szükséges paramétereket, akkor még összekattintgatjuk, hogy ki kapja a levelet és milyen tárggyal, és már majdnem kész is.

A „Template” menüpont alatt pedig a levelünk a sablonját tudjuk testre szabni. De annyira korrekt, hogy már az alap állapot is tökéletes. Én a képet cseréltem le, meg átírtam a szövegeket.

 

A kiküldött levélvben pedig csatolmányokat is definiálhatunk. Ezt szintén az „Email” menüpont beállításainál tudjuk bepipálgatni.

Én csak a PDF fájlt szoktam kiküldeni, az bőven elegendő a menedzsmentnek.

3. Katalon Analytics (Beta)

Van lehetőségünk online is követni a lefutásk eredményét. Az analytics.katalon.com címen találjuk meg a felületet, amelyre ugyanazzal a loginnal be is tudunk lépni, amit létrehoztunk az első lépésnél. Ha szinkronizáljuk a Katalon Studiot ezzel a felülettel, akkor megjelennek a csillogó diagrammok, logok és képek a tesztjeinkről.

Ez már annyira jó, hogy már nem is kell. ☺ Ezt például én már tényleg nem használom, annyi információt ad, hogy a lényeget kicsit el is veszítjük. De ízlés kérdése…

A Katalont azoknak ajánlom, akik gyors visszacsatolást szeretnének kapni a szoftverük állapotáról minden release után. Mivel end2end folyamatokat támogat leginkább, így a frontend működés mentén meg tudjuk szólítani a háttérrendszereket is. Azaz, ha a tesztjeink sikeresen lefutnak, akkor kijelenthetjük, hogy minden komponens, amit érintettünk, sikeresen kitelepült és működik.

Az eszköz segítségével tehát tényleg hipp-hopp tesztautomata szakértővé válhatunk, és ez nem is túlzó kijelentés.

Neked mi a célod a kliens oldalon futó alkalmazás tesztautomatájával? …a választ a Katalon meg fogja tudja adni.