fbpx
Jira-Bitbucket integráció mesterfokon ShiwaForce Admin 2021. január 08

Jira-Bitbucket integráció mesterfokon

A Jira Software feladatkezelő kiválóan alkalmas arra, hogy rögzítsük benne a lefejlesztendő Epic-eket, a hozzá tartozó User Story-kat, majd az egyes fejlesztői Sub-taskokat. A Bitbucketben pedig az egyes kódbázisok (repository-k) létrehozása után a változásokat követve lehetőségünk van a forráskód tárolására, menedzselésére, review-jára és akár böngészőből történő szerkesztésére.

A két rendszer önmagában is működőképes, ám igazán akkor akkor aknázhatjuk ki a legtöbb lehetőséget, ha az integrációkat is kihasználjuk. Az ebben a cikkben leírt működésnek előfeltétele, hogy kialakítsuk az adminisztrátori felületen a két alkalmazás közötti Application Link-eket, melyről Server Edition esetén részletesen itt lehet olvasni: https://confluence.atlassian.com/bitbucketserver/linking-bitbucket-server-with-jira-776640408.html,

Cloud verziók esetén pedig itt: https://support.atlassian.com/bitbucket-cloud/docs/connect-bitbucket-cloud-to-jira-software-cloud/ 

Nézzük az integráció különböző lehetőségeit!

Commit-task integráció

Az első, és legegyszerűbb integráció hogy egy git commit-ot össze tudjunk linkelni egy Jira taskkal. Ehhez gyakorlatilag semmi mást nem kell tennünk, mint a git commit üzenetben a Jira task azonosítóját első helyre be kell írnunk. A lenti példában a commit message-be elhelyeztük a “DEMO-1” szöveget: 

Ennek köszönhetően a Jira-ban automatikusan megjelenik a “Development” szekció és ott listázásra kerülnek a kommitok. Ha itt a “3 commits” szövegre kattintunk akkor pedig visszakerülünk a Bitbucket megfelelő forrásrészletéhez.

Branch létrehozása Jira-ból

Az integrációnak köszönhetően egy taskból vagy story-ból is indíthatunk új git branchet:

Workflow trigger események a Bitbukcket segítségével

Arra is van lehetőség, hogy a Jira Workflow-ban a Bitbucket által biztosított trigger eseményeket állítsunk be az egyes lépésekhez, így például beállítható, hogy ha a fejlesztő a fent leírt módon egy új branchet hoz létre egy story-hoz akkor a workflow-ban automatikusan lépjen át a TODO állapotból az INPROGRESS állapotba:

Jira taskok mozgatása és kommentelés commit üzenetekből

És végül az egyik leghasznosabb funkció, hogy a Bitbucket “Smart Commits” funkciójának köszönhetően a commit üzenetbe további speciális kulcsszavak beírásával commentet fűzhetünk a Jira taskhoz, workflow műveletet hajthatunk végre, de akár worklog könyvelést is beállíthatunk.

Például az itt látható commit üzenet a DEMO-2 taskot átmozgatja a “Selected for development” állapotba, és commentet is ír hozzá “Szép munka” üzenettel:

A Smart Commits funkcióról bővebben:

https://support.atlassian.com/bitbucket-cloud/docs/use-smart-commits/