fbpx
Vállalati infrastruktúra az Amazon Web Service-ben (AWS) gabor.magasvari@shiwaforce.com 2015. szeptember 02

Vállalati infrastruktúra az Amazon Web Service-ben (AWS)

Bevezető

Amazon Web ServiceNagy fába vágtam a fejszémet, amikor arra gondoltam, hogy cikksorozatot készítek az Amazon Web Service-ről, márcsak azért is, mert egy aránylag új technológiát szeretnék bemutatni, amely még a jelenleginél is jelentősebb mértékben meg fogja határozni a vállalati informatikát a jövőben – és nagyon széles spektrummal rendelkezik. Ezen felül úgy szeretném mindezt prezentálni, hogy mind az üzleti, mind pedig a technikai felhasználóknak is egyaránt hasznos és érthető információt tudjunk nyújtani.

A cikksorozatnak több apropója is van. Az első az, hogy már elegendő tapasztalatot gyűjtöttünk, amely megosztható már másokkal is – saját infrastruktúránkban már jó ideje használjuk az AWS-t. A második a ShiwaForce.com életében egy jelentős lépés: azon dolgozunk, hogy hivatalosan is Amazon Web Service partnerek legyünk. A harmadik pedig az, hogy Magyarországon elsőként, egy felsőoktatási intézményben féléves képzést indítunk Amazon Web Service témában.

Felhő történelem

Csak röviden összefoglalva: a cloud computing nagyjából egy idős az internettel, illetve a hálózatok jelentős részével. Ha a definícióját nézzük a Wikipedia szerint, akkor erőforrásokat (számítási kapacitás, tárhely például) vagy szolgáltatásokat (alkalmazások vagy alkalmazások által használt kiszolgáló technológiák) juttatunk el egy központi helyről egy helyi (vállalati) szintre, vagy a interneten keresztül más felhasználók számára. A cloud computing élettörténetében két szolgáltatót érdemes megemlíteni, akik a fejlődésben nagy szerepet játszottak. Az első a SalesForce.com volt, amely nagyvállalati alkalmazást indított az interneten keresztüli eléréssel (emlékszem, 2002-ben még másik munkahelyen az első magyarországi felhasználói voltunk a rendszernek). A második természetesen már az Amazon volt, amely saját kiszolgálói infrastruktúrájának felépítése közben szerzett tapaszatalataiból alakította ki az Amazon Web Service-t.

Amazon Web Service

Az Amazon Web Service, mint szolgáltatás ténylegesen 2006-ban indult. Alapjait már 2003-ban lefektették, amikor egy vízió formájában előterjesztették a jelenleg is masszív fejlesztés alatt álló szolgáltatásportfoliót.

Amazon Web Service - Gartner 2015 MQ

Amazon Web Service – Gartner 2015 MQ

Az első szolgáltatás 2004-ben már elérhető volt, ez a Simple Queue Service (SQS) volt. 2007-ben már több mint 180 000 fejlesztő használta a rendszert, és végül 2010-ben a teljes Amazon beköltözött az AWS-be. Az azóta is töretlen fejlődés során olyan intézmények és cégek „költöztek” be az Amazon Web Service-be, mint a NASA, CIA, Netflix és a Pinterest.

Jelenleg az AWS a vezető szolgáltató a szektorban (a Gartner 2015. májusában közzétett kutatása szerint is). Az Amazon Web Service árbevétele nagyjából megegyezik az utána jövő másik 40 cég árbevételével – legalább is a cloud computing részt figyelembe véve, ugyanis olyan cégeket előz meg ebben, mint a Microsoft, Google, IBM és a többiek. Szolgáltatói infrastruktúrája pedig tízszer nagyobb, mint az utána következő többi 14 cégnek összesen (ide is beleértve a fenti cégeket).

A folytatásban

A következő cikkekben át fogjuk tekinteni az elmúlt 12 évben felépített nemzetközi infrastruktúrát, ezen belül a regionális központokat és az availability-zone-okat, valamint a szolgáltatási portfólió egyes elemeit is – szem előtt tartva a vállalást: érthetően, üzleti és technikai felhasználóknak egyaránt, gyakorlati példákkal alátámasztva.