fbpx
Stratégiai tervezés agilis szemüvegben gabor.magasvari@shiwaforce.com 2020. szeptember 21

Stratégiai tervezés agilis szemüvegben

Mit jelent az „agilis” stratégiai tervezési folyamat?

A portfólió szint feletti tervezés központi szerepet játszik abban, hogy az üzleti vállalkozások teljes üzleti modell szintjén képesek legyenek megfelelően reagálni a változásokra. A magasabb szintű tervezés működtetésében segít a Scaled Agile Framework (SAFe), ami a Lean-elvek mentén működő nagyvállalatok számára egy sokszorosan bizonyított keret. És mitől lesz biztonságos a SAFe? Integrált alapelvek, fókuszált gyakorlatok és kompetenciák tudásbázisát adja a cégvezetés kezébe az üzleti agilitás eléréséhez mégpedig Lean, Agile és DevOps metodológiák megfelelő arányú kombinálásával.

A tervezési folyamat talán legfontosabb alkotóeleme és a siker kulcsa: a stratégiai tervezés. Éppen ezért cikkünkben megvizsgáljuk a hagyományos stratégiai tervezési folyamat tipikus buktatóit és azt, hogy az agilis változat hogyan teremti meg a lehetőségeket a modern szervezetek számára, hogy elkerüljék ezeket a buktatókat és magabiztosan teljesíthetőek legyenek a vállalati célok.

 

Miért bukhat el a hagyományos stratégiai tervezés?

A szokásos üzleti stratégiai tervezés általában egy-, három- vagy ötéves tervet tartalmaz, és a költségvetést évente felülvizsgálják. Ennek a megközelítésnek három alapvető problémája van:

A kapacitás és a kereslet összehangolása költséges és pontatlan

A költségvetés-tervezés folyamata során a vezetők összeállítják „kívánságlistájukat” vagy projektjeiket, amelyekkel a következő években foglalkozni kívánnak. De ahogyan azt első kézből tapasztalhattuk, általában több projektet választanak ki, mint amennyit reálisan megvalósíthatnak.

Minden évben támogatni kell ezeket az újonnan érkező projekteket, ugyanakkor a szervezetek erőforrásai többnyire korlátozottak, vagyis a kereslethez való kapacitás összehangolása és priorizálása kihívást jelenthet. Ilyenkor nincsenek könnyű helyzetben a fejlesztési vezetők, akiknek feladata a lehetetlen lehetővé tétele. Korlátozott forrásokkal és prioritásokkal, amelyek ráadásul dinamikusan változhatnak.

Ezek a korlátozások és bonyolult folyamatok megnehezítik az erőforrás-kínálat és -igény ésszerű előrejelzését, ami bizalomhiányt eredményez a csapatban a terv végrehajtásával kapcsolatban.

Felelőtlen kiadások a költségvetés túltervezése miatt

A korábban említett irreális scope miatt, gyakran maradnak meg fel nem használt erőforrások egy befejezetlen projekt büdzséjéből. Ez az „extra” el nem költött támogatás az év végén problémás lehet, hiszen negatívan befolyásolhatja a következő év költségvetési előirányzatait. Mind láttunk már ilyet, amikor a vezetők többsége pánikszerű költekezésbe kezd, hogy bizonyítsa a további finanszírozás szükségességét.

A rugalmasság hiánya ellehetetleníti a gyors beruházási döntések meghozatalát

A hagyományos stratégiai tervezés nem teszi lehetővé a projektek eredményességének folyamatos felülvizsgálatát, illetve akadályozza, hogy menet közben irányt változtassunk a nagyobb akadályok elkerülése érdekében. Ha például egy projekt elveszti relevanciáját,  az év végéhez közeledve általában kétféle dolog történik: vagy radikális változást kezdeményez a vezető, vagy mégis igyekszik fenntartani a status quo-t.

Ha a csapat valóban úgy dönt, hogy érdemes elengedni a projektet, akkor erőforrás-átcsoportosítással és a következő év költségvetésének elvesztésének kockázatával állhat szemben a vezető. 

Ha viszont az alternatív megközelítést alkalmazza, és úgy dönt, végrehajtja a projektet, annak érdekében hogy elkerülje a késői szakasz megváltoztatásával járó problémákat, akkor előfordulhat, hogy a megvalósított projektnek egyszerűen nincs értelme, ezért valójában nettó veszteség lesz a vállalat számára (akkor is, ha ez nincs kimutatva).

Egyik forgatókönyv sem szerencsés, hiszen egyik sem szolgálja a szervezet érdekeit, egyik sem növeli a profitot.

Nagyvállalati agilitás – a megmentő? 

Az agilis portfólió-tervezés gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozás meghatározza a stratégiát, de a befektetéseket illető döntéseket az értékek folyamatos mérése alapján hozzák meg, a projektek befejeződését vagy a termékek folyamatos kiadását követően. A csapatok olyan munkát végeznek, amely stratégiai szempontból ésszerű a vállalat számára, és az erőforrásokat aszerint osztják el, hogy éppen mi térül meg leginkább és mi nem.

Tekintettel az erőforrás-elosztás összetettségére a stratégiai tervezés hagyományos keretei között, az agilis stratégiai tervezés a hangsúlyt az értékáram finanszírozására és a projektek onnan történő végrehajtására helyezi át. 

Az alkalmazkodóképesség szem előtt tartásával az agilis stratégiai tervezési folyamat elősegíti a rugalmasságot, és háromhavonta felülvizsgálja a hosszú távú terveket a prioritások érvényesítése és annak megerősítése érdekében, hogy a következő lépésekben elvégzendő munka továbbra is a szervezet legfontosabb prioritásához és a stratégiához igazodjon. Rendszeresen lehetőség van a 9-12 hónapos terv kiigazítására a levont tanulságok alapján.

Miért jobb az egész csapat számára az agilis stratégiai tervezés?

Az agilis stratégiai tervezés felhatalmazza és ösztönzi a portfóliókezelőket, hogy maguk döntsék el, mely projekteken dolgoznak, mindaddig, amíg rendszeres kommunikáció folyik a vezetőkkel annak érdekében, hogy a szervezet jó úton haladjon és összhangban legyenek a tények a tervekkel.

Az agilis gondolkodásmóddal végrehajtott stratégiai tervezés látványos eredményeket hoz már középtávon az elkötelezett szervezetben.

Készen állsz arra, hogy a stratégiai tervezést a következő szintre emeld? Az Atlassian vállalati agilis tervezési platformja, a Jira Align segíthet ebben. További információkért látogass el az atlassian.com/align webhelyre.

 

Még több szakmai tartalomra vágysz? Csatlakozz közösségünkhöz és rendszeresen megosztunk veled jó gyakorlatokat, eszközhasználati tippeket és trükköket küldünk neked, tájékoztatunk legújabb webinárjainkról, szakértői cikkeinkről, üzleti és fejlesztői podcastjeinkről és kedvezményes képzéseinkról.

CSATLAKOZOM