fbpx

Az Android az Instagram mostohagyereke

A tegnapi Instagram update előtt reménykedtem benne, hogy végre Material Design-t fog kapni egyik kedvenc alkalmazásom. Nemrég a Facebook Messenger is új külsőt kapott, és egyre több app igyekszik betartani az egységes Android design irányelveket. Sajnos csalódnom kellett.

Ami először fogadott az az alkalmazás új ikonja. Hogy a jóval kezdjem: szép, engem speciel a színátmenet sem zavar. Sokkal inkább az, hogy az alakjának és a megvalósítás módjának köze nincs az Android rendszeren megszokott Material Design product ikonokhoz. Eléggé ki is lóg a többi közül.

image07

Az új ikont annyira lecsupaszították, hogy nem maradt meg a folytonosság az előzőhöz képest, nincs meg az átmenet. Amúgy bármilyen új fotós appnak tökéletes lenne az új ikon, és pont ez a baja. Korábban már elvesztette azt a megkülönböztető jegyét az alkalmazás, hogy csak négyzet alakú képeket lehetett posztolni, most az ikonja is elvesztette minden egyediségét.

image09

Egy ilyen merész, színes logó után forradalomra és Material Desgin-ra számítottam. Ismét csalódnom kellett. Megnyitva az alkalmazást az tűnik fel először, hogy eltűnt a jellegzetes Instagram brand szín, és fehér fejléc fogad. Fehér. A wireframe / prototípus szakasz után már nem kellett volna kispórolní a megfelelő szín kiválasztásának idejét. Androidon van egyáltalán olyan app, aminek fehér a fejléce (ja, igen a naptár)?

Kicsit görgetek, aztán meglátom a bosszantó UI hibákat:

  • Négy helyen, négy féle stílusú ikon, a szürke 4 árnyalatában.
  • Az aktív ikon színe a fejlécben nem olyan, mint az alsó sávban.
  • Az alsó navigációs sáv (bár Androidon nem gyakori, nemrég hivatalosan is megjelent a Material Design eszköztárában is) nem követi a specifikációt

image08

image11

2016-ban ezen a szinten (32 407 341 felhasználó) kicsit értetlenül nézem ezt a megújulást. A Material Design alapelvek teljes mellőzése (az iPhone minták máshogy működnek Androidon), UI hibák, és egy semmilyen fehér megjelenés. Nem ez a jó irány srácok!

Egy perces Google kereséssel sokkal jobb terveket lehet találni a neten, amiket lelkes designerek készítettek szabad idejükben.

image03

Forrás: http://www.behance.net/gallery/26559117/Instagram-Material-Redesign-(Part-1)