fbpx

Az ingyen kínált termék bevételt is hozhat?!

Az internet alapú szolgáltatások jelentős része ingyenes. De hogy működhet ez az üzleti modell? Miért jó ez a felhasználónak, és milyen előnyökkel jár a szolgáltatóknak? Az ingyenesség ára elnevezésű infografika lényegre törően szemlélteti a Freemium modellt.

A Freemium két szó a free – vagyis ingyen és a prémium szavak összeolvadásából született. Ez a kifejezés arra utal, hogy a felhasználóknak az alapvető termékért, vagy szolgáltatásért nem kell fizetniük. Viszont ha többet várnak el, akkor ki kell nyitniuk a pénztárcájukat.
„ A legegyszerűbb módja, hogy 1 millió ember fizessen, az ha 1 milliárd ember használja.” – állítja Phil Libin az Evernote vezérigazgatója. Rajta kívül ilyen üzlet politikát folytat a Skype, a Google, a Dropbox, de a hazai vonatkozású Prezi is.
A Freemium modell legnagyobb ereje abban van, hogy ingyenességével felkelti a potenciális vásárló érdeklődését, akiből a kipróbálás során elkötelezett és lojális felhasználó válhat. Miért hajlandóak fizetni a felhasználók? Ez természetesen sok mindentől függ, de bevált praktikák az extra tárhely, a reklám mentesség. Limitált felhasználású alapcsomag esetén, pedig a korlátozások feloldásáért is, valamit, ha kiemelt figyelemben részesülhetnek az ügyfélszolgálaton.
Forrás és infografika: http://www.mavenlink.com/community/blogs/543-the-price-of-free

price of free
Price of Free