fbpx
SAFe 1+1, agilis skálázás káosz nélkül! gabor.magasvari@shiwaforce.com 2022. április 06

SAFe 1+1, agilis skálázás káosz nélkül!

Ennek a cikknek a célja egyszerű: segíteni azokat a vezetőket, akik részt vesznek benne, vagy már tervezik az agilis transzformációt, akik meg akarják tudni, hogy mi következik az első agilis csapat után. Bár a bejegyzés minden kérdésedre nem tud majd választ adni, abban garantáltan a segítségedre lesz, hogy letisztuljon a skálázhatóság fogalma, típusai, és számos kiemelkedő forrást ad, hogy biztonságosan emelhesd a következő szintre vállalatod.

A Saab repülőgépgyártó részlegén jelenleg több mint száz agilis csoport dolgozik a Gripen vadászrepülőgép szoftverén, hardverén és törzsén, egy háromszázmillió dolláros terméken, amely nemcsak kinézetében, hanem összetettségében is robosztus. Egy ilyen masszív projekt esetében az ember azt gondolná, hogy rengeteg erőforrásra van szükség a számtalan különleges szakterületeken dolgozó csoport koordinálásához és a felmerülő problémák megoldásához. A Saab azonban elérte, hogy a JAS 39 Gripen a világ legnagyobb költséghatékonyságú vadászgépévé váljon. Hogy hogyan, arra válaszolunk a cikkben. 

Scale up

Ma már egyre többen ismerik fel az agilis csapatok erejét és vágnak bele ezek kialakításába. Az első bevált team után már akár az egész vállalat transzformációjáról, akár az első és második csoport munkájának összehangolásáról van szó, felmerülhet a kérdés: hogyan tovább? Első lépésként el kell dönteni, hogy saját megoldást dolgozol ki, vagy már kipróbált, tulajdonképpen a bolt polcain lévő módszertanok közül választod ki a vállalatodnak megfelelőt. Az előbbinek megvannak az előnyei és hátrányai is, hiszen amíg egy teljesen testreszabott, egyedi rendszert építesz, teljes kontrollal, nem lesznek meg azok a kijárt ösvények, amik egyértelmű választ adnának a felmerülő kérdésekre.

The SAFe bet

A LeSS és a Nexus mellett az egyik legismertebb megoldás a Scaled Agile Framework, aminek egyik erőssége, hogy könnyen alkalmazkodik a tradicionális vállalati kultúrához is, így nem kell újragondolni a teljes cégfelépítést. 

Mikor a világ egyik legnagyobb szállítmányozó cége, a FedEx szembetalálta magát a pandémia alatt megnövekedett rendelésszámokkal, akkor egyértelmű volt, hogy ez egy olyan váratlan kihívás lesz, ami óriási lehetőséget is kínál. A kérdés csak az volt, hogy ki tudják-e használni? A FedEx innovációért felelős agilis csapatai gőzerővel dolgoztak és SAFe módszerei lehetővé tették, hogy a dolgozóik home office-ba vonulása mellett a kapacitásaikat is növeljék. 

A SAFe bizonyított, könnyen skálázható és konfigurálható, függetlenül a szervezet méretétől, iparágától vagy összetettségétől. Világszerte több mint egymillió szakember és 20 000 vállalat bízik a SAFe-ban, ráadásul az hazai vállalatok számára ugyancsak elérhető, hiszen itthon is számos kivitelező partner támogatja az agilis csapatok számának skálázását.

SAFe morning everybody

Az agilitás skálázása (SAFe – Scaled Agile Framework) egyszerűen definiálható: legyen több agilis csoportunk. A kulcs azonban az, hogy miközben emeljük a csapatok számát egyről kettőre, majd tízre, százra és így tovább, a vállalatban ki is kell terjesztenünk az agilis gondolkodásmódot. Meg kell találni a módját annak, hogyan használjuk a csapatok csoportjait a nehéz projektek kivitelezésére. Ezt pedig a Saab Aeronautics a Gripen gyártása során tökéletesítette. 

 

A Saabnál reggel 7:30-kor minden frontvonalbeli csapat 15 perces gyűlést tart, hogy kijelölje a problémákat, amelyek egy részét nem lehet a csapaton belül megoldani. Ezután 7:45-kor a komplex nehézségeket átadják a csapatok csoportjának, amelyekben a vezetők egyaránt a problémák megoldásán vagy továbbküldésén dolgoznak. És így tovább, amíg 8:45-kor a felsővezetésnek is van egy listája a döntő fontosságú problémákról, amelyeket meg kell oldani, hogy a fejlődés ütemét pályán tartsák. Ez egy tiszta kép, amelyet minden vállalatvezető szeretne: minden szakasz megoldja a saját problémáit, vagy az adatok tisztán áramlanak a szervezeten keresztül, amíg el nem jutnak egy olyan személyhez, aki orvosolni tudja őket. 

Hova tovább? 

„Legyenek nagyobb agilis csoportok” – ez egyszerűen az agilitás skálázásának egy definíciója, amely elsősorban a nagy vállalatok közös tapasztalatain alapul, és sok cégnél működött, ilyen például az Amazon, a Bosch, a Dell, a Facebook, a Google, a Lego, a Microsoft, a Netflix, a Riot Games és még számtalan más vállalat. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy miközben az eredmények a fenti példák mindegyikében csodálatosak voltak, az átalakítás módja eltérő volt: a megközelítés, a hatás vagy akár a definíciók tekintetében is. 

A skálázható agilitás lehetővé teszi a csapatok számára, hogy hatékonyan, kiemelkedő sebességgel dolgozzanak. De egy másik megközelítés, az Agile Enterprise lehetővé teszi, hogy az agilis kollégák szimbiózisban és együttműködve dolgozzanak a vállalat teljes egészével sprintek valamelyik pontján felmerülő problémák megoldása érdekében. 

Agilitás nagyban 

Az Agile Enterprise nem a csoportok összehozásának egy módja, hanem a kiegyensúlyozott munkamódszereknek egy olyan formája, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen szervezet hatékonyan és kiszámíthatóan működjön, és egyúttal lehetővé teszi a váratlan lehetőségekben rejlő potenciál kihasználását. Valójában ez az agilis forma olyan szintű, amelyet a hagyományos SAFe-stratégiák már nem is érnek el. Ebben a szakaszban az irányítás nem kívánja már elkülöníteni az agilis csoportokat a vállalkozás többi részétől, de nem is próbálja az agilitást minden területre ráerőltetni. 

Egy ilyen vállalat felépítése számos pillérre támaszkodik, miközben megvannak az egyedi nehézségei is, mind a felépítésében, mind pedig a fenntartásában. Ezekben most nem tudunk elemében elmélyülni, azonban ha szeretnél részletesen az agilitás előnyeiről és hátrányairól is olvasni, akkor javasoljuk fenti példák forrását, a Csináljuk jól az agilitást – transzformáció káosz nélkül! című könyvet. 

Mérettől függően… 

Az agilis módszer kibontakozása olyan gyors utat járt be a Fortune 500-on keresztül, hogy sok ember még mindig azt hiszi, hogy az agilitás az IT vagy a nehéz fiúk játéka. Ez azonban nem igaz, és a mai, folyamatosan átalakuló piacon egyértelmű, hogy az agilis tempó és a sokoldalúság a kis, fejlődő ügynökségek számára is elengedhetetlen. Nagy agresszív előnyt jelent egy vállalkozás létezésében, ha megőrizheti azt a belső, működési tempót és progresszív képességet, amely lehetővé tette számára, hogy a kezdet kezdetén megszakítsa a versenyt, még azért is, mert növekszik.

Egy nagyvállalatnak azonban nincs meg a lehetősége arra, hogy a nulláról induljon, és az agilitást progresszív és észrevehetően hajlékony folyamatokba építse, így a legegyszerűbb, ha a teljes átalakulás kínál megoldást.

Ha szeretnéd azt is megtudni, hogy valóban neked való-e az agilitás, ha kíváncsi vagy, hogy ha benne leszel, vagy ha már benne vagy, akkor hogyan lehetne jobban csinálni, akkor gyere el hibrid szemináriumunkra! A Csináljuk jól az agilitást – transzformáció káosz nélkül! című könyvet és Magyarország egyik legnagyobb bankjának transzformációs tapasztalatait edzett előadóink segítségével április 26-án össze is foglaljuk és a benned felmerülő szervezetspecifikus kérdésekre is választ adunk.

Ha végigolvastad cikkünket, akkor miért állnál meg itt? Hallgasd meg az Epic Stories epizódjait is, melyeket kifejezetten a tanulni és szórakozni vágyó vállalati vezetők problémáihoz igazítottunk, majd változatos inspiráló és könnyen fogyasztható formába öntöttünk.