fbpx

Az entrepreneur, inkább művész mint vállalkozó

„Vannak emberek, akik úgy látják a dolgokat ahogy vannak, és azt kérdezik miért. Míg mások megálmodnak új dolgokat, és azt kérdezik miért ne.” George Bernard Shaw

Hogy jobban szemléltessük a különbségeket, vegyünk egy egyszerű hasonlatot. Kétféle művész van, az alkotó és az előadó. Az alkotó az üzleti szakmában az alapító, aki valami újat akar létrehozni, amit még csak kevesen ismernek fel. Míg az entrepreneur, olyan tehetséges előadó, aki látja az alapító vízióját és segít neki elérni azt.

Az alapítók ezek után hozzáadják minden olyan képességüket a darabhoz, ami különlegessé teszi őket: kitartás, szenvedély, agilitás, kíváncsiság, tanulás és az improvizáció. Ezekkel a zsebükben képesek arra, hogy rendet teremtsenek a káoszban és elérjék céljukat.

Ami közös a két művész típusban, hogy jobban szeretnek felépíteni egy céget a semmiből, mint csatlakozni egy már működő vállalkozáshoz. Olyan ez mint egy jazz előadás, ahol a meglévő tudásra alapozva teljes improvizációval születik meg az előadás.

Ezek a művészek egyedi és elszántemberek. Olyan különleges érzékkel rendelkeznek, ami vezeti őket előre a céljuk felé. Ez különbözteti meg a művészeket a vállalkozóktól. Egy jó vállalkozó ismeri a menedzsment alapokat, rálátása van a piacára, és esetleges rutinjával képes megoldani a váratlan helyzeteket. Ez viszont egy startup vállalkozás sikeressé tételéhez nem elegendő.

Azt pedig hogy miként válhat valaki ilyen művésszé nehéz megmondani. Mai napig nem tudjuk az sem mi tesz naggyá egy zeneszerzőt. A személyiség? A tanult és gyakorlott praktikák? A környezet? Ugyanezek a kérdések várnak megválaszolásra a vállalkozói szférában is.

Forrás: A poszt Steve Blank cikke alapján született.

Minden lehetséges!

Ezek a magatartásformák leginkább tudat alatt működnek, meghatározva a szervezet önértelmezését. Egy jól meghatározott szervezeti kultúra magában foglalja a vállalat…